به گزارش خبرنگار مهر، امروز پنجشنبه ۲۸ فروردین دهمین همایش انجمن مرغ مادر گوشتی ایران و نمایشگاه جانبی در محل مرکز همایشهای بینالمللی کتابخانه ملی ایران در حال برگزار شد.
مصطفی سید مصطفوی از کارشناسان صنعت طیور کشور در میز اقتصادی این همایش گفت: کشور ما تابع برنامه نیست و این مشکل اصلی ما است.
وی افزود: ۶ برنامه توسعهای تدوین و به تأیید مجلس رسید. ۶ برنامه ۵ ساله که به جای ۳۰ سال ۳۴ سال به طول انجامید و میانگین تحقق این ۶ برنامه ۳۰ درصد بود. با این روند توسعه محقق نمیشود.
وی اظهار کرد: تنها صنف و صنعتی که توانست برنامههای پیشبینی شده را ۱۰۰ درصد محقق کند صنعت مرغداری بود.
وی ادامه داد: تا سال ۱۳۸۴ که بخش خصوصی از سیطره دولت خارج شد، بخش خصوصی نتوانست موفق باشد چون هم برنامه درست نداشت و هم مدیران آگاهی برای طرحها گذاشته نشد. ضمن اینکه ارتباط نزدیک بخش دولتی و خصوصی از بین رفت که دوباره این ارتباط نزدیک باید احیا شود.
وی با اشاره به برنامه ششم توسعه تصریح کرد: در انتهای سال ۱۴۰۳ پیشبینی شد ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن گوشت مرغ تولید شود.
این کارشناس بخش طیور کشور با اشاره به حکمرانی خوب عنوان کرد: در حکمرانی خوب، آزادی عمل بخش خصوصی و کوچک شدن دولت وجود دارد؛ اما وظیفه دولت ما گویا بزرگ شدن است و بر بخش خصوصی سایه انداخته است.
وی ادامه داد: در برخی امور ضروری که مسئولیتها به بخش خصوصی واگذار شده چون سررشته کار در دست بخش دولتی است. امروز شاهد ضرر و زیان صنعت مرغ و تخم مرغ در کشور هستیم.
مصطفوی با اشاره به وضعیت اقتصادی کشور و بازار تقاضا یادآور شد: در طول سالهای اخیر با کاهش قدرت خرید مردم مواجه هستیم اما دستور داده شده تیراژ تولید فلان قدر باشد در حالی که بازار تقاضا کاهش یافته باید صادرات رونق بگیرد؛ در واقع دولت باید اطمینان دهد که مسیر صادرات تسهیل شود تا تولیدکننده تیراژ تولید خود را حفظ کند.
سیدمصطفوی با بیان اینکه به دلیل کاهش قدرت خرید دولت باید یارانه ویژه برای خرید پروتئین حیوانی تخصیص دهد، گفت: در ادامه هم در شرایط فعلی اقتصاد دولتها همچون خرید تضمینی گندم باید برای محصولی مانند مرغ گوشتی و تخم مرغ هم این سیاست را برای ذخیرهسازی پیاده کند.
این کارشناس حوزه ماکیان با اشاره به بازارهای صادراتی کشور، تصریح کرد: این صنعت محصولاتش را برای ۱۵ کشور منطقه صادر میکرد اما این بازار صادراتی به مرور کوچک و کوچکتر شد و در نهایت از بین رفت.
وی اضافه کرد: دلیل این امر هم به این بر میگردد که سایر کشورها با تکنیکهای نوین صادرات میکنند و کشور ما بازارهای بینالمللی خود را از دست داد؛ ضمن اینکه صادرات مقطعی به این مشکل بیشتر دامن زده است.
سیدمصطفوی در ادامه میز اقتصادی مرغداری گوشتی با اشاره به بازار ارز و کاهش قدرت سرمایهگذاری در این صنعت، بیان کرد: طی ۴ دهه قیمت دلار افزایشی بوده و به همین نسبت ارزش پول ملی کاهش یافته و این امر منجر به کاهش نقدینگی واحدهای تولیدی شده است.
وی اظهار کرد: در چنین شرایطی بانکها باید به شکل اتوماتیک این کسری را با تسهیلات جبران کند نه اینکه با سختتر کردن مسیر تسهیلات تولیدکنندگان را به دردسر بیشتر بیندازد.
سیدمصطفوی با اشاره به ضرورت ایجاد سیستم یکپارچه تولید و فروش در صنعت طیور، گفت: چرا یک شرکت استارت آپ چنین سیستمی طراحی نمیکند که تمام تولیدات از سراسر کشور ثبت شود که بازار تقاضا و خریدار حق انتخاب داشته باشد تا بازار رونق بگیرد.
وی ادامه داد: برنامه تولید جوجه در کشور باید در شبکه دیجیتال باشد تا میزان تولید و اینکه چه نژادی با چه آمیختهای و به میزان در حال تولید است.
این کارشناس صنعت طیور در پایان تاکید کرد: سالها است در سایر کشورها خرید مرغ و جوجه پیش فروش میشود تا فروش کنترل شود. بنابراین دولت باید بر این صنعت نظارت داشته باشد نه دخالت.