پایان دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا؛ عراقچی: فضای حاکم بر مذاکرات خوب بود/ دور چهارم؛ شنبه ۱۳ اردیبهشت

 پایان دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا؛ عراقچی: فضای حاکم بر مذاکرات خوب بود/ دور چهارم؛ شنبه ۱۳ اردیبهشت
  دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا امروز شنبه ششم اردیبهشت در مسقط پایتخت عمان به پایان رسید و مذاکرات در شنبه هفته آینده دنبال خواهد شد.

امروز شنبه نشست‌های کارشناسی و گفت‌و‌گو‌های غیرمستقیم ایران و آمریکا برگزار شد.

به گزارش سرویس بین الملل تابناک، دور سوم گفت‌و‌گو‌های ایران و آمریکا امروز شنبه ششم اردیبهشت در مسقط عمان دنبال شد.

ریاست تیم کارشناسی و فنی آمریکا در این مذاکرات بر عهده «مایکل آنتون» یکی از مشاوران ارشد «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا بود.

تیمی متشکل از وزارت خارجه و خزانه‌داری آمریکا نیز آنتون را همراهی کردند.

ریاست تیم فنی و کارشناسی ایران بر عهده «کاظم غریب آبادی» و «مجید تخت روانچی» دو تن از معاونان ارشد وزیر خارجه بود.

این اولین دور از مذاکرات فنی و کارشناسی ایران و آمریکا است که به صورت غیرمستقیم بود.

«عباس عراقچی» وزیر خارجه ایران پس از پایان دور سوم مذاکرات با آمریکا گفت: مذاکرات تمام شد متوجه شدم که حادثه بندر شهید رجایی رخ داده است قبل از هر چیز لازم است که این موضوع را تسلیت عرض بکنم.

وی افزود: دور سوم در مسقط عمان برگزار شد. ما از وزیر خارجه عمان تشکر می‌کنیم که یک محیط آرام را فراهم کرده بودند که مذاکرات انجام بشود. مذاکرات این بار خیلی جدی‌تر از گذشته انجام شد و ما وارد بعضی از بحث‌های فنی شدیم. حضور کارشناسان مفید بود.

وی یادآور شد: به صورت مکتوب موضوعات را رد و بدل کردیم. مذاکرات غیرمستقیم است بحث‌های فنی دقت‌های خود را می‌خواهد و عمدتا مواضع به صورت مکتوب رد و بدل شد.

دور اول و دوم این گفت‌و‌گو‌ها به ترتیب در مسقط و رم برگزار شده بود.

گزارش اختصاصی خبرنگار تابناک از مسقط عمان در خصوص مذاکرات امروز ایران و آمریکا در فیلم زیر قابل مشاهده است.

به گزارش سرویس بین الملل تابناک، «عباس عراقچی» وزیر خارجه ایران پس از پایان دور سوم مذاکرات با آمریکا گفت: مذاکرات تمام شد متوجه شدم که حادثه بندر شهید رجایی رخ داده است قبل از هر چیز لازم است که این موضوع را تسلیت عرض بکنم.

وی افزود: دور سوم در مسقط عمان برگزار شد. ما از وزیر خارجه عمان تشکر می‌کنیم که یک محیط آرام را فراهم کرده بودند که مذاکرات انجام بشود. مذاکرات این بار خیلی جدی‌تر از گذشته انجام شد و ما وارد بعضی از بحث‌های فنی شدیم. حضور کارشناسان مفید بود.

وی افزود: به صورت مکتوب موضوعات را رد و بدل کردیم. مذاکرات غیرمستقیم است بحث‌های فنی دقت‌های خود را می‌خواهد و عمدتا مواضع به صورت مکتوب رد و بدل شد.

عراقچی در ادامه گفت: آنها سوالاتی داشتند ما مکتوب جواب دادیم. در مجموع فضای مذاکره یک فضای جدی و کاری بود. یک مقداری از بحث‌های کلان فاصله گرفتیم این به معنای این نیست که اختلاف داریم.

وی افزود: هم در موضوعات کلان و جزئیات اختلاف هست. تا جلسه بعدی قرار است بررسی‌های بیشتری در پایتخت‌ها صورت بگیرد که اختلافات را کم کنیم. اینکه دو طرف به شکل جدی وارد شدند مشهود بود. امیدواریم که می‌شود پیش رفت و این امیدواری به شدت محتاطانه است باید در مورد مسائلی که هست تفاهمات ایجاد بشود. ما امیدواریم، اما به شدت محتاط هستیم.

