به گزارش ایرنا از وزارت نیرو، عبدالرضا حسینیمهر در حاشیه نشست ارائه راهکارهای توسعه نیروگاههای خورشیدی در چارچوب ماده ۵ قانون خدمات کشوری که با حضور محسن طرزطلب، معاون وزیر نیرو در ساتبا برگزار شد، اظهار کرد: تمامی دستگاههای اجرایی مشمول ماده ۵ قانون خدمات کشوری مکلفند ۲۰ درصد از برق مصرفی خود را از طریق احداث نیروگاه خورشیدی تأمین کنند.
وی با تأکید بر پیگیری این موضوع توسط توانیر، ساتبا و شرکتهای توزیع نیروی برق افزود: این اقدام در چارچوب تکلیف مصوب هیات دولت و تأکید رئیس جمهوری در اردیبهشتماه جاری در حال انجام است، در همین راستا طی مکاتبهای از سوی وزیر نیرو با اعضای هیات دولت، روش اجرای این طرح، نحوه محاسبه ظرفیت نیروگاه و مراحل عملیاتی در قالب فلوچارت به دستگاهها اعلام شده است.
حسینیمهر با بیان اینکه احداث نیروگاه خورشیدی در ادارات طی یک ماه قابل انجام است، تصریح کرد: ادارات در استانها میتوانند با مراجعه به شرکتهای توزیع برق در سراسر کشور از میزان مصرف، ظرفیت مورد نیاز، نحوه تأمین تجهیزات و چگونگی اجرای کار اطلاع یابند.
وی در ادامه گفت: شرکتهای توزیع برق و برق منطقهای به عنوان بازوی اجرایی طرح، همکاری مؤثری با ادارات خواهند داشت. در این روند، متخصصان شرکتهای توزیع از فضای ادارات بازدید کرده و ظرفیت نصب نیروگاه خورشیدی را به آنها اعلام میکنند.
حسینیمهر خاطرنشان کرد: لیست پیمانکاران دارای صلاحیت نیز در اختیار ادارات قرار میگیرد و دستگاهها میتوانند مطابق قوانین داخلی خود با آنها قرارداد بسته و فرآیند اجرا را پیگیری کنند.
وی افزود: مطابق قانون، دستگاههای مشمول باید ۲۰ درصد برق خود را از انرژی تجدیدپذیر تأمین کنند، اما بر اساس مصوبه اخیر هیات وزیران، این میزان بر اساس سطح اشغال قابل نصب تعیین میشود و نظارت شرکتهای توزیع برای تعیین دقیق ظرفیت ضروری است.
وی یادآور شد: ماده ۵ قانون خدمات کشوری شامل تمامی وزارتخانهها، مؤسسات دولتی، نهادهای عمومی غیردولتی و دستگاههایی مانند شرکت ملی نفت ایران، سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، بانک مرکزی و بانکها و بیمههای دولتی میشود.
مجری توسعه نیروگاههای خورشیدی شرکت توانیر افزود: همچنین طبق ماده ۸ مصوبات شورای عالی انرژی، دستگاههای اجرایی موظفند بهصورت پلکانی و سالانه ۵ درصد از مصرف برق خود را از محل انرژیهای تجدیدپذیر تأمین کنند تا در یک بازه چهارساله به سهم ۲۰ درصدی برسند.
دستور ساخت فوری نیروگاههای خورشیدی در ادارات
به گزارش ایرنا، نشست بررسی راهکارهای توسعه نیروگاههای خورشیدی دستگاههای اجرایی کشور با حضور محسن طرزطلب، معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) و نمایندگان دستگاههای اجرایی در سالن شهید مطهری ساتبا برگزار شد.
در این نشست بر ضرورت تسریع همه دستگاههای اجرایی برای اجرای تکلیف فوری دولت نسبت به احداث نیروگاههای تجدیدپذیر براساس مصوبه اخیر هیات دولت، روند تأمین تجهیزات ساخت نیروگاه های خورشیدی در دستگاههای اجرایی، چگونگی بکارگیری پیمانکاران تأییدشده، زمانبندی اجرای پروژهها و پاسخ به ابهامات دستگاهها از مهمترین موضوعاتی بود که در نشست راهکارهای توسعه نیروگاههای خورشیدی ویژه دستگاههای مشمول ماده ۵ قانون خدمات کشوری با حضور معاون وزیر نیرو و نمایندگان دستگاههای اجرایی به آن پرداخته شد.
