۱۷ هزار و ۵۰۰ هکتار از مزارع خراسان‌شمالی علیه آفت سِن سمپاشی شد

۱۷ هزار و ۵۰۰ هکتار از مزارع خراسان‌شمالی علیه آفت سِن سمپاشی شد

 بجنورد-ایرنا- مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی گفت: ۱۷ هزار و ۵۰۰ هکتار از مزارع غلات این استان از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون علیه آفت سِن سمپاشی شده است.

امید میثاق روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: از مجموع سطح سمپاشی‌شده، ۱۶ هزار و ۵۰۰ هکتار مربوط به مبارزه با سن مادری و یک‌هزار هکتار مربوط به سن پوره است.

وی افزود: مبارزه با سن مادری عمدتا در فروردین‌ماه انجام شده و اکنون آفت به مرحله پوره رسیده است که در این مرحله نیز مبارزه شیمیایی ادامه دارد.

میثاق تصریح کرد: پیش‌بینی می‌شود مبارزه با آفت سِن در مجموع تا ۲۰ هزار هکتار از اراضی غلات استان ادامه یابد.

وضعیت اضطراری در برخی مناطق

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با اشاره به وضعیت اضطراری در برخی مناطق گفت: مزارع گندم شهرستان‌های مانه، سملقان و جاجرم با سطح آلودگی بالایی مواجه هستند و حدود ۱۲ هزار هکتار از این اراضی نیازمند مبارزه فوری با سن پوره است.

وی ادامه داد: وضعیت آلودگی مزارع شهرستان‌های بجنورد و اسفراین در سطح نارنجی و مناطق شیروان، فاروج و راز و جرگلان در سطح زرد ارزیابی شده است.

میثاق با بیان اینکه کاهش بارندگی و افزایش دمای هوا بر شدت شیوع این آفت تأثیرگذار بوده است، افزود: در سال زراعی گذشته حدود ۳۰ هزار هکتار از اراضی غلات استان علیه سن گندم سمپاشی شده بود، اما در سال جاری با وجود شرایط نامساعد اقلیمی، سطح مبارزه افزایش یافته است.

خسارت ۵۰۰ تا ۷۰۰ کیلویی در هر هکتار

وی درباره پیامدهای این آفت گفت: آفت سِن گندم می‌تواند بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ کیلوگرم عملکرد تولید در هر هکتار را کاهش دهد و همچنین بر کیفیت محصول نیز اثر منفی بگذارد.

وی با اشاره به دو مرحله خسارت این آفت افزود: مرحله اول خسارت در زمان سن مادری است که به شاخه و برگ آسیب می‌زند و مرحله دوم در زمان پوره که از دانه گندم تغذیه کرده و مستقیما موجب کاهش کیفیت آرد و نان می‌شود.

میثاق خاطرنشان کرد: در زمان تحویل گندم به سیلوها، هر یک درصد سن‌زدگی موجب کاهش چهار هزار ریالی قیمت هر کیلوگرم گندم خواهد شد.

سن غلات یکی از آفات مهم محصولات کشاورزی به ویژه محصول راهبردی گندم است که در صورت مبارزه نکردن با آن خسارت جبران ناپذیری به کشاورزان وارد می کند.

خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که از این سطح ۳۰۰ هزار هکتار را اراضی زراعی و مابقی را باغ تشکیل می دهد که حدود ۸۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی محسوب می شود.

خسارت مربوط به سن معمولی گندم تاریخچه بسیار طولانی دارد و در حال حاضر مساله گیاه پزشکی ایران محسوب می شود و این روند در سال های اخیر تشدید شده است.

 

 منبع خبر