همشهری آنلاین _ الهام مصدقی راد : اواخر ماه گذشته خبر از مشاهده گربه پالاس در شهرستان رابر کرمان منتشر شد. محیط زیست استان با اعلام مشاهده پی در پی این گونه در این شهرستان احتمال افزایش جمعیت آن را داد .گربه ای که اطلاعات دقیقی از وضعیت جمعیتی اش وجود ندارد و برخی از کارشناسان معتقدند در معرض انقراض قرار دارد . هرچند که منزوی و خجالتی بودنش بررسی را سخت میکند و به همین دلیل برخی دیگر از کارشناسان عقیده دارند صرفا به دلیل نبود اطلاعات کافی از گربه پالاس در ایران نمی توان به راحتی حرف از تهدید این گونه زد.
گربه پالاس جزو گونه هایی از گربه سانان است که در فهرست گونه های حفاظت از حیات وحش در درجه LC ، یعنی با کمترین نگرانی قرار دارد و دلیلش هم پراکندگی بسیار زیاد این گونه است که محدوده وسیعی از مرکز تا غرب آسیا و مغولستان را شامل میشود. تخمینی هم از جمعیتش در دنیا زده شده و گفته میشود بین 55 هزار تا 60 هزار فرد بالغ در دنیا وجود دارد. در ایران اما به دلیل انجام مطالعات اندک ، نمیتوانیم وضعیت دقیقش را مشخص کنیم اما از بین رفتن زیستگاه، تکه تکه شدن زیستگاه ، دامپروری در زیستگاهش، ورود دام اهلی و سگ به زیستگاه از مهمترین دلایل کم شدن جمعیتش است. هرچند مواردی چون جاده سازی، معدن کاوی و شکار مستقیم نیز بر جمعیتش تاثیر منفی گذاشته است. از مهمترین دلایل کم شدن جمعیت این گونه است. شکار این حیوان از بین 16 کشور ، در 12 کشور ممنوع است . استفاده از پوست و به کارگیری اش به عنوان حیوان خانگی دربرخی کشورها از دلایل اصلی شکارش محسوب میشود که تهدید جدی شمرده میشود اما مهمترین تهدیدش در ایران، نبود اطلاعات و مطالعات کافی در خصوص این گونه است و به همین دلیل حفاظت از آن را بسیار مشکل میکند. ما از مهمترین گونه هایمان که در معرض آسیب جدی هم قرار دارند پایش دقیقی انجام ندادهایم کهکمبود بودجه و کم توجهی از دلایل آن است و این مساله ، شرایط آینده را نگران کننده میکند. ایران با داشتن 8 گونه گربه سان ، از قوی ترین تنوع گاه های زیستی در دنیا از نظر حضور گربه سانان است. جزو کشورهایی هستیم که تنوع زیستی مان ، خوب به نظر میرسد اما با وضعیت حفاظتی مان حتی در مناطق تحت حفاظت ، باید نگران باشیم . ما نیازمند حفاظت علمی و تر و پایش بهتری هستیم تا از حیات وحش به خوبی حفاظت شود
گربه پالاس کمی بزرگتر از اندازه یک گربه خانگی است .طول بدنش حدود 60 سانتی متر است و دمش تقریبا 25 سانتی متر درازا دارد. گربه های پالاس به طور میانگبن 3.6 کیلوگرم وزن دارند. معمولا موهای بدنشان خاکستری روشن ، زرد روشن یا زرد تیره است و نوارهای عمودی رنگی هم روی بدنش قرار دارد که البته انبوه موها اجازه دیده شدن آنها را به خوبی نمیدهد .از ویژگی های اصلی این گونه که با نگه اول میتواند آن را با گربه های دیگر متمایز کند داشتن چشمان گرد، صورت بزرگ و موهای بلند و پرپشت است.
گربه پالاس معمولا حدود 11 سال عمر میکند. هر سال زمستان جفت گیری میکند و بعد از طی حدود 60 تا 70 روز دوره بارداری، بین 2 تا 6 توله به دنیا می آورد.
این گربه سان وحشی کوچک، بومی آسیای میانه است. شرق هیمالیا، نپال، پاکستان، هند، قزاقستان، تاجیکستان، غرب چین ، ایران و .. از جمله مناطق و کشورهایی است که این گربه سان در آن دیده شده است. زیستگاه اصلی اش در ایران بیشتر در منطقه شمال شرق گزارش شده اما گزارش هایی از حضورش در مرکز و غرب هم ثبت شده است. نقاط مرتفع کوهستانی را برای زندگی انتخاب میکند اما در پایین دست هم مشاهده میشود .غارها و نقاط دور از دید و دسترس محل زندگی اش است.
حیوانی باهوش اما منزوی وانسان گریز است و نسبت به شرایط ناامن بسیار حساس است. معمولا شبگرد است و عصرها برای شکار و فعالیت از لانه دور از دیدش بیرون میآید، البته گاهی در روزها نیز دیده میشود. هر دو جنس نر و ماده آن فقط در زمان جفت گیری با هم دیده میشوند و بعد از آن تنها زندگی میکنند.
گربه پالاس نام خود را از روی نام محققی آلمانی گرفت که برای اولین بار در سال ۱۷۷۶ این پستانداران را شناسایی کرد، نام این محقق « پیترسایمون پالاس» بود
فرد بالغ در دنیا تخمین زده میشود.
متوسط وزن
سال عمر
توله در هر زایمان
ثبت مشاهده در پارک ملی خجیر، تهران
زنده گیری در شهرستان بافت، کرمان
ثبت مشاهده در شاهرود
ثبت مشاهده در پارک ملی ساریگل، خراسان شمالی
ثبت مشاهده در پارک ملی سالوک، خراسان شمالی
ثبت مشاهده در کرمان
بیشتر بدانید :