کارگران در حال انتظار برای تدبیرند!

کارگران کهگیلویه و بویراحمد با چالشهای متعددی از جمله امنیت شغلی و معیشت گرفته تا آموزش و ایمنی، دست و پنجه نرم میکنند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از یاسوج، هفته کارگر فرصتی است برای بازخوانی دغدغههای قشری که چرخهای اقتصاد استان کهگیلویه و بویراحمد را به گردش در میآورند، از امنیت شغلی و معیشت گرفته تا آموزش و ایمنی، کارگران این استان با چالشهای متعددی دست و پنجه نرم میکنند.
در تقویم هر ساله، هفته کارگر یادآور نقش بیبدیل کارگران در توسعه و پیشرفت جوامع است، این قشر زحمتکش، با تلاش و پشتکار خود، نه تنها نیازهای جامعه را تأمین میکنند، بلکه در رونق اقتصادی و ارتقای سطح زندگی نیز نقش بسزایی دارند. اما همواره، کارگران با چالشها و موانعی روبرو بودهاند که نیازمند توجه و تدبیر مسئولان است.
در استان کهگیلویه و بویراحمد نیز کارگران با مشکلاتی همچون ناامنی شغلی، معضلات معیشتی و کمبود امکانات آموزشی و ایمنی مواجه هستند. در گفتوگو با ابراهیم مهرجو مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد سعی کردهایم به بررسی مهمترین مسائل و دغدغههای کارگران استان از نگاه مدیر مسئول در حوزه کار و همچنین برنامههای این ادارهکل برای بهبود وضعیت قشر کارگر را بررسی کنیم.
مشروح گفتوگو در ادامه آمده است:
تسنیم: ضمن تبریک هفته کارگر میخواهیم نظر شما را درباره اهمیت و جایگاه کارگران در توسعه استان و کشور بدانیم.
کارگران اساس و بنیان کارگاهها هستند و نقش کارفرما نیز به واسطه حضور این عزیزان معنا پیدا میکند. تعامل سازنده بین کارگر و کارفرما، موتور محرک اقتصاد کشور بوده و موجب رونق و شکوفایی اقتصادی میشود. اقتدار هر کشوری در گرو تلاش کارگرانش است و با ارج نهادن به این قشر زحمتکش، میتوانیم شعار سال رهبر انقلاب را عملیاتی کنیم.
تسنیم: به نظر شما مهمترین چالشها و موانع پیش روی کارگران در حال حاضر چیست؟
مهمترین چالشها عبارتند از عدم امنیت شغلی، عدم حفظ سلامت کارگران در محیط کار و همچنین تأثیر تورم بر معیشت کارگران.
تسنیم: برنامهها و اهداف کلی ادارهکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی در هفته کارگر چیست؟
برنامههای این هفته با هدف تجلیل و تقدیر از مقام کارگر، به صورت روزشمار به رسانهها اعلام شده است، از جمله این برنامهها میتوان به مواردی همچون برپایی میز خدمت در مصلای نماز جمعه با حضور دستگاههای تابعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی (شامل 7 ادارهکل و دو بانک) و تشکلهای کارگری و کارفرمایی جهت حل مشکلات جامعه هدف، غبارروبی گلزار شهدا، پیادهروی و نواختن زنگ مهارت در هنرستان اقبال لاهوری، دیدار با نماینده ولی فقیه و امام جمعه استان و استاندار، همایش اعضای تشکلها و عیادت از کارگران بیمار، دیدار با خانوادههای شهدای کارگر، بازدید از کارگاهها و جشن در کارخانجات و تجلیل از کارگران نمونه، افتتاح پروژههای مرتبط با کارگران در مرکز استان و ... اشاره کرد.
تسنیم: چه پیامی برای کارگران استان به مناسبت این هفته دارید؟
سرمایهگذاری در نیروی انسانی، لازمه تحقق سرمایهگذاری برای تولید است، اگر کارفرمایان به دنبال تولید و بهرهوری هستند، باید به ایجاد انگیزه در نیروی کار توجه کنند. هنر کارفرما این است که بتواند انگیزه لازم را در کارگران خود ایجاد کند.
