نگاهی به رخدادهای 31 اردیبهشت؛ از هشدار به غرب تا تاسیس دانشگاه آلمانی در ایران

 نگاهی به رخدادهای 31 اردیبهشت؛ از هشدار به غرب تا تاسیس دانشگاه آلمانی در ایران

  سی و یکم اردیبهشت، در گذر سال‌های مختلف، شاهد رویدادهای مهمی در تاریخ معاصر ایران بوده است. این روز، بازتاب‌دهنده دغدغه‌ها، تصمیمات و تحولاتی است که در عرصه‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران رخ داده و تصویری از پویایی تاریخ این سرزمین را به نمایش می‌گذارد.

در سی و یکم اردیبهشت ماه در گذر سال‌های معاصر ایران، رویدادهای گوناگونی رقم خورده است؛ از واکنش تند آیت‌الله هاشمی رفسنجانی به استانداردهای دوگانه غرب در قبال نفت و تحریم، تا اعلام عزای عمومی برای کارگران جان‌باخته شوشتری و همبستگی گروه‌های اسلامی پاکستان با ایران در عزای شهدای عتبات. این روز همچنین شاهد تهدید جمشید آموزگار، نخست‌وزیر وقت ایران به قطع کمک مالی به پاکستان در پی احتمال اعدام ذوالفقار علی بوتو، و ارزیابی سفارت آمریکا از وضعیت روحی شاه در سال 1357 و در آستانه تحولات بزرگ بوده است. در کنار این مسائل سیاسی و اجتماعی، تاسیس دانشگاه به روش آلمان در رشت و قتل دو سرهنگ آمریکایی در تهران توسط سازمان مجاهدین خلق نیز از جمله وقایع مهم این روز در تاریخ ایران به شمار می‌رود.

31 اردیبهشت 1381

آقای هاشمی رفسنجانی گفت غربیها تهدید قطع جریان نفت کشورهای اسلامی را «استفاده سیاسی از حربه نفت» می خوانند ولی خود هر بار بخواهند با تحریم خرید نفت کشورهای تولیدکننده را تحت فشار سیاسی قرار می دهند و حتی فراتر از آن از کمک های غذایی نیز به عنوان «ابزار سیاسی» استفاده می کنند.

31 اردیبهشت 1377

به مناسبت مرگ 15 کارگر شوشتری عضو سازمان کشت و صنعت کارون که در حادثه رانندگی جان خود را از دست دادند، امروز از سوی امام جمعه، فرماندار، نماینده شوشتر در مجلس شورای اسلامی، در این شهر عزای عمومی اعلام شد.

31 اردیبهشت 1370

نهضت اجرای فقه جعفر پاکستان و سایر گروههای اسلامی این کشور اعلام کردند به تبعیت از فرمان حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران در اعلام عزای عمومی به خاطر جنایات صدام در عتبات عالیات در شهرهای مختلف پاکستان به سوگ می نشینیم.

31 اردیبهشت 1366

طارق عزیز وزیر خارجه عراق گفت بابت مرگ 37 نظامی آمریکایی که در حمله عراق به ناو جنگی «استارک» در خلیج فارس کشته شده اند به خانواده هایشان غرامت خواهد پرداخت. وی گفت کشورش ناو استارک را با یک ناو ایرانی اشتباه گرفته بود.

31 اردیبهشت 1363

150 نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نامه ای به امام خمینی، تصمیمات شرعی و قانونی شورای نگهبان را مورد تأیید قرار دادند.

31 اردیبهشت 1363

استنفیلد ترنر رئیس سابق سازمان جاسوسی آمریکا «سیا» گفت بهترین راه حل بحران خلیج فارس جنگ علنی آمریکا با ایران است.

31 اردیبهشت 1360

مسعود رجوی سرکردة سازمان مجاهدین خلق در نامه ای به روزنامه انقلاب اسلامی از طرح پیشنهادی این روزنامه مبنی بر برگزاری رفراندوم برای حل اختلافات جاری میان مسئولان حمایت کرد. وی در نامة دیگری در همین روز خواستار برپایی یک راهپیمایی به سوی جماران برای اصرار بر «تغییرات» شد.

31 اردیبهشت 1358

دکتر ابراهیم یزدی وزیر امور خارجه از سفیر جدید آمریکا در تهران ـ والتر کاتلر ـ خواست تا روشن‌شدن جو سیاسی بین دو کشور مسافرت خود به ایران را به تعویق بیندازد.

31 اردیبهشت 1358

«سازمان سیاسی خلق عرب» که یک گروه شورشی در خوزستان است امروز در پایان ضرب الاجل تعیین شده از سوی فرمانداری خرمشهر جهت تخلیه ساختمانهای دولتی تصرف شده، اعلام کردند تا زمان خلع سلاح همه گروههای سیاسی کشور سلاحهای خود را تحویل نخواهد داد.

