به گزارش ایرنا، محمدرضا بهزادی روز چهارشنبه در نشست بررسی اسناد تاریخی خلیج فارس اظهار کرد: مجموعهای غنی از اسناد در زمینه منطقه خلیج فارس در کشور وجود دارد، اما بخش اندکی از آنها در دسترس دیجیتال قرار گرفتهاند و برخی از اسناد بسیار مهم نیز در آرشیوهای بینالمللی از جمله آرشیو بریتانیا، کتابخانههای ملی انگلستان، موزههای کالیفرنیا و حتی آرشیوهای موجود در هند نگهداری میشوند که دسترسی به آنها به مرور محدودتر شدهاست.
وی با بیان اینکه آرشیو بریتانیا بهتنهایی شامل بیش از ۴۰۰ هزار سند درباره خلیج فارس است، افزود: برآوردها نشان میدهد بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار سند در آرشیوهای مختلف جهان در ارتباط با این منطقه ثبت شده که بخشی از آنها به وقایع قرن نوزدهم و تلاش قدرتهای استعماری در خلیج فارس مربوط است.
مدیر اسناد میکروفیلم مرکز نور تاکید کرد: یکی از نکات مهم در این حوزه، نقش برجسته زبان فارسی در مکاتبات و اسناد تاریخی مربوط به ایران و خلیج فارس است که بسیاری از این اسناد توسط مراکز رسمی همچون مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی و کتابخانه ملی ایران ثبت و نگهداری شده و نشاندهنده نفوذ تاریخی و فرهنگی ایران در منطقه در طول چند قرن گذشته است.
براساس اسناد تاریخی موجود بوشهر مرکز فرماندهی نظامی ایران در خلیج فارس بودهاست
بهزادی همچنین با اشاره به نقش بوشهر در تاریخ نظامی خلیج فارس گفت: اسناد موجود نشان میدهند که بوشهر بهعنوان مرکز فرماندهی نیروهای ایرانی در خلیج فارس شناخته میشده و مستندات فراوانی درباره این موضوع در منابع داخلی و خارجی ثبت شده است.
وی با بیان اینکه از سال ۱۴۰۰ پروژه دیجیتالسازی اسناد تاریخی آغاز شدهاست، گفت: تاکنون حدود ۷۰ هزار نسخه تصویری از اسناد در مراکز مختلف داخلی دیجیتال شده و در اختیار محققان قرار گرفته است و این روند با هدف تسهیل دسترسی پژوهشگران و مستندسازی دقیقتر تاریخ منطقه ادامه دارد.
مرکز بین المللی میکروفیلم نور مرکزی پژوهشی در محل خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در دهلی نو مرکز کشور هند که به تهیه میکروفیلم، عکسبردرای، مرمت و نشر نسخههای خطی کهن به صورت چاپ می پردازند.