دومین میدان تاریخی بزرگ دنیا با عنوان «نقش جهان» در اصفهان قرار دارد؛ این میدان دهمین میراث فرهنگی- بشری گیتی است که عظمت و شکوه این دیار دیرینه را نمایندگی میکند.
به گزارش ایرنا، امیر کرمزاده روز دوشنبه در گفتو گو با ایرنا افزود: در این راستا قرارداد مطالعاتی برای بررسی میزان فرونشست نقش جهان با هدف ارائه راهکارهای مقابله با آثار آن منعقد شده است.
وی با اشاره به پایش وضعیت دیگر بناهای تاریخی اصفهان همچون مسجد جامع عباسی، عمارت عالیقاپو و مسجد شیخ لطفالله تصریح کرد: فرونشست زمین و بروز عوارض آن برای آثار تاریخی اصفهان، بسیار حیاتی است به همین منظور بدنبال راهکارهایی برای افزایش تابآوری این بناها هستیم.
کرمزاده از مکاتبه و برگزاری جلسه با رئیس سازمان مدیریت بحران کشور خبر داد و گفت: در این نشستها اهمیت و شدت بحران مورد بحث در بناهای تاریخی اصفهان گوشزد و درخواست اختصاص اعتبارات ویژه در این زمینه ارائه شد.
مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان افزود: در همین راستا حدود ۴۶۰ میلیارد ریال اعتبار برای مقابله با آسیبهای ناشی از فرونشست در بناهای تاریخی استان در حال تصویب است که از سوی ادارهکل مدیریت بحران استانداری اصفهان و وزارت میراث فرهنگی پیگیری میشود.
کرمزاده با تاکید براینکه فرونشست زمین، موضوعی ملی است، خاطرنشان کرد: در جلسات برگزار شده با با وزیر میراث فرهنگی، رئیس سازمان برنامه و بودجه و رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، اهمیت این بحران مطرح شده است و امیدواریم با همکاری همه نهادهای ذیربط و دستگاه قضایی، بتوانیم آسیبهای ناشی از فرونشست در بناهای تاریخی اصفهان را کنترل کنیم.
به گزارش ایرنا، گزارش سازمان زمینشناسی، نرخ فرونشست در اصفهانرا بطور میانگین بین ۱۵ تا ۱۸ سانتیمتر در سال اعلام کرده است.
به گفته کارشناسان، تنها راهکار جلوگیری از پیشرفت پدیده فرونشست، جاری شدن زایندهرود و کاهش برداشت آبهای زیرزمینی دشت «اصفهان بُرخوار» است؛ اتفاقی که هرچقدر به تعویق بیفتد، این کلانشهر تاریخی را با مشکلات عدیدهای نظیر تهدید سازههای شهری و خطوط انتقال نیرو مواجه خواهد کرد.
فرونشست، یک پدیده زیست محیطی به معنی نشست تدریجی یا پایین رفتن ناگهانی سطح زمین بدلیل تراکم موارد زیرسطحی است؛ برداشت بیش از حد از آبهای زیرزمینی ناشی از نیاز روزافزون به منابع آب که بدنبال توسعه جمعیت، صنعت و کشاورزی در حوضه آبریز زایندهرود رخ داده است، از دلایل اصلی این بحران به شمار میرود.
استان اصفهان با بیش از ۲۲ هزار اثر تاریخی(یک هزار و ۹۴۰ اثر ملی و ۱۵ اثر ثبت جهانی) و افزون بر ۶۰۰ خانه تاریخی و جاذبههای مختلف طبیعی، فرهنگی، مذهبی و تفریحی در کانون توجه گردشگران قرار دارد.