وزیر صنعت رئیسی اصرار داشت ما سایپا را بخریم

وزیر صنعت رئیسی اصرار داشت ما سایپا را بخریم
 حسین مرعشی می گوید وزیر صمت دولت سیزدهم به او پیشنهاد داده که سایپا را بخرد.

به گزارش تجارت نیوز، روزنامه ایران با حسین مرعشی که شرکت زیرمجموعه اش، کرمان موتور، مشتری خودروسازی سایپا است گفت‌وگو کرده است.
بخشهایی از این گفت‌وگو را که پیش از حواشی اخیر برای واگذاری سایپا صورت گرفته می خوانید:
چرا تمایل پیدا کردید سایپا را بخرید؟

ما تمایل پیدا نکردیم، خود دولت علاقه‌مند شده بود که سایپا و ایران‌خودرو را خصوصی کند. برای همین به کرمان موتور هم پیشنهاد داده بودند، چون کرمان موتور در بخش خصوصی از موفق‌ترین‌های خودروسازان نسل جدید ایران به حساب می‌آید. به این دلیل بود که وارد فرآیند خرید سایپا شدیم.

اما زمستان پارسال کرمان موتور در نامه‌ای اعلام کرد می‌توانیم سایپا را بخریم.
تمایل ما برای خرید سایپا براساس گفت‌وگوهایی بود که با آقای علی‌آبادی وزیر وقت صنعت، معدن و تجارت انجام شده بود. آقای علی‌آبادی خیلی بر این موضوع تأکید داشتند.

یعنی علی‌آبادی، وزیر صمت دولت آقای رئیسی این را مطرح کردند؟
بله، ایشان اصرار داشتند. به این دلیل که تکلیف خودروسازان کشور معلوم است. به این معنی که الان دو مجموعه بزرگ قطعه‌ساز در ایران هست؛ یعنی شرکت‌های کروز و عظام. از سوی دیگر سه مجموعه خصوصی خودروسازی هم در کشور وجود دارد. یکی از آنها شرکت مدیران خودرو است که مدیران آن به دنبال ساخت و تولید داخلی نرفتند و در همان سطح مونتاژ باقی ماندند. شرکت دیگر، کرمان موتور است که به یک خودروساز تبدیل شده و حالا ۷۵ درصد قطعات برخی از خودروهای آن ساخت داخل است.
شرکت سوم هم گروه خودروسازی بهمن است. نکته دیگر درباره این تحولات اینکه، اساساً شرکت کروز سهامدار اصلی ایران‌خودرو بود، اما وزارت صمت اجازه نداد که شرکت کروز مدیریت ایران‌خودرو را به دست بگیرد. به جای این، وزارت صمت اینطور طراحی کرد که مدیریت ایران‌خودرو را به گروه بهمن و کروز بدهد. برای سایپا هم اصرار داشتند کرمان موتور مدیریت آن را بپذیرد. اصلاً ما هیچوقت برای دراختیار گرفتن مدیریت سایپا ابراز علاقه نکرده بودیم. براساس اصرار آنان بود که کرمان موتور، آن مقدار از سهام سایپا را که می‌شد در بازار خرید، خریداری کند. حالا هم اگر این فرآیند، یعنی خرید سهام سایپا و به دست گرفتن مدیریت آن، یک مأموریت ملی برای ارتقای صنعت خودروسازی کشور باشد، ما موافق هستیم که این اتفاق بیفتد. در غیر این صورت،هیچ نیازی به سایپا نداریم.

اما الان یک رقابت جدی برای خرید سهام سایپا شکل گرفته است.
ما الان منتظر اظهارنظر «ایدرو» برای اعلام صلاحیت‌ها درباره مشتری‌های خرید سهام سایپا هستیم. اگر قرار باشد کسانی برای خرید سهام سایپا مطرح باشند که صلاحیت فنی این کار را نداشته باشند، ما حتماً کناره‌گیری می‌کنیم. این را اعلام هم کردیم. ارزش کرمان موتور، از ارزش سایپا بیشتر است.
یک کری‌خانی راه افتاد. آقای بابک زنجانی،شما را مخاطب قرار دادند و گفتند باید دو میلیارد دلار نقد داشته باشید، شما ندارید، اما من دارم.
اینها دیگر خیلی بچگانه است. کشور ما از عجیب‌ترین کشورهاست. طرف تا مرز اعدام پیش می‌رود، اما بعداً برمی‌گردد و مدعی داشتن چند میلیارد دلار نقدینگی هم می‌شود. من نمی‌دانم آیا هنوز بدهی‌هایی که به شرکت ملی «نفت» داشته، پرداخت شده یا نه. البته به من هم مربوط نیست، اما قاعدتاً چنین شخصی نباید برای دیگران کری بخواند و ادعای ثروت کند.

علاوه بر شما ، گروه انتخاب ،بابک زنجانی و خانواده گرامی هم مشتری سهام سایپا هستند. چرا اینها می‌خواهند سایپا را که ۵۲ همت زیان انباشته دارد، بخرند؟
اینکه این افراد یا شرکت‌ها علاقه‌مند هستند بخرند، خب می‌توانند علاقه‌مند باشند. اما این دولت است که باید در این باره تصمیم بگیرد. توصیه‌ام به آقای مقیمی در «ایدرو» (فرشاد مقیمی، معاون وزیر و رئیس هیأت عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران موسوم به ایدرو) این بود که هر کسی می‌خواهد بیاید و سهام سایپا را بخرد، اولاً باید حداقل یک پارتنر (شریک) تولیدکننده خودرو که مورد قبول بازارهای دنیا باشد، داشته باشد. یعنی این خریدار باید از نظر فنی پشتوانه لازم را داشته باشد.
اگر خریدار این زمینه یا ظرفیت را ندارد، بهتر است که جوینت خارجی (همکار خارجی) داشته باشد تا بیاید و سایپا را بخرد، در غیر این صورت، اینکه افراد صرفاً دلشان بخواهد یا دلشان خواسته است در تجارت خودرو وارد شوند، خب این علاقه خوبی است. با اینکه تأسیس خودروسازی‌های جدید هم ممنوع نیست. منظور اینکه هر کدام که می‌خواستند در حوزه خودرو وارد شوند، می‌توانستند بروند و یک شرکت خودروسازی راه بیندازند. البته اگر هم شرکت خودروسازی را ایجاد کردند، تولیدشان در حد و اندازه‌ای نخواهد بود که در بازار مطرح شوند. با توجه به همه این ملاحظات، در این مرحله مهم این نیست که چه کسی برای خرید سهام سایپا تقاضا داده است، بلکه مهم این است که ببینیم دولت به مسأله صلاحیت‌های فنی متقاضیان، درست رسیدگی می‌کند یا نه.

منبع: روزنامه ایران

برچسب
 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها