خشکسالی در خراسان شمالی؛ ۶۲ هزار هکتار گندم زار نابود و تولید گندم نصف شد

در یکی از جدیترین بحرانهای کشاورزی سالهای اخیر، خشکسالی و کاهش شدید بارندگی، ۶۲ هزار هکتار از گندمزارهای خراسان شمالی را بهطور کامل از چرخه تولید خارج کرده و تولید این محصول راهبردی را در استان به کمتر از نصف رسانده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري برنا، وحید صباغ مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی روز یکشنبه اعلام کرد: بهدلیل شدت خشکسالی، ۶۲ هزار هکتار از مزارع گندم آبی و دیم استان دچار خسارت صد درصدی شدهاند و این اراضی عملاً از چرخه تولید حذف شدهاند.
وی با اشاره به اثرات گسترده کاهش نزولات جوی و افزایش دما افزود: از مجموع اراضی خسارتدیده، حدود ۵۰ هزار هکتار دیم و بیش از ۱۲ هزار هکتار آبی هستند.
صباغ گفت: حتی در مناطقی از استان که منابع آبی مناسبتری در اختیار داشتند، افزایش دما و کاهش نوبتهای آبیاری، منجر به افت چشمگیر عملکرد مزارع شده است.
مدیر امور زراعت با اشاره به کاهش حدود ۵۰ درصدی تولید گندم در سال زراعی جاری گفت: برآورد اولیه از تولید استان حدود ۱۱۰ هزار تن است، در حالیکه سال گذشته ۲۳۵ هزار تن گندم تولید شده بود.
وی افزود: از این میزان، پیشبینی میشود ۴۸ هزار تن گندم مازاد بر نیاز از سوی کشاورزان به سیلوها تحویل شود، اما تداوم شرایط فعلی ممکن است همین رقم را نیز کاهش دهد.
صباغ درباره شرایط اقلیمی استان گفت: از ابتدای سال آبی جاری (مهر تا پایان فروردین)، تنها ۹۳.۶ میلیمتر بارندگی ثبت شده که در مقایسه با میانگین بلندمدت ۱۶۹.۳ میلیمتر، کاهش ۴۴.۷ درصدی را نشان میدهد. همچنین نسبت به مدت مشابه سال گذشته نیز بارشها ۴۲.۶ درصد کمتر بوده است.
میانگین دمای ثبتشده در سال جاری نیز ۶.۷ درجه سانتیگراد بوده که نسبت به میانگین بلندمدت، نیم درجه افزایش یافته است. بر اساس پیشبینیها، در سه ماه آینده نیز احتمال افزایش یک درجهای دما و کاهش بارش تا ۱۰ میلیمتر زیر نرمال وجود دارد.
خراسان شمالی با ۳۴۴ هزار هکتار اراضی کشاورزی، یکی از استانهای وابسته به کشاورزی است. بیش از ۴۴ درصد جمعیت یکمیلیوننفری آن در مناطق روستایی زندگی میکنند که معیشت آنها بهشدت با زراعت گره خورده است.
با این سطح از خسارت و افت تولید، کارشناسان نسبت به تبعات اقتصادی و اجتماعی خشکسالی گسترده در استان هشدار دادهاند و خواستار تدوین برنامههای فوری جبرانی، حمایت از کشاورزان و بازنگری در الگوی کشت هستند.
انتهای پیام