مدیریت تلفیقی تنها راه کنترل علف‌های هرز مزارع کنجد است

مدیریت تلفیقی تنها راه کنترل علف‌های هرز مزارع کنجد است

 اهواز _ ایرنا _ محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان با بیان اینکه علف‌های هرز می‌توانند تا ۹۳ درصد به مزارع کنجد خسارت وارد کنند گفت: مدیریت تلفیقی با ترکیب روش‌های پیشگیری، مکانیکی و شیمیایی تنها راه حل پایدار برای کنترل علف‌های هرز در مزارع کنجد است.

حسین ثابت زنگنه روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اهمیت کشت کنجد در استان خوزستان به‌ویژه به‌عنوان کشت تابستانه اظهار کرد: کنجد به‌دلیل رشد اولیه کند، در برابر علف‌های هرز بسیار آسیب‌پذیر است.

وی افزود: این گیاه در ماه اول پس از کاشت، رقابت ضعیفی با علف‌های هرز دارد و اگر کنترل نشوند، خسارت قابل‌توجهی به عملکرد و کیفیت محصول وارد می‌کند.

این محقق خوزستانی با استناد به پژوهش‌های انجام‌شده عنوان کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد در برخی مزارع کنجد ایران، کاهش عملکرد ناشی از علف‌های هرز تا ۹۳ درصد می‌رسد.

وی بیان کرد: علف‌های هرز علاوه بر کاهش محصول، باعث افزایش مصرف آب، آلودگی محصول برداشت‌شده و گسترش آفات و بیماری‌ها می‌شوند.

ثابت زنگنه بر لزوم توجه به دوره بحرانی کنترل علف‌های هرز تأکید کرد و افزود: بهترین زمان برای مبارزه با علف‌های هرز، ۱۰ تا ۳۵ روز اول پس از کاشت است؛ اگر در این بازه زمانی علف‌های هرز کنترل نشوند، خسارت جبران‌ناپذیری به بار می‌آید.

وی مدیریت تلفیقی را تنها راه حل پایدار دانست و به کشاورزان توصیه کرد: برای پیشگیری باید از بذر گواهی‌شده و عاری از علف هرز استفاده شود و از انتقال بذر علف‌های هرز توسط ادوات کشاورزی آلوده جلوگیری کرد. برای کنترل مکانیکی، شخم بین ردیف‌ها در سه مرحله ۱۵، ۳۰ و ۴۵ روز پس از کاشت ضروری است.

این پژوهشگر با هشدار در مورد کنترل شیمیایی گفت: هیچ علف‌کشی به‌تنهایی نمی‌تواند تمام علف‌های هرز مزارع کنجد را کنترل کند و باید از ترکیب علف‌کش‌های پیش‌کاشت، پیش‌از سبز شدن و پس‌از سبز شدن با دوز مناسب استفاده شود.

ثابت زنگنه خاطرنشان کرد: تجربه نشان داده که در مزارع کنجد ایران، یک بار سمپاشی یا یک روش کنترل به‌تنهایی پاسخگو نیست و کشاورزان لازم است با مشورت کارشناسان، از روش‌های تلفیقی کنترل متناسب با شرایط مزرعه خود استفاده کنند.

 

 منبع خبر