محسنی اژه ای:همکاریهای قضایی ایران و چین راهبردی برای حفظ انصاف و عدالت بین المللی است

برنا - گروه سیاسی: رییس قوه قضاییه گفت: ایران مایل است با سایر کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای برای تدوین مشترک چارچوب قانونی فراملی و اقدامات مشترک اجرای آن همکاری کند.
به گزارش خبرگزاری برنا، غلامحسین محسنی اژه ای رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران در حاشیه بیستمین نشست روسای دادگاههای عالی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای که اخیرا در چین (هانگجو) برگزار شد، در گفتوگو با خبرگزاری چاینا نیوز در این اجلاس با بیان اینکه چشم انداز گستردهای برای همکاری ایران و چین در حوزه قضایی وجود دارد، اظهار داشت: «ایران شریک راهبردی جامع چین در خاورمیانه است. چین و ایران از دوستی سنتی برخوردارند و در زمینههای مختلف به نتایج مثمرثمری در همکاری ها دست یافتهاند. در سالهای اخیر دو طرف برنامه همکاری جامعی امضا کردهاند که چشمانداز جدیدی را برای همکاریهای همه جانبه گشوده است.
پنج حوزه کلیدی همکاری قضایی بین دو کشور وجود دارد که عبارتاند از: اتصال سیستم حقوقی، نوآوری در حل اختلافات، کاربرد فناوری قضایی، ظرفیتسازی و حاکمیت قضایی منطقهای.
ترویج شناخت و اجرای احکام مدنی و تجاری متقابل، ایجاد پلتفرم میانجیگری آنلاین که از زبان چینی، انگلیسی و فارسی پشتیبانی نماید و تبادل مستمر قضات مجموعهای از شیوههای کاربردی در همکاری قضایی بین دو کشور است.
همکاریهای قضایی دو کشور دارای نکات برجستهای است که از آن جمله میتوان به بهبود مکانیسم پیشگیری از اختلافات، افزایش همکاریهای برون مرزی و تقویت حمایت مشترک از حقوق مالکیت معنوی اشاره کرد. در آینده، دو طرف همچنین میتوانند با ترکیب تجربیات مربوط به عملکرد قضایی خود، الگوی جدیدی از حاکمیت قضایی فرامرزی را ایجاد کنند.»
ایران در سال ۲۰۲۳ رسما به «خانواده سازمان همکاری شانگهای» پیوست. محسنی اژهای در این باره اظهار داشت:
«با تغییرات عمده در شرایط بین المللی، تبادل نظر، همکاری و هماهنگی سیاستی بین کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای اهمیت ویژه ای پیدا کرده است. این سازمان پتانسیل عظیمی دارد. برای آزادسازی کامل این ظرفیت و دستیابی به تخصیص بهینه منابع، باید مکانیسمهای موجود را بررسی و چارچوب همکاریها را بهطور سیستماتیک ارزیابی کرد و همچنین بر ارتقای کارایی همکاریها تمرکز کرد. با آغاز سال ۲۰۲۵، ریاست دوره ای چین در سازمان همکاری شانگهای نیز آغاز شده است. چین در سال جاری رویدادهای متعددی را در زمینه های سیاسی، امنیتی، اقتصادی، فرهنگی و سایر زمینه ها با موضوع «ترویج روح شانگهای: سازمان همکاری شانگهای در عمل» برگزار میکند.
SCO دارای چشماندازهای وسیعی است. ایران مایل است در چارچوب سازمان همکاری شانگهای در تجربیات ارزشمندی در همکاری قضایی، نوآوری روششناختی و سایر زمینه ها همکاری کند. به عنوان مثال، در مواجهه با خطرات ناشی از توسعه و تکامل فناوری هوش مصنوعی، ایران مایل است با سایر کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای برای تدوین مشترک چارچوب قانونی فراملی و اقدامات مشترک اجرای آن همکاری کند.
جهان دستخوش دگرگونی و شاهد قرنی پرشتاب است که چالشها، تغییرات و مشکلات جدید یکی پس از دیگری پدیدار میشوند. جامعه بینالمللی بیش از هر زمان دیگری به حمایت از چندجانبهگرایی و حفظ هنجارهای اساسی حاکم بر روابط بین الملل نیاز دارد.
ما باید از قدرت سازمانهای منطقهای و قواعد بین المللی استفاده کامل کنیم. چین به عنوان یکی از اعضای اصلی سازوکارهای همکاری چندجانبه مانند سازمان همکاری شانگهای و برجام، مفهوم ساختن جامعهای با آینده مشترک برای بشریت را به این سازوکارها تزریق میکند و تلاش های زیادی برای ارتقای صلح و ثبات منطقه و بینالمللی انجام میدهد. چین هم به عنوان مروج توانمندسازی توسعه و هم به عنوان یک مبتکر در حاکمیت امنیت، نقش کلیدی ایفا می کند.
همه طرفها باید به طور فعال سازوکارهای همکاری چندجانبه را ایجاد کنند و ساختارهای تعامل متقابل را بهبود بخشند. این نه تنها یک مسئولیت اخلاقی، بلکه یک حرکت ضروری برای حفظ انصاف و عدالت بینالمللی است.»
انتهای پیام