توییت هشدارآمیز عراقچی: دلایل، منابع و پیامدهای احتمالی | سابقه ۱۰ ترور و خرابکاری خاص اسرائیل

توییت هشدارآمیز عراقچی: دلایل، منابع و پیامدهای احتمالی | سابقه ۱۰ ترور و خرابکاری خاص اسرائیل

 اسرائیل سابقه فهرست بلندبالایی از اقدامات ایذایی در مسیر مذاکرات هسته‌ای میان ایران و آمریکا داشته است؛ حملات خرابکارانه‌ای که بیشتر از آنکه هدف بلندمدت داشته باشند، هرگونه توافق ایران با غرب را نشانه می‌گیرد.

همشهری آنلاین - گروه سیاسی: عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، چهارشنبه گذشته با انتشار توییتی در شبکه اجتماعی ایکس، نسبت به اقدامات احتمالی اسرائیل برای خرابکاری و ترور در جریان مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا هشدار داد. او در این توییت نوشت: «تلاش‌های رژیم اسرائیل و برخی گروه‌های ذی‌نفع خاص برای منحرف کردن دیپلماسی - با استفاده از انواع تاکتیک‌ها - برای همگان کاملا واضح است. نیروهای اطلاعاتی و امنیتی ما - با توجه به موارد قبلی - برای مقابله با هرگونه خرابکاری و عملیات ترور که با هدف اجبار ما به پاسخ مشروع (انجام می‌شود)، در آماده‌باش هستند.»

انتشار توییت عراقچی در شرایطی صورت گرفت که مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا در رم و مسقط پیشرفت‌هایی داشته است. این پیشرفت، به‌ویژه با ورود احتمالی مذاکرات به سطح کارشناسی در هفته جدید، به نظر می‌رسد نگرانی‌هایی را برای اسرائیل ایجاد کرده است. اسرائیل، که برنامه هسته‌ای ایران را تهدیدی وجودی می‌داند، سابقه طولانی در تلاش برای مختل کردن چنین مذاکراتی دارد.

انفجار در مرکز تولید موشک‌های بالستیک در گروه صنعتی شهید باکری در ۵ تیرماه ۱۳۹۹، انفجار در تاسیسات نطنز در ۱۲ تیرماه ۱۳۹۹، ترور ابومحمد المصری مرد شماره ۲ القاعده در تهران در ۱۷ مرداد ۱۳۹۹، ترور محسن فخری‌زاده دانشمند هسته‌ای در ۷ آذرماه ۱۳۹۹، خرابکاری در شبکه توزیع برق مجتمع غنی‌سازی نطنز در ۲۲ فروردین ۱۴۰۰، آتش‌سوزی در ساختمان تکنولوژی سانتریفیوژ ایران در ۲ تیرماه ۱۴۰۰، حمله به مرکز پهپادی سپاه در کرمانشاه در ۲۵ بهمن ۱۴۰۰، ترور حسن صیادخدایی در اول خردادماه ۱۴۰۱، حمله پهپادی به سایت نظامی پارچین و شهادت احسان قدبیگی در ۴ خردادماه ۱۴۰۱ و حمله به مجتمع کارگاهی وزارت دفاع در اصفهان در ۸ بهمن ۱۴۰۱، ۱۰ مورد از حوادث پرابهام در ۲ سال مذاکراتی حساس ایران و آمریکا برای احیای برجام بودند.

عراقچی احتمالا با آگاهی از این سابقه و با توجه به گزارش‌های اطلاعاتی، به این نتیجه رسید که باید هشداری علنی بدهد تا از یک سو افکار عمومی را آگاه کند و از سوی دیگر، اسرائیل را از اقدامات احتمالی بازدارد.

منابع احتمالی که عراقچی به آن‌ها استناد کرده، به‌طور خاص در توییت او ذکر نشده‌اند، اما می‌توان حدس‌هایی بر اساس زمینه‌های موجود زد. نخست، اظهارات عراقچی درباره «موارد قبلی» به سابقه تاریخی اسرائیل در ترور و خرابکاری اشاره دارد، مانند ترور محسن فخری‌زاده در سال ۱۳۹۹ که همزمان با تحرکات دور جدید مذاکرات هسته‌ای با دولت آمریکا در دوره جو بایدن بود.

دوم، احتمالا اطلاعات نهادهای امنیتی و اطلاعاتی ایران نقش کلیدی در این هشدار داشته‌اند. عراقچی در توییت خود به «نیروهای اطلاعاتی و امنیتی» اشاره کرد که در آماده‌باش هستند. پست‌های متعددی در شبکه اجتماعی اکس، ادعا کردند که این توییت بر اساس «مجموعه‌ای از اطلاعات مهم به‌دست‌آمده توسط نهادهای امنیتی» منتشر شده است.

سوم، گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای نیز احتمالا بر تصمیم عراقچی تاثیرگذار بوده است. تایمز اسرائیل (۱۷ آوریل ۲۰۲۵) گزارش داد که اسرائیل برنامه‌هایی برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران در اردیبهشت (ماه مه ۲۰۲۵) داشت، اما این طرح با دخالت دونالد ترام‍پ متوقف شد. این گزارش، که بر اساس اظهارات مقامات آمریکایی و اسرائیلی بود، یکی از منابع نگرانی احتمالی بود.

توییت عباس عراقچی نتیجه ترکیبی از سابقه تاریخی اقدامات اسرائیل، اطلاعات نهادهای امنیتی ایران، و گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای درباره تحرکات احتمالی تل‌آویو بود. منابع پشت این توییت، از جمله سوابق ترور و خرابکاری اسرائیل و گزارش‌های اطلاعاتی، از نظر اهمیت بالا هستند، هرچند اعتبار برخی از آن‌ها به دلیل محرمانه بودن قابل ارزیابی عمومی نیست. گمانه‌زنی‌های اخیر، از جمله احتمال حملات داخلی و ائتلاف‌سازی اسرائیل علیه مذاکرات، نگرانی‌های ایران را تشدید کرده است. این توییت تلاشی برای بازدارندگی و جلب توجه جهانی بود.

 

 منبع خبر