تسنیم: مهمترین اقدامات و دستاوردهای ادارهکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سال گذشته در راستای بهبود وضعیت کارگران چه بوده است؟
با توجه به اینکه مدیریت بنده در اواخر سال گذشته آغاز شد، تلاش در جهت کاهش زمان رسیدگی به شکایات کارگران از طریق سازوکارهای کارشناسی و بر اساس اصل سرعت در دادرسی، مهمترین عملکرد سازمانی بوده است.
تسنیم: چه برنامههایی برای افزایش امنیت شغلی کارگران و کاهش قراردادهای موقت در دست اجرا دارید؟
قراردادهای موقت در دو نوع کار تعریف میشوند؛ نخست، در کارهایی با ماهیت غیرمستمر یا پروژهای، چنانچه مجموع مدتزمان قراردادهای موقت یک کارگر به چهار سال برسد، امنیت شغلی او تا پایان پروژه تضمین میشود و کارفرما دیگر نمیتواند صرفاً با استناد به پایان مدت قرارداد، نسبت به اخراج وی اقدام کند.
دوم، در کارهایی با ماهیت مستمر همچون فعالیتهای کارخانهای یا صنفی، اگرچه نقش ما اجرای دقیق مفاد قانون کار است و براساس ماده 21 این قانون، پایان مدت قرارداد یکی از راههای خاتمه قرارداد موقت به شمار میآید، اما در وضعیت فعلی باید از مقررات تبعیت کرد. تا زمانی که قانون در این زمینه اصلاح نشود، حل این مسأله از طریق رعایت اصل سهجانبهگرایی میان کارگر، کارفرما و دولت و همچنین تقویت تعامل میان کارگر و کارفرما امکانپذیر خواهد بود.
تسنیم: چه تدابیری برای حمایت از کارگران آسیبپذیر (مانند کارگران فصلی، کارگران ساختمانی و ...) اندیشیدهاید؟
برای کارگران ساختمانی، بیمه کارگران ساختمانی وجود دارد که خسارتهای وارد شده به کارگران در حین عملیات ساختوساز را پوشش میدهد، این پوششها شامل حوادث کاری، بیماریها، غرامت دستمزد، ازکارافتادگی، بازنشستگی و فوت است.
تسنیم: برای ارتقای مهارت کارگران چه اقداماتی انجام میدهید؟
موضوع مهارت کارگران در صلاحیت مراکز آموزش فنی و حرفهای است، با توجه به اینکه ادارات فنی و حرفهای زیرمجموعه وزارت متبوع و عضو شورای هماهنگی هستند، استفاده از ظرفیت این شورا میتواند فرصت مهمی برای ارتقای مهارت کارگران باشد.
تسنیم: در زمینه نظارت بر پرداخت منظم حقوق و مزایای کارگران و حمایت از واحدهای مشکلدار چه اقداماتی انجام میدهید؟
رصد پرداخت منظم حقوق و مزایای کارگران و حمایت از واحدهای مشکلدار که با معوقات حقوق کارگر مواجه هستند، از جمله اقدامات مهم در راستای بهبود وضعیت معیشتی کارگران است.
تسنیم: برای ایجاد اشتغال چه اقداماتی انجام میدهید؟
اشتغال یک مقوله فرابخشی است و منحصر به اداره کار نیست؛ لذا ایجاد تعامل با سایر ادارات در قالب شورای اشتغال و سرمایهگذاری و تعامل با بانکهای عامل جهت پرداخت تسهیلات در دستور کار است.
تسنیم: در زمینه نظارت بر اجرای قوانین کار و رسیدگی به شکایات کارگران چه اقداماتی انجام میدهید؟
انجام بازرسیهای ادواری و موردی توسط بازرسان کار و صدور ابلاغیههای رفع نقص، نقش پیشگیرانه دارد. همچنین صدور احکام از جانب هیئتهای تشخیص و حل اختلاف کار، نقش درمان بعد از وقوع را ایفا میکند.
