به گزارش تجارت نیوز، ایران در تولید تمامی میوه ها به جزء ۴ میوه گرمسیری آناناس، موز، نارگیل و انبه خودکفاست که وزارت جهاد در راستای کاهش خروج ارز از کشور، سیاست افزایش تولید و خودکفایی میوه های گرمسیری در داخل را دنبال می کند.
طبق آمارهای سنوات گذشته سالانه ۶۰۰هزارتن موز، ۷۵ هزار تن انبه، ۲۰ هزار تن آناناس و ۱۶ هزارتن نارگیل وارد کشور می شود که در این میان موز بیشترین حجم واردات را به خود اختصاص داده است به طوریکه سالانه ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون دلار ارز از کشور برای واردات آن خارج می شود.
اخیرا غلامرضا نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی به خودکفایی در تولید موز اشاره کرد و گفت:محصولاتی همچون موز ارزبری زیادی داشت و سالانه ۶۰۰-۷۰۰ میلیون دلار ارز صرف خرید این محصول میشد، ظرفیت تولید این محصول با کمک بخش خصوصی در کشور وجود دارد و امیدواریم طی ۳ تا ۴ سال آینده بتوانیم در زمینه تولید موز نیز به خودکفایی برسیم و دیگر خروج ارز را برای میوههای گرمسیری و موز نداشته باشیم.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: کشاورزان بومی در جنوب استان سیستان و بلوچستان به ویژه در منطقه دشتیاری، محصولات با بازارپسندی پایین و میزان تولید یک چهارم استاندارد است که باید با استفاده از تجربیات کشاورزان پیشرو این میزان تولید را به استاندارد نزدیک کنیم.
امکان خودکفایی موز ظرف ۳ سال آینده وجود ندارد
رضا نورانی رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با بیان اینکه امکان خودکفایی موز تا ۳ سال آینده وجود ندارد، گفت: خودکفایی موز یک برنامه ملی است که باید وزارتخانه های متعددی برای دستیابی به این امرمهم کمک کنند.
به گفته وی، براساس آمار سالانه ۶۶۰ تا ۶۷۰ میلیون دلار ارز برای واردات موز از کشور خارج می شود که طی یک برنامه و طرح ۱۰ ساله می توان به خودکفایی رسید که براین اساس حتی امکان صادرات موز وجود دارد.
نورانی ادامه داد: برای دستیابی به خودکفایی موز طی یک برنامه مدون تمامی وزارتخانه های ذی ربط باید پای کار بیایند و بانک کشاورزی در کنار تولیدکنندگان قرار بگیرد.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با بیان اینکه پتانسیل تولید موز در استان های جنوبی بویژه منطقه سیستان و بلوچستان وجود دارد، افزود: با دریای عمان بیش از ۷۸۰ کیلومتر مرز آبی داریم که برای تولید میوه های گرمسیری از جمله موز شرایط مناسب است، ضمن آنکه می توان از دیگر استان های جنوبی برای رسیدن به خودکفایی استفاده کرد.
به گفته وی، در شرایط کنونی محدودیت در تولید موز داخل وجود دارد به طوریکه جوابگوی مصرف نیست، از این رو طی یک برنامه مدون می توان با کیفیت عالی اکوادور و فیلپین تولید کرد.
ایران واردکننده ۲۰ درصد موز دنیاست
در ادامه مصطفی دارایی نژاد کارشناس کشاورزی گفت: مسئولان وزارت جهاد سالهاست اذعان می کنند که پتانسیل خودکفایی موز در کشور وجود دارد، درحالیکه به جای شعار انتظار داریم که واریته ها را وارد و در استان های جنوبی تولید کنند. اکنون به غیر از استان سیستان و بلوچستان در سایر استان ها تولید موز نداریم.
به گفته وی، چندسالی است که شعار خودکفایی موز در کشور داده می شود، درحالیکه مسئولان وزارت جهاد برای دستیابی به این امر باید الگوی کشت دهند و واریتههای فیلپین و اکوادور وارد کنند که در این صورت می توان ظرف ۵ سال آینده در تولید موز خودکفا شد.
دارایی نژاد ادامه داد: اگر موز وارد نشود، سایر میوه ها در بازار داخل افزایش می یابد؛ بنابراین با رسیدن به خودکفایی از خروج ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری می شود.
کارشناس کشاورزی با بیان اینکه ۲۰ درصد تولید موز دنیا را وارد می کنیم، گفت: در حال حاضر تولید موز در داخل کشور به ۲ درصد هم نمی رسد که با وجود پتانسیل خودکفایی موز در کشور، وزارت جهاد باید حمایت کند.
گفتنی است با توجه به شرایط مورد نیاز پرورش میوههای گرمسیری در برخی از گونهها که امکان کشت و پرورش در کشور وجود داشته باشد، در صورت تخصیص اعتبارات لازم و تامین نهادههای مورد نیاز، با رعایت اصول فنی و علمی و پای کارآمدن وزارتخانه های ذی ربط میتوان تولید به میزان تقاضای مورد نیاز برنامه ریزی کرد.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان