به گزارش تجارت نیوز، قطعی برق، ضربهای مهلک به صنایع سیمان و فولاد ایران وارد کرده است. خاموشیهای اخیر، کورههای ذوب فولاد و آسیابهای سیمان را متوقف کرده، تجهیزات گرانقیمت را در معرض آسیب قرار داده و تولید را به شدت کاهش داده بود.
تشکلهای صنعتی در نامهای به رئیسجمهوری هشدار داده بودند که کاهش ۹۰ درصدی سهمیه برق، عملا به معنای تعطیلی کامل این صنایع است. گزارشها از توقف کامل فعالیت واحدهای فولادی در خوزستان، کرمان و یزد و واحدهای سیمانی در اصفهان، کردستان و ایلام حکایت داشت.
این خاموشیها، سهام شرکتهای سیمانی و فولادی را در بورس نیز متلاطم کرده بود. کاهش تولید، عرضه محصولات را در بورس کالا محدود کرده، قیمتها را بالا برده و این چشمانداز را ایجاد کرده بود که سودآوری شرکتها به دلیل هزینههای بالای ژنراتورهای سوختی و توقف تولید کاهش خواهد یافت.
این بحران و پیگیریهای مقامات صنفی در این زمینه در نهایت برای سیمانیها نتیجه داد و امروز، دبیر انجمن صنفی کارفرمایان سیمان، با تاکید بر لغو محدودیتهای اخیر اعمال شده در برق این صنعت، از بازگشت کارخانههای سیمان به مدار تولید خبر داد.
همین خبر کافی بود تا معاملات گروه سیمانی در بازار سهام، امروز مثبت شود و با وجود ریزش تمامی شاخصها، معاملهگران سهام سیمانی روز سبزی را تجربه کنند. با این حال اما این ریسک همچنان بر سر فولادیها سایه انداخته و در کنار آن، ترس از قطعی دوباره برق دیگر صنایع را مطرح کرده است.
قطعی برق سودآوری شرکتها را کاهش میدهد
احسان رضاپور، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با تجارتنیوز درباره تاثیر قطعی برق بر صنایع سیمانی و فولادی اظهار داشت: «قطعی برق بهویژه برای صنایعی مثل فولاد که وابستگی شدیدی به برق در فرآیند تولید دارند، آثار قابل توجهی دارد».
وی افزود: «در خطوط تولیدی پیوسته، توقف تولید به دلیل قطعی برق میتواند زیانهای جدیتری به همراه داشته باشد. با این حال، در صنایعی مانند سیمان، به دلیل ماهیت متفاوت تولید، این تاثیر ممکن است کمتر باشد».
تاثیر قطعی برق بر صنایع، در سال جاری مشابه سال گذشته است
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه توضیح داد: «سال گذشته شاهد بودیم که قطعی برق باعث شد بین یک تا دو دوازدهم سود شرکتهای وابسته به انرژی از دست برود. این موضوع بهویژه در فصل تابستان، که اوج مصرف برق است، تاثیر بیشتری بر سودآوری این شرکتها دارد».
رضاپور درباره وضعیت امسال تصریح کرد: «به نظر میرسد تاثیر قطعی برق در سال جاری حداقل مشابه سال گذشته باشد و تفاوت چشمگیری نداشته باشد».
وی افزود: «شرکتها برای کاهش این آثار اقداماتی نظیر تغییر زمانبندی تعطیلات یا ساماندهی برنامههای تولید انجام دادهاند که میتواند بخشی از کسری تولید را جبران کند».
افزایش نرخ دلار آثار قطعی برق صنایع را کم میکند
این کارشناس بازار سرمایه همچنین اشاره کرد: «افزایش نرخ دلار و تاثیر آن بر قیمتگذاری محصولات، همراه با برهمخوردن تعادل عرضه و تقاضا، باعث افزایش نرخ فروش برخی محصولات شده است. این موضوع میتواند تا حدی آثار منفی قطعی برق را خنثی کند».
قطعی برق ریسک بازار سرمایه را بالا میبرد
رضاپور در پایان تاکید کرد: «نمیتوان نسخهای واحد برای همه شرکتها ارائه داد، زیرا صنایع و شرکتهای مختلف با توجه به برنامهریزیهای تولید و تغییرات عملیاتی خود، اثرات متفاوتی از این شرایط تجربه میکنند.»
وی افزود: «ا این حال، قطعی برق همچنان بهعنوان یک ریسک و دغدغه مهم برای بازار سرمایه و بهویژه شرکتهای وابسته به انرژی مطرح است و باید مورد توجه قرار گیرد».
گزارشهای بیشتر را در بازار سرمایه بخوانید.