31 اردیبهشت 1357

جمشید آموزگار نخست‌وزیر تهدید کرد اگر رئیس حکومت جدید پاکستان ـ ضیاءالحق ـ تصمیم خود را برای اعدام ذوالفقار علی بوتو به اجرا گذارد، ایران کمک 300 میلیون دلاری خود به پاکستان را قطع خواهد کرد.

31 اردیبهشت 1357

سفارت آمریکا امروز طی گزارشی که به وزارت امور خارجه آن کشور ارسال کرد نوشت: شاه عصبی، ترسیده، متزلزل و مأیوس به نظر می رسد. تردیدهای او به عنوان عدم اعتماد به نفس معنی شده، بین او و مردم فاصله ایجاد شده و سماجتهای غیرعادی او علیه خودش به کار رفته است.

31 اردیبهشت 1357

امام خمینی در نامه ای به جلال الدین فارسی از ایشان درخواست کردند جزوه و کتاب در موضوع انحراف مکاتب مضره طبع و نشر شود و میان جوانان ایران و خارج و عرب و عجم توزیع گردد.

31 اردیبهشت 1356

محمد رضا پهلوی اعلام کرد استفاده از چادر در مدارس یا دانشگاهها امکان ندارد. وی از اسدالله علم وزیر دربار خواست این دستور العمل را به دولت ابلاغ کند.

31 اردیبهشت 1356

به موجب یک قرارداد فرهنگی که امروز میان ایران و آلمان به امضا رسید قرار است در رشت دانشگاهی تأسیس شود که به روش آلمان اداره شود. این دانشگاه را اداره فرهنگ ایالت «باون گوتنبرگ» خواهد ساخت.

31 اردیبهشت 1354

دو سرهنگ امریکایی ـ پل‌.آر.شفر و جک‌. اچ‌. ترنر ـ در تهران توسط سازمان مجاهدین خلق به قتل رسیدند.

31 اردیبهشت 1347

لایحه تشکیل سازمان بازرسی شاهنشاهی به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

31 اردیبهشت 1331

دکتر محمد مصدق، نخست وزیر، گزارشی از عدم فروش نفت به انگلیس‌، بازگرداندن کارشناسان انگلیسی به کشورشان‌، تعطیل کردن کنسولگری‌های انگلیس در شهرهای ایران و همچنین مشتریان جدید نفت ایران به نمایندگان مجلس شورای ملی ارایه داد.

31 اردیبهشت 1331

دریاسالار هیوز ـ فرمانده نیروی دریایی امریکا ـ وارد تهران شد.

31 اردیبهشت 1331

14 ماه پس از ملی شدن صنعت نفت، «دانکن سندیز» داماد وینستون چرچیل عضو مجلس عوام انگلستان پیشنهاد کرد ایران دوباره میان انگلیس و روسیه تقسیم شود.

31 اردیبهشت 1330

دهها هزار نفر از مردم تهران برای ابراز انزجار از مداخلات انگلیس در امور داخلی ایران اجتماع عظیمی در میدان بهارستان برگزار کردند. این اجتماع با سخنرانی آیت الله کاشانی آغاز و با صدور قطعنامه ای علیه دخالتهای انگلیس در ایران خاتمه یافت.

31 اردیبهشت 1320

سه ماه قبل از اشغال ایران و سقوط رضاشاه توسط انگلیسیها دولت آلمان از ایران خواست آبراه اروند رود را به روی کشتیهای جنگی انگلیس ببندد . دولت ایران این درخواست را رد کرد .

31 اردیبهشت 1319

«سر ریدر بولارد» وزیرمختار آمریکا در تهران به تمام کنسولگری های کشورش در ایران اعلام کرد فعالیت جماعت عظیم و رو به افزایش آلمانی ها در ایران باید به عنوان دشمنی با منافع انگلستان تلقی شود.

31 اردیبهشت 1317

علی سهیلی وزیر مختار ایران در لندن، به تهران فراخوانده شد و به سمت وزیر امور خارجه منصوب گردید.

31 اردیبهشت 1302

سر پرسی لورن وزیرمختار انگلیس در تهران در نامه ای به لرد کرزن وزیر خارجه کشورش تصریح کرد «رضاخان کسی است که هیچگاه نسبت به مصالح ریشه دار ما در ایران بی اعتنایی نشان نداده است.»

31 اردیبهشت 1299

احمدشاه قاجار در بازگشت از سفر اروپایی خود و در سر راه ورود به تهران، وارد بغداد شد و به دیدار فرمانده کل نظامیان انگلیسی مستقر در عراق و فرمانده نظامیان انگلیسی مستقر در بغداد شتافت.

31 اردیبهشت 1297

سر پرسی سایکس فرمانده نظامیان انگلیسی در ایران در گزارشی اظهار داشت 6000 نفر قشقایی در اطراف خان زنیان و به همین میزان در دشت ارژن، برای مبارزه با نیروهای انگلیسی مستقر شده و روحانیون به تبلیغ جهاد مشغولند و جمعاً متحد کارزار شده اند.


منبع: موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها