به گزارش ایرنا، باتوجه به ناترازی برق و همچنین ناترازی فزاینده گاز در کشور، توسعه نیروگاههای فسیلی پاسخگوی رشد مصرف نیست و ما ناگزیر به توسعه انرژیهای تجدیدپذیر با سرعت زیاد هستیم.
این توسعه نه فقط توسط سرمایهگذاران و در زمینهای بزرگ و منابع طبیعی میباید انجام شود، بلکه همانند دیگر کشورها مشترکان خانگی، صنایع و کشاورزان نیز میتوانند به احداث نیروگاههای تجدیدپذیر بهویژه نیروگاه های خورشیدی کوچک مقیاس اقدام کنند.
طبق اعلام منابع رسمی امسال بین ۲۰ تا ۲۵ هزار مگاوات کسری برق در کشور خواهیم داشت که راهی جز قطع برق صنایع، کشاورزان و مشترکین خانگی پیش روی متولیان برای مدیریت موضوع نمی گذارد.
امروز جمعی از صاحبان واحدهای صنعتی و تولیدی و همچنین کشاورزان استان فارس، مسئولان ادارات و ارگان های فارس و شرکت هایی که در بخش خصوصی در زمینه انرژی تجدیدپذیر فعالند، گرد هم آمده اند تا با راهنمایی های انجمن ساتکا پا به عرصه انرژیهای تجدیدپذیر بگذارند.
ساتکا صنعتگران فارس را برای توسعه انرژی های تجدیدپذیر دعوت می کند
مدیر اجرایی انجمن ساتکا گفت: انجمن سازندگان و تأمینکنندگان کالا و خدمات انرژیهای تجدیدپذیر (ساتکا) یک نهاد غیردولتی و غیر انتفاعی است که ذیل اتاق بازرگانی ایران فعالیت می کند. شرکت هایی که در تولید و تامین تجهیزات انرژی تجدیدپذیر و همچنین شرکت های فنی و مهندسی و پیمانکاری نیروگاه های تجدیدپذیر و نیز شرکت های مشاوره عضو این انجمن هستند.
محمدحسن غفوری افزود: یکی از وظایف این انجمن اطلاع رسانی به صنایع و کشاورزان است و در این راستا این انجمن با همکاری وزارت نیرو و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در سال های ۱۴۰۲، ۱۴۰۳ در هر ماه در یک استان یک همایش اطلاع رسانی برگزار نموده که امسال نیز ادامه خواهد یافت.
نیاز به تفویض اختیار مناسب و اصولی به شرکتهای توزیع برق در استانها
وی ادامه داد: با توجه به حجم رو به گسترش متقاضیان نیروگاه های تجدیدپذیر، بزودی شاهد ده ها و صدها هزار متقاضی احداث نیروگاه های خورشیدی کوچک مقیاس برای مشترکین خانگی، صنایع کوچک و کشاورزی خواهیم بود، و قطعا نمی توان به این حجم از متقاضیان در یک ساختمان در تهران که ساتبا مستقر است، پاسخ داد؛ لذا باید هر چه سریعتر نسبت به تفویض اختیار درست و اصولی به شرکتهای توزیع برق در استانها اقدام نمود.
با توجه به تجربه موفق سامانه مهرسان که از سال ۱۳۹۴ با همکاری ساتبا و شرکت های توزیع برق راه اندازی شد و از آن زمان توسط شرکت های توزیع برق برای صدور مجوزهای نیروگاه های خورشیدی تا سقف ۲۰۰ کیلووات استفاده می شود، درخواست شرکتهای تجدیدپذیر این است که تمامی مدل های خرید تضمینی برق (ماده ۶۱ قانون اصلاح الگوی مصرف)، تهاتر برق صنایع، بورس انرژی و ... تا سقف سه مگاوات به سامانه مهرسان منتقل شود و توسط شرکت های توزیع برق در استانها راهبری شود.
مسیر کنونی درگاه ملی مجوزها که راهبری آن در تهران انجام می شود، فرسایشی و کند و ناتوان است.
توسعه نیروگاههای خورشیدی کمک به جبران ناترازی برق صنایع و کشاورزان
عضو هیات مدیره انجمن سازندگان و تأمینکنندگان کالا و خدمات انرژیهای تجدیدپذیر (ساتکا) در همایش انرژی تجدیدپذیر برای صنایع استان فارس، اظهار کرد: انجمن ساتکا در همایش های اینداست سولار و اگری سولار به دنبال اطلاع رسانی درست موارد فنی، قانونی، و مالی به صنایع و کشاورزان است تا بتوانند بهترین تصمیم را برای تامین برق مورد نیاز خود بگیرند و مسیر صنایع و کشاورزان و شرکتهای تجدیدپذیر تا حد ممکن هموار شود.
