کارآفرینی با رؤیای ناتمام صادرات؛ از پرورش ماکیان زینتی تا تولید کرم خوراکی

کارآفرینی با رؤیای ناتمام صادرات؛ از پرورش ماکیان زینتی تا تولید کرم خوراکی

 شیراز - ایرنا -۱۹ ساله بود که بزرگترین باغ ماکیان زینتی کشور در شیراز را راه‌اندازی کرد و چند سالی است که در زمینه تولید کرم‌های خوراکی هم فعالیت‌های قابل‌توجهی دارد؛ اکنون در تلاش برای شفاف‌سازی جهت مصرف این حشرات به عنوان یک منبع غذایی و توسعه صادرات در این عرصه است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، محفظه شیشه‌ای تعبیه شده‌ای که کف آن با سبوس گندم پوشیده شده پُر از کرم‌هایی با نام «میلورم» است که با حرکات حلقوی خود روی یکدیگر می‌خزند، شاید در نگاه نخست این‌گونه به نظر برسد که این کرم‌ها برای تغذیه آبزیان و پرندگان هستند اما پرورش‌دهنده آنها که یک کارآفرین جوان شیرازی است می‌گوید این حشرات کوچک یک منبع پروتئینی نوآورانه‌ جهت مصرف خوراکی انسان‌ها هستند.

سالهاست پرورش کرم‌های خوراکی در بسیاری از کشورهای آسیایی به ویژه در آسیای جنوب شرقی برای مصرف انسان‌ها رواج دارد اما خوردن این حشرات کوچک هنوز هم برای بسیاری از مردم ایران عجیب و مشمئزکننده است؛ این در حالیست که پرورش کرمی به نام «میلورم» چند سالی است در مناطق مختلف ایران به عنوان یک شغل درآمدزا متداول شده و پرورش دهندگان این کرم در تلاش برای شفاف‌سازی جهت مصرف این حشرات به عنوان یک منبع غذایی هستند.

تولید کرم میلورم در استان فارس

در استان فارس هم تولید این کرم به عنوان یک کسب و کارنوین در صنعت پرورش حشرات فرصت مناسبی را برای کسب سودآوری و اشتغال‌زایی فراهم کرده است.

یکی از کارآفرینان جوان در این باره می‌گوید کرم‌های میلورم یک منبع پروتئینی نوآورانه، پایدار و مغذی هستند که تغذیه مکملی برای انواع پرندگان، خزندگان و آبزیان به شمار می‌روند و حتی می‌توانند برای بدنسازان و افرادی که به دنبال بهبود عملکرد ورزشی و افزایش توده عضلانی هستند، مفید باشند.

محمدجواد بیات در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: این کرم می‌تواند به عنوان خوراک انسان مصرف شود چراکه عاری از هرگونه انگل و باکتری ای‌کولای است و تمام حیوانات و حتی انسان‌ها می‌توانند از آن به عنوان خوراک استفاده کنند؛ در کشور ترکیه روی بستنی، کیک و شیرینی‌ها از این کرم استفاده می‌شود اما در ایران انجام این کار نیاز به شفاف‌سازی دارد.

رایزنی برای استفاده از کرم در مکمل ورزشکاران

این کارآفرین که متولد سال ۱۳۸۰ است و تنها ۲۴ سال سن دارد در حال رایزنی جهت استفاده از این کرم به عنوان یک مکمل پروتئین برای ورزشکاران است.

او معتقد است راه‌اندازی سالن و تأمین تجهیزات موردنیاز برای پرورش این کرم‌ها سرمایه بالایی می‌خواهد و میزان درآمدزایی از این کار بستگی به میزان سرمایه‌گذاری دارد به عنوان مثال اگر کسی یک میلیارد تومان سرمایه‌گذاری کند پس از سه ماه می‌تواند ۵۰۰میلیون تومان درآمد به دست آورد.

