تغییر معادله جنگ غزه؛ چرا آمریکا مجبور به مذاکره با حماس شد؟

 تغییر معادله جنگ غزه؛ چرا آمریکا مجبور به مذاکره با حماس شد؟

  آمریکا که در همه سطوح، از جنگ نسل‌کشی رژیم صهیونیستی علیه غزه حمایت می‌کند، بعد از مشاهده عدم تاثیر فشارهای نظامی بر مقاومت و مردم فلسطین، به مذاکرات مستقیم با حماس و توافق با این جنبش روی آورد که گفته می‌شود، صهیونیست‌ها از آن اطلاعی نداشتند.

به گزارش بین الملل خبرگزاری تسنیم، با وجود گذشت بیش از یک سال و هفت ماه از آغاز جنگ غزه و در حالی که رژیم صهیونیستی و شخص بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این رژیم وعده دستیابی به اهداف جنگی در غزه طی مدتی کوتاه را داده بودند و ادعا می‌کردند جنبش حماس را نابود خواهند کرد و همه اسرای اسرائیلی با زور نظامی از غزه برمی‌گردند، اما حتی یک اسیر خود را هم نتوانستند از طریق عملیات نظامی آزاد کنند و هر بار تلاش صهیونیست‌ها برای پیدا کردن مکان حضور اسرای خود و آزادی آنها با شکست مواجه و یا منجر به کشته شدن این اسیران شد.

به دنبال از سرگیری جنگ وحشیانه رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه از ماه مارس تاکنون و به هم خوردن روند تبادل اسرا، در حالی که هنوز 59 اسیر اسرائیلی زنده و مرده در اسارت مقاومت هستند، فشارهای داخلی و خارجی به ویژه از سوی خانواده‌های اسرای صهیونیست علیه نتانیاهو و کابینه او و ارتش این رژیم هر روز بیشتر می‌شود و از یک ماه گذشته موج بزرگی از نافرمانی و اعتراض در ارتش، نهادهای امنیتی و سایر نهادهای حساس جامعه صهیونیستی علیه ادامه جنگ فرسایشی غزه به خطر افتادن جان اسرا آغاز شده است.

شوک مذاکرات حماس و آمریکا به صهیونیست‌ها

همزمان با فشارهای فزاینده علیه نتانیاهو و در حالی که اغلب اسرائیلی‌ها متفق القولند او جان اسرای اسرائیلی را فدای منافع شخصی و سیاسی خودش کرده، و ادامه جنگ در غزه تنها با هدف خدمت به اهداف نتانیاهو است، اعلام انجام دور جدیدی از مذاکرات مستقیم میان حماس و آمریکا و توافق بین دو طرف برای آزادی عیدان الکساندر، اسیر دو تابعیتی آمریکایی- اسرائیلی به شدت خشم صهیونیست‌ها را برانگیخت و آنها از آزادی اسرای باقیمانده اسرائیلی در غزه ناامید شدند؛ زیرا به این نتیجه رسیدند که جنگ طبق منافع شخصی نتانیاهو ادامه خواهد یافت و ترامپ هم تنها به جان اسرایی اهمیت می‌دهد که تابعیت آمریکایی داشته باشند. این بدان معناست که سایر اسرا در غزه به حال خودشان رها شده‌اند و در سایه محاصره و بمباران‌های سنگین ارتش اسرائیل علیه این باریکه، هر لحظه در معرض خطر مرگ قرار دارند.

رعنان شاکید، نویسنده صهیونیست در روزنامه یدیعوت آحارانوت اعلام کرد که توافق میان حماس و واشنگتن حامل این پیام است که اگر فقط تابعیت اسرائیلی دارید، از کابینه خود هیچ انتظاری نداشته باشید.

وی افزود: این یعنی اگر اسیر شده‌اید و تابعیت آمریکایی ندارید، به ویژه در دوره کابینه نتانیاهو باید بمیرید، این تنها نظر شخصی من نیست بلکه چیزی است که رئیس جمهور آمریکا آن را روشن کرد.

گادی آیزنکوت، ژنرال بازنشسته ارتش رژیم صهیونیستی و عضو کنست این رژیم هم در همین زمینه، نتانیاهو و کابینه او را به شدت مورد هجمه قرار داده و گفت به جای آنکه کابینه تصمیمات قاطع بگیرد، پشت روایتی پنهان می‌شود که می‌گوید توافق حماس و آمریکا برای آزادی عیدان الکساندر بدون اطلاع اسرائیل انجام شده است. این رفتار کاملاً نشانه ضعف اسرائیل است.

