به گزارش ایرنا، سعید محمودی روز سهشنبه و در نخستین رویداد زمین گردشگری شمال شرق ایران که از ۹ تا ۱۲ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ در مشهد با حضور دست اندرکاران معادن، اساتید، دانشجویان و علاقهمندان حوزه علوم زمین و گردشگری در حال برگزاری است، اظهار کرد: کشورهای مختلف در حوزه گردشگری و ژئوتوریسم شامل انواع بسیار و مفاهیم متنوعی نظیر ژئوتوریسم جادهای، فضاهای زیرزمینی و غارها، معدنی، شهری، آتشفشان، فضایی، مبتنی بر جامعه و روستایی در حال فعالیت های بسیاری هستند.
وی با اشاره به مدرک دکترای تخصصی در حوزه تغییرات اقلیمی، افزود: کارهای بسیاری بین نهادهای مختلف در حال انجام است تا تداخل های صورت گرفته از سوی انسان ها در محیط زیست که پس از انقلاب صنعتی منجر به رشد شده بود، بررسی و بهینه شود.
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی ادامه داد: انقلاب صنعتی و توسعه آن، منجر به جنگ جهانی اول و دوم شد که خسارت های بسیاری را در کشورهای اروپایی بر جای گذاشت و از این منظر برای بازسازی، منابع زمینی بسیار را مورد بهره برداری قرار دادند که منجر به مشکلات زیست محیطی بسیاری در این کشورها شد.
وی گفت:در دهه ۷۰ میلادی نشستهایی برای حفاظت از محیط زیست برگزار شد ولی تصمیم های اتخاذ شده بدون مشارکت مردمی برنامه ریزی شد و از این رو دچار مشکلاتی در جوامع مختلف شد.
محمودی اظهار کرد: موضوع اکو توریسم در دهه ۸۰ میلادی با مفاهیم گسترده خود، وارد ادبیات این حوزه شد و در نهایت ژئوتوریسم در دهه ۹۰ با اهداف مختلف شکل گرفت تا عوارض بارزی که در کره زمین همچون اقیانوس ها و غارهای مختلف را مورد حفاظت قرار دهد و کشور ما و همچنین این استان نیز به فراخور خود، دارای گنجینه های مختلف طبیعی به یادگار مانده از دوران کهن است و به این منطقه اعتبار بخشیده است.
وی ادامه داد: با نگاه به این موضوع، گردشگری ژئوتوریسم به درآمدزایی و منافع اقتصادی آن نگاهی ندارد و توجه خاص خود را بر حفظ ذخایر بینظیر در قسمت های مختلف زمین همچون شکاف ها و غارها که دارای گنجینه ای از گذشته زمین هستند، قرار داده است.
وی اضافه کرد: مزایای توسعه ژئوتوریسم به عنوان شاخهای از گردشگری، حفظ محیط زیست با شناخت ارزش دادهها، کمک به حفظ فرهنگ بومی و بافت اجتماعی روستایی، کمک به توسعه پایدار و متوازن مناطق محروم و تقویت اقتصاد بومی و در نهایت افزایش تعداد، تنوع و ماندگاری گردشگران و زائران است.
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی با اشاره به طول عمر پنج میلیارد سال زمین و وجود فسیل های ارزشمندی که در غارها و نقاط مختلف زمین وجود دارد، اظهار کرد: آینده را باید در گذشته کره زمین دید و از آن برای پیشبینی آینده بهره برد زیرا انقراض یک عارضه طبیعی است.
وی گفت: این استان هم دارای مناطق بسیار مختلف و با ارزشی است که همپای عمر زمین، یادگارهای بسیاری همراه خود دارد و از این رو توجه به ژئوتوریسم با نگاه حفظ منابع طبیعی و زیستی به یادگار مانده از دوران کهن بسیار حائز اهمیت است.
محمودی افزود: از این رو باید موضوع آموزش و توجه به آن با اهمیت شمرده شود زیرا انسان محور توسعه است و باید آگاهی و دانش داشته باشد و تا در نهایت به پیشرفت جامعه خود منجر شود.
ژئوتوریسم شاخهای از دانش توریسم با محوریت رفتارشناسی سیستمهای سطحی زمین است که کوشش دارد، ارزشهای گردشگری و حفاظتی فرمها و فرایندهای مسلط در یک مکان را شناسایی کند. دستآورد این شاخه علاوه بر پایدارسازی محیط زیست، مبتنی بر احیا و بهرهبرداری از میراث فرهنگی و رفاه اقتصادی جامعه بومی است.
نخستین رویداد زمین گردشگری در مشهد با هدف حفاظت از مناظر طبیعی و زمین گردشگری و نیز آگاهی بخشی عموم برای جلوگیری از تخریب ها و نیز تلاش ارگان ها و نهادهای مرتبط استانی برای ثبت چهارمین ژئوپارک کشور در خراسان رضوی دنبال میشود.