آن طور که بیات می‌گوید می‌توان این کار را در سالن ۲۴ متری آغاز کرد اما باید دما و رطوبت کنترل شود.

او میزان تولید ماهیانه کرم زنده را حدود سه تن و کرم خشک را یک تا یک و نیم تن عنوان کرد و گفت: این کرم هم به صورت خشک و هم به صورت زنده تولید می‌شود.

بیات که حدود ۱۲ سال است در زمینه پرورش ماکیان زینتی هم فعالیت دارد در خرداد ماه ۱۳۹۹ موفق به راه‌اندازی باغ پرندگان زینتی شیراز در زمینی به وسعت پنج هکتار شد.

گردآوری ۱۲۰ نژاد پرنده و اشتغالزایی برای هزار و ۵۰ نفر

به گفته او باغ پرندگان تزئینی شیراز، بزرگترین باغ پرندگان کشور به شمار می‌رود که در آن ۱۲۰ نوع پرنده تزئینی بومی ۳۰ کشور گردآوری شده و نژادهای تخم‌گذار رهما و ویاندو و نژاد گوشتی استرالوب و ایام ثمانی و ده‌ها نژاد مطرح پرندگان مختلف در این باغ خرید و فروش می‌شود.

بیات با راه‌اندازی این کسب و کار برای هزار و ۵۰نفر اشتغالزایی کرده و بر این باور است که پرورش ماکیان زینتی زیرشاخه‌های متعددی برای کسب درآمد دارد که جوانان می‌توانند از طریق سرمایه‌گذاری در این عرصه به موفقیت‌های مالی قابل‌توجهی برسند.

آن‌طور که این کارآفرین جوان می‌گوید قیمت مرغ و خروس‌های زینتی از پنج میلیون تومان شروع می‌شود و تا جفتی ۸۰۰میلیون تومان هم می‌رسد.

او از پیگیری برای انعقاد قرارداد با کمیته امداد امام خمینی (ره) جهت اعطای وام به متقاضیان سرمایه‌گذاری در این کار خبر داد و گفت: بانوان خانه‌دار با ۳۰ میلیون تومان سرمایه می‌توانند وارد این عرصه شوند و ماهیانه از ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان درآمد کسب کنند.

به گفته بیات دوره‌های آموزشی جامع بهره‌برداری پرورش مرغ و خروس زینتی و کرم میلورم برای همه رده‌های سنی با هدف آشنایی متقاضیان با روند تولید، پرورش و بازاریابی در این عرصه به صورت مستمر برگزار می‌شود و در پایان این دوره‌ها مدرک معتبر از سوی سازمان نظام مهندسی به شرکت‌کنندگان ارائه خواهد شد.

بازار متنوع و ضرورت رفع موانع صادرات

با این حال یکی از مهمترین دغدغه‌های فعالان در این صنعت گشودن راه‌های صادرات است که بیات در این خصوص می‌گوید خرید و فروش ماکیان زینتی ارزآوری بالایی دارد اما صادرات آن با مشکلات بسیاری مواجه است.

او یادآور شد: در حال حاضر ۲هزار و ۵۷۵ نوع مرغ و خروس زینتی شناخته شده که هر نوع آن بالای ۱۸۰ رنگ دارند، تنوع در این کار زیاد است و بازار آن اشباع نمی‌شود؛ لذا ورود به این صنعت می‌تواند درآمدزایی بالایی را برای سرمایه‌گذاران به همراه داشته باشد اما توسعه این صنعت در گروه رفع موانع صادراتی است‌.

این کارآفرین جوان پیشنهاد داد که شهرداری شیراز مکان ۲۰۰ تا ۳۰۰ متری را برای بازدید مردم از ماکیان در اختیار فعالان در این عرصه قرار دهد و همچنین زمینه ارتقای تحقیق و پژوهش در این بخش از طریق فعالیت‌های علمی برای مدارس و دانشگاهیان فراهم شود.

 

 منبع خبر

جدیدترین ویدئوها

بیشتر ببینید ›