تسنیم: چه برنامههایی برای توسعه تعاونیها و حمایت از کارگران عضو تعاونی دارید؟
ازجمله این برنامهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛ استفاده از ظرفیت تعاونیها برای اشتغال زنان و فارغالتحصیلان، فراهم کردن امکان حضور تعاونیها در فضای بینالمللی، استفاده از ظرفیت تعاونیهای مسکن به منظور ساخت مسکن ارزان، معرفی تعاونیها برای دریافت تسهیلات تبصره 18 و کمک بلاعوض.
تسنیم: چه تمهیداتی برای کاهش حوادث ناشی از کار و حفظ سلامت کارگران اندیشیده شده است؟
از جمله تمهیداتی که برای ارتقای ایمنی محیط کار در نظر گرفته شده، میتوان به مواردی همچون آموزش مباحث ایمنی به کارگران و کارفرمایان، انجام بازرسیهای درونکارگاهی و تذکر درباره رفع خطرات احتمالی از سوی بازرسان کار، تشکیل کمیتههای حفاظت فنی در کارگاههای مشمول مقررات و نیز معرفی کارفرمایان متخلف به مراجع قضایی در صورت بیتوجهی به مخاطرات شغلی اشاره کرد.
تسنیم: چه همکاریهایی با سایر دستگاههای دولتی و بخش خصوصی برای بهبود وضعیت کارگران دارید؟
در بحث ارتقا مهارت کارگران با مراکز آموزش فنی و حرفهای، در مقوله مشوقهای بیمهای با سازمان تأمین اجتماعی، در بحث مشاغل سخت و زیانآور با دانشگاه علوم پزشکی و در ارتباط با تشکلات کارگری و کارفرمایی با انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی و کارفرمایی همکاری داریم. به دنبال همافزایی و همگرایی هستیم تا بتوانیم از ظرفیتهای بلااستفاده نهایت بهرهوری را داشته باشیم.
تسنیم: با توجه به وضعیت اقتصادی فعلی، چه اقداماتی برای حمایت از کارگران در برابر تورم و گرانی انجام دادهاید؟
در چارچوب مأموریتهای سازمانی، به دنبال رصد پرداخت منظم حقوق و مزایای کارگران هستیم. البته باید پذیرفت که برخی از مباحث نظیر تورم، فراتر از ماموریتهای سازمانی اداره کار است.
تسنیم: در مورد افزایش حقوق و دستمزد کارگران در سال جاری چه تصمیمی گرفته شده است؟
افزایش پایه حقوق کارگران نسبت به سال گذشته 45 درصد بوده که رقم بهنسبت خوبی است، شورای عالی کار همه ساله پس از رایزنی نمایندگان کارگر، کارفرما و دولت، نرخ مصوب مزد را در قالب بخشنامههای ارسالی به واحدهای مشمول قانون کار ابلاغ میکند. ساختار شورای عالی کار به نحوی تعریف شده که شرکای اجتماعی دولت (نمایندگان کارگران و کارفرمایان) بتوانند مطالبات جامعه کارگری و کارفرمایی را مطرح کنند و پس از رایزنی و تعامل به نقطه مشترک در خصوص نرخ افزایش مزد برسند.
تسنیم: چه برنامههایی برای ساماندهی اتباع خارجی و جلوگیری از ورود غیرقانونی آنها به بازار کار دارید؟
رسالت ما در موضوع اتباع بیگانه، شامل جرایمی است که بر اساس قانون، برای بکارگیری اتباع بیگانه فاقد مجوز کار تعیین شده است. ضمانت اجرای این قانون، جرایمی است که بکارگیرنده باید پرداخت نماید و از این منظر برای جلوگیری از بکارگماری اتباع بازدارندگی ایجاد میشود. بحث طرد اتباع بیگانه و جلوگیری از ورود آنها در صلاحیت وزارت کار نیست.