محسن طرزطلب، معاون وزیر نیرو و رئیس ساتبا در این نشست با اشاره به پیگیری هفتگی و جدی رئیس جمهور از میزان پیشرفت ساخت نیروگاه های تجدیدپذیر بخش دولتی، اظهار کرد: پس از بحث های مختلف در سطح وزارتخانه ها و دستگاههای اجرایی، در نهایت طرحی در جلسه اخیر هیات دولت تصویب شد که براساس آن دستگاههای دولتی موظف شدند با ساز و کار و فرایند تعریف شده هر چه سریعتر نسبت به اجرای تکلیف توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر در دستگاه های مربوطه شان اقدام کنند.
جعفر محمدنژاد سیگارودی، معاون سرمایهگذاری ساتبا، ضمن تشریح آخرین آییننامهها و دستورالعملهای ابلاغشده از سوی وزارت نیرو در این زمینه تأکید کرد؛ احداث نیروگاه خورشیدی با ظرفیت حداقل ۵ کیلووات، برای هر دستگاه، میتواند بهطور تجمیعی ظرفیت قابل توجهی را به شبکه برق کشور اضافه کند.
بر اساس گزارش اعلام شده از سوی مسوولان ذیربط در نشست، بر اساس مصوبه تازه هیات دولت، تمامی دستگاههای دولتی موظف شدند ظرف مدت کوتاهی نیروگاههای تجدیدپذیر احداث کنند. همچنین پیشنهاد شد لیست مشترکان اداری استانها با همکاری شرکتهای توزیع برق به ساتبا اعلام شود و منابع مالی اجرای پروژهها نیز از محل بودجه دستگاهها و در هماهنگی با سازمان برنامه تأمین شود. در همین راستا، سازمان برنامه و بودجه نیز آمادگی خود را برای پیشبینی منابع مورد نیاز در بودجه سال آینده اعلام کرده است.
در این نشست همچنین تأکید شد که منابع مالی لازم برای احداث نیروگاهها، تا سقف ۲۰ درصد مصرف برق دستگاهها، باید از محل بودجه داخلی همان دستگاهها تأمین شود.
نمایندگان دستگاههای اجرایی در این نشست ضمن بیان ابهامات خود در خصوص نحوه انتخاب پیمانکار، دریافت تجهیزات، فرآیند اجرا و زمانبندی، پیشنهاداتی برای شفافسازی و تسهیل در روند کار ارائه کردند؛ در پاسخ، تأکید شد که تجهیزات نیروگاههای تجدیدپذیر توسط ساتبا، تأمین و پیمانکاران معرفیشده در درگاه ساتبا دارای تأییدیههای لازم و منطبق با استانداردهای سازمان برنامه هستند؛ با این حال، ادارات الزام قانونی به استفاده از پیمانکاران معرفیشده از سوی ساتبا ندارند و تنها باید ذیصلاح باشند.
اکنون نام بیش از ۲۰۰ مشاور و پیمانکار مورد تأیید ساتبا و شرکتهای توزیع برق در وبسایت این سازمان در دسترس قرار گرفته است.
در بخش دیگری از نشست، تاکید شد که دستگاهها در صورت تعیین هزینه زیر دو میلیارد تومان برای ساختگاه انتخابی شان، میتوانند با تامین تجهیزات، در مدت کوتاهی نیروگاه خورشیدی احداث کنند؛ همچنین پیشنهاد شد از اینورترهای هیبریدی در فرآیند ساخت نیروگاهها استفاده شود و دستگاهها، پروژه های ساخت نیروگاههای خورشیدی را از سامانه های کوچک ۵ کیلوواتی آغاز کنند؛ پروژههایی که به گفته رئیس ساتبا، ظرف دو هفته قابلیت اجرا دارند.
در ادامه نشست، همچنین پیشنهاداتی از سوی نمایندگان از جمله برگزاری نشستهای توجیهی ویژه استانداران و معاونان استانداریها برای هماهنگی استانی و پیشبینی سازوکارهای نظارتی برای نگهداری پس از بهرهبرداری نیروگاهها بهمنظور حفظ پایداری تولید انرژی ارایه شد.
در پایان، با پاسخگویی رئیس ساتبا به سؤالات نمایندگان دستگاه های اجرایی، بخش زیادی از ابهامات دستگاهها درباره شیوه اجرا، بودجه، انتخاب پیمانکار و تأمین تجهیزات برطرف شد و دستگاهها برای ورود عملیاتی به مرحله اجرا اعلام آمادگی کردند.