سرپیچی از دستور قاطع رئیس‌جمهور در میانکاله | ورود کامیون‌های مصالح ساختمانی به محوطه | تعلل و بی‌توجهی عجیب ۳ نهاد در مازندران درباره بازپس‌گیری زمین

سرپیچی از دستور قاطع رئیس‌جمهور در میانکاله | ورود کامیون‌های مصالح ساختمانی به محوطه | تعلل و بی‌توجهی عجیب ۳ نهاد در مازندران درباره بازپس‌گیری زمین

 فعال محیط زیست درخصوص پروژه پتروشیمی میانکاله پس از صدور دستور رئیس‌جمهور مبنی بر فسخ کامل آن گفت: هنوز شاهد اقدامات افسارگسیخته از سوی عاملان پروژه هستیم به طوری که در حال حاضر مصالح با بولدوزر و لودر وارد محل شده و اقدامات زیرساختی در حال انجام است.

به گزارش همشهری آنلاین، حنیف‌رضا گلزار کارشناس ارشد خاک و آب و کنشگر محیط زیست و منابع طبیعی درباره پروژه پتروشیمی میانکاله اظهار داشت: چهارشنبه هفته گذشته، پس از تماس رئیس‌جمهور با استاندار مازندران، دستور توقف پروژه پتروشیمی میانکاله اعلام شد و بر همین اساس باید ساماندهی و اقدامات لازم در این راستا انجام گیرد.

وی افزود: ولی متأسفانه هنوز شاهد اقدامات افسارگسیخته از سوی عاملان پروژه هستیم به طوری که روز بعد از ابلاغ رئیس‌جمهور حدود ۱۰ کامیون قصد ورود به محوطه مربوطه را داشتند که با اعتراض مردم محلی ورود کامیون‌ها محقق نشد، اما صبح روز شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ که هوا هنوز به اصطلاح گرگ و میش بود، مجددا ۷ کامیون مصالح به محوطه وارد شد.

گلزار ادامه داد: در حال حاضر مصالح از طریق بولدوزر و لودر وارد محل شده و اقدامات زیرساختی در حال انجام است. این در حالی بوده که همه کارهای قانونی برای جلوگیری از فعالیت در میانکاله انجام شده است.

آسیب‌های آب‌شیرین‌کن پتروشیمی به محیط زیست

این فعال محیط زیست با اشاره به اینکه پتروشیمی میانکاله در ۵ کیلومتری حریم تالاب میانکاله قرار دارد، گفت: پروژه پتروشیمی میانکاله پیامدهای زیست‌محیطی زیادی برای این محدوده به همراه دارد و موضوعات مختلف اکوسیستم این محل را تهدید می‌کند که باید به صورت مستقل هر کدام از آنها در نظر گرفت.

وی ادامه داد: یکی از این مباحث استقرار تأسیسات آب‌شیرین‌کن و دیگری خود مجتمع میانکاله و تبدیل گاز طبیعی به پروپیلن است. استفاده از آب‌شیرین‌کن و تأسیسات مربوط به آن سبب ایجاد حجم زیادی شورابه و نمک می‌شود که در نهایت وارد تالاب میانکاله و خلیج گرگان و دریا خواهد شد.

گلزار توضیح داد: این موضوع نه‌تنها زاد و ولد ماهیان را دچار آسیب می‌کند، بلکه باعث نابودی «فک خزری» نیز خواهد شد. این فعالیت محیط زیست ادامه داد: استفاده از آب شیرین کن و تأسیسات مربوط به آن سبب ایجاد حجم زیادی شورابه و نمک می‌شود که در نهایت وارد تالاب میانکاله و خلیج گرگان و دریا خواهد شد این موضوع نه تنها مساله زاد و ولد ماهیان را دچار آسیب می‌کند بلکه باعث نابودی «فک خزری» نیز خواهد شد.

وی با بیان اینکه تأسیسات آب‌شیرین‌کن حداقل ۵ هکتار از ساحل را نابود می‌کند، گفت: همچنین مسیر ۱۱ کیلومتری برای بهره‌برداری از این آب‌شیرین‌کن‌ها جهت لوله گذاری نیاز است تا آب شیرین به مجتمع اصلی پتروشیمی حسین‌آباد برسد. لذا منابع آب و خاک و اراضی کشاورزی با این تأسیسات آبشیرین‌کن دچار آسیب خواهد شد.

خاک میانکاله بهترین خاک خاورمیانه است

این کارشناس خاک و آب اظهار کرد: تغییر کاربری خاک و اراضی جهت راه‌اندازی مجتمع پتروشیمی میانکاله بسیار باید مورد توجه قرار گیرد چراکه خاک در این محدوده درجه یک است. به عبارتی، منابع خاک در این محل بسیار باکیفیت است و اگر به سازه تبدیل شود، خاک درجه یکی را که نمونه آن در هیچ جای خاورمیانه وجود ندارد، از دست می‌دهیم.

وی ادامه داد: برای واضح شدن این موضوع به این مسأله اشاره می‌کنم که عاملان پروژه پتروشیمی میانکاله برای پوشش فعالیت‌های خود در این محل از کاشت نهال غیر بومی اکالیپتوس استفاده کردند و به دلیل اینکه کیفیت خاک در این محدوده بسیار بالاست، طی ۲ تا ۳ سال بیش از ۱۰ متر این نهال‌ها رشد کرده است.

تعلل و بی‌توجهی ۳ نهاد در مازندران درباره بازپس‌گیری زمین

گلزار گفت: باید توجه داشت که به دستور هیأت دولت، بند ۴ و ۵ مصوبه سال ۹۹ در موضوع واگذاری زمین به عاملان پروژه پتروشیمی میانکاله حذف شده و گام‌های اساسی برای بازپس‌گیری زمین ۹۲ هکتاری صورت گرفته است.

وی به تعلل جهاد کشاورزی و بی‌توجهی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران به این مسأله اشاره کرد و افزود: این پرسش مطرح است که چگونه این زمین‌ها به عاملان پروژه پتروشیمی میانکاله واگذار شده است؟ کمیته فنی مربوطه با چه رویکردی واگذاری مرتع درجه یک را جهت تغییر کاربری اراضی تأیید کرده است؟ از طرفی، در گزارش‌های فنی مجری طرح واگذاری ۵۵ هکتار زمین به عاملان پروژه تأیید شده، ولی با کمال تعجب ۹۲ هکتار زمین ارائه شده است. باید دید پشت پرده این قضیه چیست.

این فعال محیط زیست بیان داشت: در سال ۱۴۰۱ سازمان حفاظت محیط زیست طی مکاتبه‌ای با سازمان امور اراضی دستور فسخ این قرارداد را جهت واگذاری زمین صادر کرده است چراکه واگذاری عرصه به صورت مشکوک انجام شده و تاکنون بازپس‌گیری آن هم صورت نگرفته است.

 

 منبع خبر