تفکر سنتی مانع برنامه‌های جهاد کشاورزی در تربت حیدریه است

تفکر سنتی مانع برنامه‌های جهاد کشاورزی در تربت حیدریه است

 تربت‌حیدریه- ایرنا- مدیر جهاد کشاورزی تربت‌حیدریه با بیان این که تفکر سنتی مانع موفقیت برنامه‌های ترویجی این اداره شده است گفت: نگاه سنتی موجب شده تا هنوز بخشی از بهره‌برداران حوزه کشاورزی این شهرستان با مفهوم و نتایج انجام آزمایش آب، خاک و کود آشنایی چندانی نداشته‌ باشند.

به گزارش ایرنا، علیرضا قادری روز چهارشنبه در نشست بررسی چالش‌ها، راهکارها و آسیب‌شناسی وضعیت آزمایشگاه‌های تجزیه آب، خاک و کود تربت‌حیدریه افزود: همه ساله از یک سو هزینه‌های تولید افزایش یافته است و از سوی دیگر درآمد آنها کمتر از سطح انتظارشان و این از حیث قاعده سود و زیان اقتصادی، خوب نیست.

وی در بیان مزایای آزمایش آب، خاک و کود اظهار کرد: تشخیص عناصر موجود در خاک، مشخص شدن فاکتورهای آزمایش آب مانند شوری (EC)، اسیدیته (PH)، قلیائیت (قلیایی)، درصد سدیم، میزان مواد ناخالص موجود در آب و کسب اطلاعات دقیق از کیفیت آب، خاک و کود است که بر اساس این آنالیزها می‌توان برای باغ و مزارع برنامه‌ریزی انجام داد.

مدیر جهاد کشاورزی تربت‌حیدریه گفت: بر این اساس اهمیت و جایگاه آزمایشگاه آب، خاک و کود در مدیریت پایدار منابع خاک و آب، به عنوان سرمایه‌ ملی، بسیار مهم است.

قادری با بیان این که اکنون ۲ باب آزمایشگاه آب، خاک و کود بخش خصوصی و دولتی در این شهرستان فعال است و شبکه آزمایشگاهی آب و خاک در تربت‌حیدریه باید پویا و قدرتمند و تجهیزات آزمایشگاهی، امکانات کارگاهی و کنترل کیفی آزمایش‌ها، باید بر اساس آخرین یافته‌های علمی آنالیز آب، خاک و کود انجام شود.

نتایج آزمایش‌های آب، خاک و کود در کاهش هزینه‌های بهره‌برداران کشاورزی اثرگذار است

سرپرست پژوهشکده زعفران دانشگاه تربت‌حیدریه نیز گفت: هر چند از آغاز فعالیت این مرکز (سال ۱۳۸۶) تاکنون موفق شدیم کشاورزان تربت‌حیدریه و شهرستان‌های اطراف را با فعالیت‌های این مرکز آشنا کنیم، اما معتقدیم هنوز کافی نیست.

روح‌الله مرادی افزود: بهره‌برداران و به خصوص فعالان بخش زعفران و پسته به این باور رسیده‌اند که نتایج آزمایش در کاهش هزینه‌های آنها بسیار ارزشمند است.

وی ادامه داد: میزان ورودی نمونه آزمایشی به این پژوهشکده در سال گذشته، ۷۸۱ فقره از ۳۳۴ کشاورز بود که از این میزان ۷۵ درصد مربوط به آزمایش خاک، ۱۵ درصد مربوط به آزمایش آب و نزدیک به ۱۰ درصد مربوط به آنالیز برگ و کود بوده است.

ناآشنایی کشاورزان با نتایج آزمایش‌های حوزه کشاورزی و تعرفه از مشکلات آزمایشگاه بخش خصوصی است

مدیر آزمایشگاه بخش خصوصی تربت‌حیدریه نیز با بیان این که با ۲ مشکل اساسی مواجه هستیم گفت: مشکل نخست، حاکمیت نگاه سنتی کشاورزان و آشنا نبودن آنها با نتایج کار ماست و هر چند نسل امروز و فرزندان آنها این گونه فکر نمی‌کنند اما چون اغلب تصمیم‌سازی‌ها برعهده پدران است از این رو همه ساله با زیان هنگفت هزینه تولید مواجه هستند.

احمد ابراهیم‌پور افزود: مشکل دوم هزینه انجام آزمایش است و ابتدای پارسال تعرفه تعیین شده هشت میلیون و ۶۰۰ هزار ریال و هزینه خرید مواد اولیه برای انجام آزمایش، ۳۰ میلیون ریال بود و حال آن که در انتهای سال هزینه مواد اولیه بین ۲ یا سه برابر شد.

وی اضافه کرد: از یک سو نمی‌توانسیتم میزان تعرفه را افزایش دهیم و از این رو انجام آزمایش با تعرفه پایین، هزینه‌هایمان را پوشش نمی‌داد و از سوی دیگر کشاورزان نیز حاضر به پرداخت هزینه اولیه هستند.

مرکز شهرستان ۲۲۵ هزار نفری تربت‌حیدریه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد قرار دارد.

 

 منبع خبر

از بین اخبار