جزئیات توافق حماس و واشنگتن

اما اعلام انجام مذاکرات مستقیم حماس و آمریکا با گذشت نزدیک به دو ماه از آغاز مجدد جنگ وحشیانه رژیم اشغالگر علیه غزه، سوالاتی را در مورد ماهیت و نتایج این مذاکرات و اینکه آیا برخلاف میل کابینه این رژیم و شخص نتانیاهو پیش خواهد رفت، مطرح می‌کند.

طبق آنچه که شبکه الجزیره به نقل از یکی از رهبران حماس گزارش داد مذاکرات میان این جنبش و طرف آمریکایی چند روز ادامه داشته و درباره ورود کمک‌های بشردوستانه به نوار غزه و توقف حملات نظامی به این باریکه است.

در همین زمینه، منابع آمریکایی و صهیونیستی تایید کردند که استیو ویتکاف، فرستاده واشنگتن در خاورمیانه در حال هماهنگی ارتباطات با اسرائیل، قطر و مصر است و با حماس در مورد آزادی اسرا به عنوان بخشی از تلاش گسترده‌تر برای پایان دادن به جنگ گفتگو می‌کند.

این مذاکرات همزمان با افشاگری‌های رسانه‌های عبری از تنش‌های ایجاد شده میان دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا و نتانیاهو جنجال زیادی را برانگیخته است. در پی تصمیم آمریکا برای آتش بس با یمن، بلافاصله بعد از حملات شدید یمنی‌ها به تل‌آویو، محافل عبری این رویکرد را مطرح کردند که ترامپ منافع خودش را در اولویت قرار داده و ممکن است در پرونده‌های مختلف مانند یمن، ایران و حتی غزه برخلاف میل اسرائیل عمل کند.

باتلاق بزرگ نتانیاهو در پرونده جنگ بعد از توافق آمریکا و حماس

داگلاس باندو، محقق ارشد موسسه دفاعی کیتو در این زمینه اعلام کرد که دولت ترامپ می‌داند هرگونه توافقی که شرایط نتانیاهو را برآورده نکند، توسط او رد می‌شود اما با این وجود مصمم است طبق رویکرد و منافع خود پیش برود؛ حتی اگر به قیمت خشم کابینه اسرائیل تمام شود.

وی افزود: باید توجه داشته باشیم که هرگونه عقب نشینی واشنگتن در برابر نتانیاهو، به اعتبار ترامپ به شدت آسیب خواهد رساند؛ به ویژه اینکه ترامپ سعی کرده نشان دهد که استقلال دارد و تحت فشارهای اسرائیل قرار نمی‌گیرد و آماده است تا در صورت خدمت به منافع ایالات متحده، مواضع نتانیاهو را به چالش بکشد.

دکتر مهند مصطفی، استاد دانشگاه و کارشناس امور رژیم صهیونیستی هم معتقد است که اظهارات جدید نتانیاهو در مورد روزهای سرنوشت ساز، بیانگر فشار قابل توجه بر کابینه او جهت پذیرش توافق تبادل اسراست که شامل آتش بس طولانی مدت نیز می‌شود. نتانیاهو در حال حاضر از داخل و خارج محاصره شده، به ویژه بعد از اینکه اسرائیل بعد از فشارهای نظامی و محاصره سنگین علیه نوار غزه و تحمیل جنگ گرسنگی و تشنگی به مردم این باریکه، نتوانست شرایط خود را به آنها تحمیل کند.

وی افزود: صحبت از پیشنهادات جدید ارائه شده توسط آمریکا می‌تواند آینده کابینه نتانیاهو را بعد از تنش‌های داخلی رژیم صهیونیستی و عقب نشینی او از توافق آتش بس تهدید کند. همچنین اگر توافق جدیدی برای آتش بس حاصل شود که همسو با جهت‌گیری‌های راست افراطی‌های صهیونیست نباشد، منجر به فروپاشی ائتلاف نتانیاهو خواهد شد و این مسئله‌ای است که به شدت او را نگران می‌کند.

این کارشناس عرب زبان خاطرنشان کرد: ترامپ روی تحمیل توافق آتش بس به عنوان یک عمل انجام شده به اسرائیل شرط‌بندی می‌کند و موفقیت این امر به فشار واقعی و مستقیم آمریکا بر نتانیاهو بستگی دارد؛ زیرا مسئله عمر سیاسی او در میان است. در واقع هرگونه امتیاز دهی از سوی نتانیاهو در توافق آتش بس در غزه، عملاً به معنای پایان عمر کابینه وی و برگزاری انتخابات زود هنگام است که به احتمال زیاد نتانیاهو در آن شکست خواهد خورد.