تسنیم: در مورد بیمه بیکاری کارگران چه تدابیری اندیشیده شده است؟
در حال حاضر 385 نفر در استان مقرری بیمه بیکاری دریافت میکنند، هر کارگر بسته به میزان سابقه بیمهپردازی و متأهل یا مجرد بودن، تا سقف 50 ماه با احراز شرایط، مشمول دریافت مقرری بیمه بیکاری است، ما در زمانی که کارگر مقرری بیمه بیکاری دریافت میکند، وی را مکلف به حضور در کلاسهای آموزش فنی و حرفهای میکنیم تا مهارتهای خود را در شغل دلخواه افزایش دهد.
شرایط دریافت بیمه بیکاری شامل داشتن حداقل 6 ماه سابقه کار در کارگاه، ارائه درخواست به اداره کار محل ظرف حداکثر 30 روز و عدم اخراج با اراده خود از کار است.
تسنیم: چه راهکارهایی برای کاهش اختلافات کارگری و کارفرمایی و حل و فصل مسالمتآمیز آنها پیشنهاد میکنید؟
آگاهی کارگران از حقوق قانونی و آگاهی کارفرمایان از وظایف قانونی خود، دو مقوله مؤثر بر کاهش اختلافات کارگری و کارفرمایی است. اصل سه جانبهگرایی (شامل کارگر، کارفرما و دولت) نیز در این زمینه حائز اهمیت است و نقش دولت، تنظیم روابط کار شرکای اجتماعی بر اساس ضوابط مقرر است.
تسنیم: با توجه به تغییرات تکنولوژیکی و ورود فناوریهای جدید به بازار کار، چه برنامههایی برای آمادهسازی کارگران برای این تغییرات دارید؟
فناوری جدید، مولد فرصتهای شغلی جدید است. ابتدا باید سازوکار شغل جدید بر اساس فناوری جدید را مهیا کنیم، تسهیلات لازم را تدارک ببینیم، نیازسنجی شغل جدید را انجام دهیم و بر اساس نیازسنجی انجام گرفته، آموزش لازم را ارائه دهیم و پس از ارائه آموزش، مهارت وی را ارزیابی کنیم و پس از آن نیروی کار را برای کار جدید معرفی کنیم.
تسنیم: وضعیت کلی کارگران و بازار کار استان چگونه است؟
نرخ بیکاری در استان 8.9 درصد و تعداد بیمهشدگان 105 هزار نفر (320 هزار نفر با خانوادههایشان) است.
تسنیم: مهمترین مشکل کارگران استان چیست و برای رفع آن چه کاری انجام دادهاید یا در دستور کار دارید؟
از جمله مهمترین مشکلات موجود میتوان به نبود انگیزه در میان کارگران برای آموزش و مهارتآموزی، تمایل بیشتر به مشاغل پشتمیزنشینی، بیتوجهی به اصول تولید ایمن، ضعف فرهنگ کار ایمن بهویژه در میان کارگران ساختمانی، و همچنین عدم همکاری برخی شهرداریها در ساماندهی کارگران در برخی شهرها اشاره کرد.
انتهای پیام/





مطالب مرتبط
- چطور بازی کشورها در یک لحظه عوض میشود؟
- پیامک سازمان بازرسی به شهروندان: مانعتراشها را معرفی کنید
- کنسرت راغب علامه، ماهسون و الیاس در ایران
- حدود ۵۵ درصد سفرهای شهری با خودرو شخصی انجام میشود
- قلب اقتصاد ایران با انفجار هم میتپد
- هیئت عالی نظارت مجمع ۹ لایحه مصوب مجلس را مغایر سیاستهای کلی ندانست
- طراحی عجیب پیراهن فصل بعد بارسلونا
- بروجردی: همکاری های گروه دوستی پارلمانی مسیری درست در جهت تسریع مراودات فیمابین ایران وامارات است