"محمود کریمی" افزود: ناترازی برق طبق پیش بینی ها در سال ۱۴۰۴ به حدود ۲۵ هزار مگاوات می رسد. در خصوص ناترازی گاز، طبق اعلام شورای عالی انرژی در سال ۱۴۱۲ ایران روزانه ۱۵۰۰ میلیون متر مکعب مصرف گاز و نزدیک ۷۰۰ میلیون متر مکعب تولید گاز خواهد داشت و بنابراین متاسفانه ایران به عنوان دومین دارنده ذخایر گاز دنیا در سالهای آینده تبدیل به یکی از بزرگترین وارد کنندگان گاز دنیا می شود.
عضو هیات مدیره انجمن سازندگان و تأمینکنندگان کالا و خدمات انرژیهای تجدیدپذیر (ساتکا) ابراز کرد: ما اگر بخواهیم که واحدهای صنعتی کوچک و متوسط اقدام به احداث نیروگاه های خورشیدی کنند، وزارت نیرو باید زیرساخت کنترل پذیری آنها را مانند چاه های کشاورزی فراهم نماید تا در صورت احداث نیروگاه خورشیدی به میزان مشخص، از قطعی برق مستثنی شوند.
بهمن آبادی، رئیس گروه سرمایه گذاری سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری برق (ساتبا) گفت: در سال های اخیر ناترازی برق خود را آرام آرام نشان داده است. تعداد زیادی از نیروگاه های حرارتی دچار فرسودگی شده اند و نیاز به تعمیرات اساسی دارند. ضمن این که ساخت نیروگاههای حرارتی بین سه تا پنج سال طول می کشد، و این در حالی است که کشور با کمبود سوخت روبرو است.
بهمن آبادی ادامه داد: هزینه تمام شده ارزانتر و کاهشی نیروگاه های تجدیدپذیر، عدم نیاز به سوخت، احداث سریع و بصورت موازی تعداد زیادی نیروگاه های تجدیدپذیر بصورت همزمان، تولید پراکنده و در محل مصرف از دیگر مزایای انرژی تجدیدپذیر است. ایران دارای پتانسیل بالا در تابش انرژی خورشیدی است. حتی در احداث نیروگاه های بادی نیز کشور مزیت های فراوانی دارد.
قاسمی نژاد، رئیس گروه توسعه نیروگاه ها در صنایع و شهرک های خورشیدی ساتبا گفت وزارت نیرو برای چاه های کشاورزی این امکان را فراهم کرده است تا در صورت احداث نیروگاه خورشیدی به ظرفیت ۸۰ درصد از قدرت مصرفی خود از قطعی برق مستثنی شوند. مالکین چاه های کشاورزی چهار ماه از سال برق تولیدی نیروگاه خورشیدی خود را با شبکه تهاتر می نمایند و هشت ماه از سال می توانند برق نیروگاه خورشیدی را در تابلو سبز بورس انرژی یا به وزارت نیرو بفروشند.
وی افزود: نرخ پایه قرارداد خرید تضمینی برق برای نیروگاه های خورشیدی تا ظرفیت ۲۰۰ کیلووات برابر ۳۸۲۰۰ ریال به ازای هر کیلووات ساعت است که درامد مناسبی را برای کشاورز فراهم می کند و موجب بازگشت سرمایه نیروگاه خورشیدی می شود.
اسماعیل خاتمی مدیر بازار شرکت توزیع برق استان فارس گفت: تاکنون بیش از ۳۰۰ مشترک چاه کشاورزی در استان فارس درخواست احداث نیروگاه خورشیدی خود را در سامانه مهرسان ثبت کرده اند و تاکنون ۱۱ مشترک کشاورزی اقدام به احداث نیروگاه خورشیدی نموده اند. وی افزود چاه های کشاورزی که اقدام به احداث نیروگاه های خورشیدی نموده اند، هم اکنون از قطعی برق چاه های کشاورزی مستثنی شده اند و برق شان در شبانه روز قطع نمی شود.
صادقی مدیر بازار برق شرکت توزیع برق شهرستان شیراز گفت: پرداخت صورتحساب نیروگاه های خورشیدی توسط شرکت های توزیع برق همیشه سروقت انجام شده است. این صورتحساب ها در گذشته هر دو ماه یکبار و اکنون هر ماه صادر می شود.