نان همچنان در چرخه گرانی/دست‌های پشت‌پرده کجاست؟!

 نان همچنان در چرخه گرانی/دست‌های پشت‌پرده کجاست؟!

  گرانی قیمت نان سبد خانوار را افزایش می‌دهد، به نارضایتی عمومی دامن می‌زند و موجب افزایش نرخ تورم در استان کردستان می‌شود که باید برای آن چاره‌ای اندیشید.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، از روز گذشته در حالی صحبت از افزایش قیمت نان در استان کردستان به گوش می‌رسد که در نسخه‌‌ای تکراری، افزایش کیفیت و کاهش دورریز بهانه این اقدام شده است حال آنکه تجربه نشان می‌دهد؛ افزایش قمیت تغییری در کیفیت نان ایجاد نکرده و صرفاً زمینه‌ساز افزایش تورم در سایر بخش‌های اقتصادی و کالاها می‌شود.

نان یکی از شاخص‌های اصلی در محاسبه نرخ تورم در ایران است، به خصوص در استان کردستان که نان به صورت سنتی، قوت غالب است. هر تغییری در قیمت نان نه تنها در سبد خانوار هزینه‌سازی می‌کند بلکه باعث افزایش نرخ تورم می‌شود. واقعیتی که مسئولان سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کردستان نیز به آن اذعان دارند.

هم گران و هم بی‌کیفیت

سال‌هاست که بوی خوش نان سنگک و بربری در کوچه‌های شهرهای کردستان جای خود را به عطر ناخوشایند بی‌کیفیتی و نگرانی داده است. جدا از پایین بودن کیفیت نان، شاهد کم‌فروشی برخی نانوایان هم هستیم، تخلفی آشکار که خود مسئولان استانی از جمله معاون امور اقتصادی استاندار و مدیرکل تعزیرات حکومتی استان در جلسه شورای آرد و نان به آن اذعان داشته‌اند!

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان در اظهارات خود در این جلسه بر عدم تغییر قیمت نان و تخلف بودن هرگونه افزایش تأکید کرد اما گویا این تأکیدات مقطعی بود؛ چراکه از سوی دیگر اذعان کرد که تا پایان هفته و نهایتاً این ماه نرخی در نظر گرفته شود که نانوادار هم متضرر نشود.

پیشنهاد افزایش 84 درصدی قیمت نان لواش از 500 تومان به 850 تومان و 138 درصدی سنگک از 2100 تومان به 5 هزار تومان توسط مسئولان در جلسه شورای آرد و نان استان کردستان در حالی‌ است که ضریب اهمیت 8.2 درصدی نان در سبد غذایی خانوار کردستانی و سرانه مصرف 360 گرمی که بالاتر از میانگین کشوری است، نشان می‌دهد که نان، نه یک کالای معمولی، بلکه شاهرگ حیاتی تغذیه مردم این استان است. با این حال، همین کالای پرمصرف، سال‌هاست که قربانی کم‌کاری‌ها، سودجویی‌ها و سیستم نظارتی ناکارآمد شده است.

معاون امور اقتصادی استاندار کردستان، افزایش کیفیت آرد و نان را ضروری دانست، اما چندمین بار است که چنین وعده‌هایی شنیده می‌شود و دریغ از تغییری محسوس در سفره مردم! مصرف ماهانه 15 هزار و 700 تُن آرد در استان و خروج و عرضه 4 هزار تن آرد خارج از شبکه توزیع، سؤالات بی‌شماری را در ذهن ایجاد می‌کند. این حجم از آرد یارانه‌ای کجا می‌رود؟ چه کسانی از این آشفتگی سود می‌برند؟ و مهم‌تر از همه، چرا سیستم نظارتی استان قادر به مهار این تخلفات آشکار نیست؟

آرد چگونه خارج از شبکه توزیغ می‌شود؟

عرضه خارج از شبکه آرد، کم‌فروشی برخی نانوایی‌ها و کیفیت نازل نان‌های عرضه شده، تنها بخشی از مشکلات عدیده‌ای است که مردم کردستان سال‌هاست با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. وعده دادن برای کمک به نانوایی‌هایی که می‌خواهند جاهایی برای نگهداری آرد بسازند، کار خوبی است، اما سؤال اینجاست که آیا فقط همین کار جلوی کم‌فروشی و قاچاق آرد دولتی را می‌گیرد یا خیر؟ به نظر می‌رسد که این کار به تنهایی کافی نباشد و باید فکرهای دیگری هم برای جلوگیری از این مشکل کرد.

روی سخنمان به تمام مسئولان متولی این حوزه در استان کردستان است؛ تا کی قرار است سفره مردم این دیار از نان باکیفیت و ارزان محروم بماند؟ چرا سیستم نظارتی آرد و نان در کردستان، این‌چنین منفعل و ناکارآمد عمل می‌کند؟ آیا زمان آن نرسیده که به جای وعده‌های تکراری و به فکر افزایش قیمت نان، شاهد اقدامات عملی و قاطع در برخورد با متخلفان و بهبود کیفیت نان باشیم؟ مسئولان شفاف‌سازی کنند که دست‌های پشت پرده این گرانی کجاست؟

گرانی، چاره کار نیست

فرمانداران باید به جای نظارت صوری، با جدیت و دلسوزی تمام، روند توزیع آرد و کیفیت نان را زیر ذره‌بین قرار دهند. تیم متشکل از اداره صمت، جهاد کشاورزی، اصناف و اتحادیه خبازان باید به جای بررسی‌های سطحی و به فکر افزایش قیمت نان، نیازمندی‌ها و ظرفیت واقعی استان را سنجیده و راهکارهای عملی برای رفع مشکلات ارائه دهند.

به گزارش تسنیم؛ زمزمه گرانی قیمت نان در استان کردستان از روز گذشته نارضایتی زیادی میان مردم ایجاد کرده است. بنابراین جدا از جلوگیری هرگونه افزایش قیمت نان در این شرایط نامناسب اقتصادی؛ بی‌شک، مردم کردستان شایسته نانی باکیفیت و توزیعی عادلانه هستند. تداوم این وضعیت اسفناک، نه تنها نارضایتی عمومی را افزایش می‌دهد، بلکه اعتماد مردم به مسئولان را نیز خدشه‌دار می‌کند.

انتهای پیام/481/

 

 منبع خبر