تحولات دیشبِ میان ایران و آمریکا مورد توجه است

شب گذشته تحولات مهمی در مذاکرات ایران و امریکا رخ داد. ابتدا خبر آمد که ظاهرا مذاکرات ایران و آمریکا که قرار بود دور چهارم آن در مسقط برگزار شود به تعویق افتاده.

برترینها: شب گذشته تحولات مهمی در مذاکرات ایران و آمریکا رخ داد. ابتدا خبر آمد که ظاهرا مذاکرات ایران و آمریکا که قرار بود دور چهارم آن در مسقط برگزار شود به تعویق افتاده. این خبر را بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان اعلام کرد و در توئیتر نوشت: به دلایل تدارکاتی، نشست ایران و آمریکا که بهطور موقت برای شنبه ۳ مه برنامهریزی شده بود، به زمان دیگری موکول شده است. تاریخ جدید پس از توافق متقابل اعلام خواهد شد.
دستگاههای دیپلماسی ایران و آمریکا هم ضمن تایید این خبر از برگزاری دور چهارم مذاکرات در آیندهای نزدیک خبر دادند. به موازات انتشار این اخبار به دستور ترامپ و بعد از برکناری مایکل والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا، مارکو روبیو، وزیر امورخارجه آمریکا این پست را موقتا در اختیار گرفت. در ادامه چند واکنش از مقامات آمریکایی و تحلیلگران سیاسی را با هم مرور خواهیم کرد.
روبیو: ایران نباید غنیسازی کند
در میان واکنشها به این اتفاق، اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا ممورد توجه قرار گرفت. او در گفتوگویی با فاکس نیوز درباره برنامه هستهای ایران گفت: اگر ایران خواستار یک برنامه صلحآمیز غیرنظامی و نیروگاه اتمی است، راهش این است که مانند دیگر کشورها چند رآکتور ساخته شود و اورانیوم غنی شده را برای سوخت رسانی به این رآکتورها وارد کنند. دهها کشور در جهان این کار را انجام میدهند تنها کشورهایی که در جهان غنیسازی اورانیوم انجام میدهند، کشورهایی هستند که اورانیوم غنیسازی میکنند.
لفاظی وزیر دفاع آمریکا
در ادامه واکنشها به این خبر، وزیر دفاع آمریکا روز گذشته توئیتی تهاجمی علیه ایران منتشر کرد. دقیقا دو روز پس از ماجرای سقوط جنگنده FA18 آمریکا در جریان حمله حوثی ها به ناو هری ترومن، پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا در پیامی هیستریک صفحهاش در X در لفاظی آشکار نوشته است: «پیامی به ایران: ما حمایت مرگبار شما از حوثیها را میبینیم. ما دقیقا میدانیم شما چه میکنید. شما بهخوبی میدانید ارتش ایالات متحده به چه چیزهایی توانمند است و به شما هشدار داده شده بود. شما تاوان آن را خواهید پرداخت، در زمانی و مکانی که ما تعیین میکنیم!» استیو ویتکاف نیز این توییت تهدیدآمیز را در صفحهاش بازنشر کرده است.
ترامپ: هر کشوری از ایران نفت بخرد حق تجارت با آمریکا را ندارد!
اما مهمترین اتفاق دیشب تصمیم دوباره ترامپ علیه ایران بود. «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا شامگاه پنجشنبه به تهدیدات تازه علیه ایران روی آورد. او با اشاره به تصمیم خود برای وضع تحریمهای جدید علیه نفت ایران، تهدید کرد که هر کشوری که از ایران نفت بخرد حق تجارت با آمریکا را نخواهد داشت.
واکنش پسر ترامپ به تلاشهای نئوکانها
در این میان پسر بزرگ ترامپ از مداخله نئوکانها در سیاستهای خارجی آمریکا و مذاکرات هستهای انتقاد کرد و نوشت که آنها خواهان جنگ ابدی هستند. جونیور ترامپ در واکنش به مطلبی که خبر از عملیات تبلیغاتی بنیاد صهیونیستی FDD علیه ویتکاف و مذاکرات ایران و آمریکا داده است اینگونه نوشته است: نئومحافظهکاران دولت پنهان استیو ویتکاف را تخریب میکنند، چون به دنبال تضعیف دستورکار سیاست خارجی پدرم هستند. دولت پنهان خواهان جنگ ابدی است!
تحلیلگران چه میگویند؟
در پی انتشار اخباری مبنی بر تعویق مذاکرات، رسول سلیمی در خبرآنلاین به سراغ دلیل وقفه در مذاکرات ایران و آمریکا رفته که در ادامه بخشهایی از آن را مرور خواهیم کرد:
۱. اختلافات فنی و سیاسی
ایران، به گفته «آسوشیتدپرس»، غنیسازی را «حق غیرقابلمذاکره» میداند، در حالی که مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، به «سیانان» گفت که ایران باید اورانیوم مورد نیاز خود را وارد کند. این اختلاف، که ریشه در بیاعتمادی متقابل دارد، مذاکرات را پیچیده کرد.
۲. فشارهای خارجی
فشارهای اسرائیل یکی دیگر از دلایل توقف مذاکرات است که در رسانههای آمریکایی، بهویژه «فاکس نیوز» و «جروزالم پست»، برجسته شده است. «فاکس نیوز» گزارش داد که اسرائیل، به رهبری بنیامین نتانیاهو، با مذاکرات مخالف است و خواستار «نابودی کامل زیرساخت هستهای ایران» است.
۳. مسائل لجستیکی و تحریمهای جدید
«رویترز» گزارش داد که تحریمهای جدید آمریکا علیه شبکه نفتی ایران در ۳۰ آوریل، که «شش نهاد و شش فرد» را هدف قرار داد، فضای مذاکرات را متشنج کرد. «فاکس نیوز» نوشت که این تحریمها، که با هدف فشار بر ایران اعمال شد، واکنش تند تهران را برانگیخت.
4. چرا مذاکرات به وقفه افتاد؟
تحلیل وقفه در مذاکرات در رسانه های آمریکایی و اسرائیلی نتیجه ترکیبی از اختلافات فنی، فشارهای اسرائیل، و مسائل لجستیکی است. «والاستریت ژورنال» و «نیویورک تایمز» بر اختلافات فنی، مانند غنیسازی و ذخایر اورانیوم، تأکید کردند، که ریشه در بیاعتمادی متقابل دارد.





مطالب مرتبط
- تاخیر صندوق بازنشستگی در پرداخت اقساط وام بانکها
- ظریف: اگر تا قیامت غصه بخوریم چرا جنگ را دیر تمام کردیم خسارات به ما بر می گردد؟/ به حضرات گفتم رویتان را زیاد نکنید اینجا ما شما را محاکمه میکنیم
- زوج بازیگری که در دو سریال پرطرفدار این روزها حضور دارند
- هنر تماشایی پانته آ پناهی ها با بابک جهانبخش / با خنده هات بهار میشه ! + موزیک ویدیو
- چرخش ۱۸۰ درجهای موضع بنسلمان درباره ایران
- کاظمیان: با پرسپولیس قراردادی امضا نکردهام!
- ویتامینهایی که ایمنی بدنتان را زیاد میکند
- روزنامه رژیم صهیونیستی: سنوار دو درس فراموش نشدنی به اسرائیل داد