حماس چگونه آمریکا را وادار به تسلیم کرد؟

احمد الحلیه، نویسنده و تحلیلگر سیاسی عرب زبان هم اظهار داشت که حماس تاکنون در همه مذاکرات به پارامترهای روشنی پایبند بوده است و شروط اصلی خود را در زمینه توقف دائمی تجاوزات رژیم صهیونیستی به غزه، عقب نشینی کامل اشغالگران از این باریکه، رفع محاصره و رد هرگونه پیشنهادی با هدف خلع سلاح مقاومت یا تحقیر مردم فلسطین تغییر نداده است.

وی افزود: حماس قاطعانه پیشنهادهای قبلی نتانیاهو که تلاش داشت مقاومت و ملت فلسطین را تسلیم کند رد کرد و حتی تحت تاثیر فشارهای میانجی‌ها هم قرار نگرفت. در این میان، ورود دولت آمریکا به مذاکرات شتاب سیاسی جدیدی در روند پایان دادن به جنگ ایجاد کرد، اما در سایه تلاش‌های نتانیاهو برای طولانی کردن جنگ و اختلافات عمیق داخلی اسرائیل، نمی‌توان به طور خودکار موفقیت در مذاکرات را تضمین کرد.

این کارشناس امور رژیم صهیونیستی معتقد است که شکست گزینه نظامی اسرائیل در غزه، آمریکایی‌ها را مجبور به بازنگری در رویکرد خود کرد و آنها بعد از مشاهده استواری مقاومت و مردم فلسطین در غزه مجبور شدند به گزینه مذاکره با حماس روی بیاورند.

برگ برنده‌های مقاومت در مذاکرات

ژنرال فائز الدویری، کارشناس اردنی در امور نظامی و راهبردی هم به نوبه خود گفت که واقعیت میدانی در غزه برگ برنده‌ای قوی به نفع مقاومت است و همین مسئله آمریکایی‌ها را به مذاکره مستقیم با حماس سوق داد. عملکرد نظامی حماس به ویژه در رفح و بیت حانون موضع این جنبش را در مذاکرات تقویت و واشنگتن را مجبور به ارائه پیشنهادات جدیدی کرده که تا همین هفته پیش غیرقابل تصور بود.

این کارشناس عرب زبان در عین هشدار درباره جزئیات مبهم هر توافقی که می‌تواند دامی برای فلسطینی‌ها باشد به ویژه در مورد سلاح مقاومت و کارت اسرای اسرائیلی، تاکید کرد: تجربیات قبلی، از افغانستان گرفته تا ویتنام ثابت کرده سلاح چیزی است که طرف قوی‌تر را مجبور به مذاکره با طرف ضعیف‌تر می‌کند. بنابراین مقاومت حتی بعد از توافق هم باید کارت سلاح که برگ برنده آن است را نگه دارد.

فائز الدویری گفت: در این میان حماس با وجود اینکه قدرت مقاومت میدانی را دارد، اما نمی‌تواند وضعیت فاجعه بار انسانی ناشی از تجاوزات و محاصره رژیم صهیونیستی علیه غزه را نادیده بگیرد و بنابراین انعطاف پذیری سنجیده‌ای برای نجات مردم فلسطین از خود نشان خواهد داد.

ناظران امور معتقدند که معادله فعلی جنگ، بر مبنای زنده ماندن اسرای صهیونیستی در غزه و عدم اعطای اختیار تصمیم گیری به صهیونیست‌ها در مورد ادامه جنگ است که موجب شد آمریکا به سمت مذاکره مستقیم با حماس حرکت کند و صهیونیست‌ها هم مجبورند که پای میز مذاکره بنشینند.

البته باید توجه داشته باشیم که همه چیز در مورد پیشنهاد آمریکا هنوز مبهم است و اطلاعاتی که در این زمینه منتشر شده محدود به خبر مذاکرات مستقیم واشنگتن و حماس و صحبت در مورد ورود کمک‌ها و آتش بس بوده، اما جزئیات خواسته‌های حماس هنوز فاش نشده است.

به طور کلی، دو برگ برنده اصلی مقاومت، سلاح آن و کارت اسرای اسرائیلی در غزه است که قطعاً هیچ یک را قربانی نخواهد کرد. نتانیاهو هم با وجود اینکه در مورد ادامه و گسترش جنگ صحبت می‌کند، جرات به چالش کشیدن ترامپ را ندارد و ترامپ هم نشان داده که می‌خواهد به عنوان یک معامله‌گر و تاجر به منطقه سفر کند و در نهایت باید منتظر نتایج سفر او باشیم.

انتهای پیام/

 

 منبع خبر