به گزارش تجارت نیوز، شرکت بهنوش در سال ۱۴۰۳ توانسته فروش خود را به پنج هزار و ۸۱۵ میلیارد تومان برساند که ۳۲.۴ درصد بیشتر از سال ۱۴۰۲ است. این رشد از میزان افزایش بهای تمامشده شرکت بهنوش (رشد ۲۹ درصدی) بیشتر بوده که در نتیجه آن، سود ناخالص شرکت با ۳۹ درصد افزایش به حدود دو هزار و 83 میلیارد تومان رسیده است.
هزینههای عمومی، مانع بزرگ سودسازی بهنوش شد
اگرچه سود ناخالص بهنوش ایران رشد قابل توجهی داشته، اما هزینههای عمومی، اداری و تشکیلاتی افزایش سنگینی را تجربه کردهاند. بررسی گزارش بهنوش که روی کدال منتشر شده، نشان میدهد، این هزینهها با افزایش ۵۲.۵ درصدی، به بیش از هزار و 582 میلیارد تومان رسیدهاند که در عمل 75 درصد از سود ناخالص را کاهش داده و بخش بزرگی از توان سودسازی شرکت را از بین برده است.
هزینههای غیرعملیاتی بهنوش سود بهنوش را به شدت کاهش داد
در کنار این موارد، بررسی صورت مالی شرکت بهنوش نشان میدهد هزینههای غیرعملیاتی شرکت نیز در سال 1403 جهش عجیبی داشتهاند. «خالص سایر درآمدها و هزینههای غیرعملیاتی» از 15 میلیارد تومان هزینه در سال ۱۴۰۲ به 87 میلیارد تومان هزینه در سال ۱۴۰۳ رسیده؛ این یعنی رشدی حدود ۴۸۰ درصد که قابل توجه است.
چرا هزینههای غیرعملیاتی غبهنوش در سال 1403 جهش کرد؟
نماینده شرکت بهنوش در این باره به تجارتنیوز توضیح داده است که مهمترین عامل افزایش قابل توجه هزینههای غیرعملیاتی، بدهی ارزی این شرکت به بانک صنعت و معدن بوده است. با توجه به شناسایی این بدهی در سال مالی گذشته که مربوط به دورههای پیشین است و همچنین جهش نرخ ارز در پایان سال ۱۴۰۳ این مبلغ در سرفصل هزینههای غیرعملیاتی جهش محسوسی داشته و در صورتهای مالی سال ۱۴۰۳ تاثیر گذاشته است.
همچنین اجرای دستور بنیاد مستضعفان مبنی بر تبدیل وضعیت نیروهای پیمانکاری به قراردادی، یکی دیگر از دلایل اصلی افزایش هزینهها عنوان شده است. بر اساس اظهارات نماینده شرکت بهنوش، حدود ۸۰۰ نفر از نیروهای پیمانکاری شرکت در این فرآیند تغییر وضعیت دادهاند که این مساله فشار هزینهای قابل توجهی به شرکت وارد کرده است.
در کنار این موارد، شرکت به پروژههای توسعهای از جمله ساخت تصفیهخانهها و خرید تجهیزات جدید اشاره کرده که در افزایش هزینههای شرکت موثر بودهاند. بهنوش در همین زمینه به خرید چهار دستگاه کشنده عملیاتی و برنامه خرید 25 دستگاه کامیون دیگر اشاره کرده که هزینههای قابل توجهی به همراه داشتهاند.
همچنین، برخی هزینههای مرتبط با مالیات نوشابههای قندی نیز در زمره دلایل افزایش هزینههای غیرعملیاتی ذکر شدهاند. نماینده شرکت بهنوش در گفتوگو با تجارتنیوز، تاکید کرده تمام این موارد در گزارش تفسیری مدیریت نیز افشا شده و شفافسازیها مطابق الزامات قانونی در سامانه کدال صورت گرفته است.
سود خالص غبهنوش تنها 4 درصد رشد کرد
در نهایت، با وجود رشد فروش، سود عملیاتی شرکت تنها ۱۴ درصد افزایش یافته و به ۵۴۱ میلیارد تومان رسیده است. اما سود خالص که شاخص نهایی عملکرد مالی است، تنها با رشد چهار درصدی از ۱۲۴ میلیارد تومان به ۱۲۹ میلیارد تومان رسیده؛ عددی که به وضوح نشان میدهد ساختار هزینهای بهنوش، مانع بزرگی برای انعکاس فروش بالا در سودآوری نهایی بوده است.
در این باره میتوان گفت شرکت بهنوش با وجود رشد مناسب در فروش، از اثر مثبت آن در سود خالص بهره کافی نبرده است. فشار هزینههای اداری و سنگینی بار مالی غیرعملیاتی، مانع اصلی افزایش سودآوری شرکت در سال ۱۴۰۳ بودهاند.
با توجه به وابستگی اکثریت سهام این شرکت به بنیاد مستضعفان، این سوال مهم مطرح است که آیا ساختار هزینهای شرکت در راستای بهرهوری اصلاح خواهد شد یا همچنان بخشی از سود عملیاتی، صرف هزینههایی خواهد شد که شفافیت کافی در موردشان وجود ندارد؟
گزارشهای بیشتر را در صفحه بازار سرمایه بخوانید.