ایران و آمریکا بدون تابوشکنی نمی‌توانند به توافق برسند / در دوران برجام اگر دولت‌های مختلف مجوز همکاری اقتصادی با آمریکا را داشتند، خیلی از مشکلات حل می‌شد؛ تنها دولتی که به صورت مشخص از مجوز کار اقتصادی با آمریکا برخوردار است، دولت پزشکیان است

 ایران و آمریکا بدون تابوشکنی نمی‌توانند به توافق برسند / در دوران برجام اگر دولت‌های مختلف مجوز همکاری اقتصادی با آمریکا را داشتند، خیلی از مشکلات حل می‌شد؛ تنها دولتی که به صورت مشخص از مجوز کار اقتصادی با آمریکا برخوردار است، دولت پزشکیان است

  حشمت الله فلاحت پیشه، نماینده سابق مجلس، درباره علت وقفه در مذاکرات گفت: توقف مذاکرات همان فرجه‌ی حیاتی بود که اسراییل و جنگ طلبان در آمریکا دنبال می‌کردند. به طور مشخص نتانیاهو می‌خواهد نقش خود را به عنوان یک نقش تاریخی در سیاست خاورمیانه‌ی آمریکایی‌ها به کرسی بنشاند. نتانیاهو به عنوان یک بازیگری که از ۷ اکتبر گروه‌های مقاومت را تضعیف کرد و دنبال کاهش قابلیت‌های نظامی ایران بود، حالا هم می‌خواهد به آن نقش ادامه دهد

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

آتش تنش در خاورمیانه هنوز خاموش نشده و مذاکرات نیز متوقف شده است. اظهارنظرات متعددی در این رابطه به گوش می‌رسد اما برخی ناامیدانه نسبت به سرنوشت مذاکرات مدعی‌اند که باید اول تکلیف گروه‌های نظامی منطقه را روشن کرد تا بتوان به یک توافق دست یافت.

حشمت الله فلاحت پیشه، نماینده سابق مجلس، درباره علت وقفه در مذاکرات به «انتخاب» گفت: توقف مذاکرات همان فرجه‌ی حیاتی بود که اسراییل و جنگ طلبان در آمریکا دنبال می‌کردند. به طور مشخص نتانیاهو می‌خواهد نقش خود را به عنوان یک نقش تاریخی در سیاست خاورمیانه‌ی آمریکایی‌ها به کرسی بنشاند. نتانیاهو به عنوان یک بازیگری که از 7 اکتبر گروه‌های مقاومت را تضعیف کرد و دنبال کاهش قابلیت‌های نظامی ایران بود، حالا هم می‌خواهد به آن نقش ادامه دهد. او دنبال حمله‌ی نقطه زنی به ایران بود و می‌خواست این جنگ را به اقدام آمریکایی-اسراییلی تبدیل کند. ترامپ این فرصت را از نتانیاهو گرفت چون ترامپ به شدت نگران است که اگر جنگی صورت بگیرد، ممکن است اوضاع امنیتی منطقه بهم ریزد و برای برنامه‌های آمریکا بحرانی خواهد بود. اما حالا شاهد یک وقفه در مذاکرات هستیم، در این وقفه مسیر تحولات به گونه‌ای پیش رفت که نتانیاهو خواست. نتانیاهو سعی کرد از طریق مختلف به دیپلماسی ضربه بزند.

او افزود: بزرگ نمایی حمله موشکی یمن به اسراییل و مواضع وزیر دفاع آمریکا و همزمانی این دوموضوع اتفاقی نیست. هر دو به گونه‌ای عمل کردند که پای ایران را به بحران یمن بکشانند.

وی درباره‌ی سرنوشت یمنی‌ها پس از توافق ایران و آمریکا بیان کرد: ایران و آمریکا بدون تابوشکنی نمی‌توانند به توافق برسند. همچون یک بیماری که جراحی شده، زخم‌های این بیمار چند لایه دارد. اگر طرفین فکر می‌کنند فقط با دوختن پوسته‌ی بیرونی بدن این بیمار به بحران پایان می‌دهند، این یک اشتباه محاسباتی است. اسراییل همواره تلاش کرده که موشک پراکنی کم خطر گروه‌های مختلف را به بهانه‌ای برای جنگ تبدیل کند. لذا من معتقدم که خیلی از جنگ‌هایی که نتانیاهو هم خواهان پایان دادن به آن نیست، برای ایران ارزش راهبردی ندارد.

او ادامه داد: مهم‌ترین دلیلی که الان آمریکایی‌ها حاضر نشدند حقوق هسته‌ای ایران را به رسمیت بشناسند، ادعاهاییست که اسراییل تحت عنوان تهدید نمایی ایران مطرح می‌کند. برای اولین بار می‌بینیم که کشور‌های عربی همراه اسراییل نیستند و اسراییل سراغ زخمی رفت که موضع اعراب را به خود نزدیک کند. جنگ یمن جنگی است که علاوه بر آمریکا و اسراییل، عربستان و امارات هم از آن استقبال می‌کنند.

فلاحت پیشه درباره‌ی لزوم شکل‌گیری امنیت منطقه‌ای برای دستیابی به توافق گفت: تا زمانیکه یمنی‌ها مشغول ناامن‌سازی راه‌های آبی هستند، کشور‌های عربی به سیاست امنیت منطقه‌ای ایران مشکوک خواهند ماند. ایران باید به اتفاق کشور‌های عرب منطقه به سمت ایجاد صلح در یمن حرکت کند. در سایر مسائل منطقه‌ای هم گام‌های عملی برای ایجاد امنیت منطقه‌ای برداشته شود. اگر این کار صورت بگیرد، اسراییل منزوی خواهد شد اما اگر این کار صورت نگیرد، اسراییل از کانون بحرانی مانند بحران یمن دور می‌شود. در ایران تمام قابلیت‌های سیاست خارجی کشور نقش یک تماشاگر در سالنی را بازی می‌کند که شخص آقای عراقچی با موضوع هسته‌ای در آن فعالیت می‌کند. دولت پزشکیان نتوانسته از مهم‌ترین مجوز تاریخ روابط ایران و آمریکا، کوچک‌ترین استفاده‌ای کند. در دوران برجام اگر دولت‌های مختلف مجوز همکاری اقتصادی با آمریکا را داشتند، خیلی از مشکلات حل می‌شد. تنها دولتی که به صورت مشخص از مجوز کار اقتصادی با آمریکا برخوردار است، دولت پزشکیان است اما عملاً این ظرفیت به حاشیه رفته است.

برچسب
 

 منبع خبر