وی یادآور شد: دور بعد شنبه خواهد بود و جزئیات و مکانش دولت میزبان که عمان هست مشخص می‌کند. در همین سطح فعلی با حضور بنده و ویتکاف و همراهی کارشناسان خواهد بود.

وی در پاسخ به این پرسش برخی رسانه‌ها گمانه زنی کرده بودند که افراد اقتصادی در این هیئت نیستند چه افرادی بودند؟ گفت: ما به هر حال با توجه به موضوعاتی که در جلسه مطرح می‌شود کارشناسان لازم را همراه می‌بریم. الان که از مرز کلیات به تدریج وارد بحث‌های جزئی‌تر و تخصصی‌تر می‌شویم کارشناسان لازم اضافه می‌شوند. ما در این جلسه برای اولین بار کارشناسان اقتصادی داشتیم. از جلسه آینده حدس می‌زنم کارشناسان سازمان انرژی اتمی هم باید اضافه شوند. ما به موقعیتی رسیدیم که بحث‌ها فنی‌تر هسته‌ای داشته باشیم. هر چه جلوتر می‌رویم با توجه به موضوعات کارشناسان مربوط را اضافه می‌کنیم.

عراقچی در پایخ به این پرسش که آیا ممکن است که دستور کار تغییر بکند؟ گفت: به هیچ وجه، موضوع ما هسته ای است و هیچ موضوع دیگری را مذاکره نمی کنیم. هسته ای و تحریم ها در کنار هم هستند. ما فقط در این موضوع مذاکره می کنیم و هیچ موضوع دیگری را نمی پذیریم. در سه دور گذشته هم این موضوع از دو طرف رعایت شده است.

وی افزود: وقتی عرض می کنم فضای مذاکره جدی بود یعنی دو طرف اراده شان را برای پیشرفت نشان دادند. اما گاهی اراده به تنهایی کافی نیست. ممکن است اختلافات به حدی جدی باشد که نشود به سرانجام نرسید. یعنی اراده به تنهایی ضامن موفقیت نیست. موفقیت وقتی حاصل می شود که نظرات دو طرف تامین شود.

عراقچی تاکید کرد: بعضی از اختلافات ما جدی و سخت است. برخی کمتر جدی هست. ظرایف بسیار زیادی دارد. تجربیات گذشته به ما کمک می کند که حرکت ما سخت تر و سریع تر باشد. اما من فکر می کنم تا اینجا حرکت ما خوب بوده است. در دور سوم مذاکرات در مقطعی هستیم که اگر مذاکرات دیگری بود به این سرعت نمی توانستیم به این مرحله برسیم. تجربه گذشته کمک می کند که سریع تر به نتیجه برسیم. من از روند شکل گیری مذاکره و سرعتش راضی هستم. روند خوب و رضایت بخشی را دارد.

وزیر خارجه ایران در پایان گفت: در مورد فضای مذاکرات، فضای خوبی است و جدیت هست. اراده در طرف مقابل هست و ما هم اراده کامل داریم. اما آیا می شود که به توافق رسید من امیدوارم اما به شکل محتاطانه.

اکسیوس رسانه آمریکایی اعلام کرده است که «استیو ویتکاف» نماینده دولت ترامپ در مذاکرات با ایران، پس از مذاکرات هسته‌ای با ایران در مسقط، به ابوظبی سفر کرد.

«بدر البوسعیدی» وزیر خارجه عمان بعد از پایان دور سوم گفتگوهای ایران و آمریکا در مسقط گفت: مذاکرات امروز ایران و آمریکا بر تمایل مشترک برای دستیابی به توافقی بر پایه احترام متقابل و تعهدات پایدار تأکید کرد. اصول اساسی، اهداف و نگرانی‌های فنی همگی مورد بحث قرار گرفتند. مذاکرات هفته آینده ادامه خواهد یافت و یک نشست سطح بالا به طور موقت برای سوم ماه مه برنامه‌ریزی شده است.

به گزارش خبرنگار تابناک، دور سوم گفتگوهای ایران و آمریکا در مسقط عمان به پایان رسید و کارشناسان برای مشورت به پایتخت های خود باز می گردند.

مذاکرات در حال حاضر به مرحله جزئیات مطالبات از یکدیگر رسیده است که نیازمند مشورت با پایتخت هاست. بر این اساس کارشناسان برای مشورت به پایتخت های خود باز می گردند.

اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در شبکه اجتماعی خود نوشت: مذاکرات غیرمستقیم ایران-آمریکا در فضایی جدی ادامه دارد. طرفین دیدگاه‌های خود راجع به هر ۲ حوزه خاتمه مؤثر تحریم‌ها و اعتمادسازی راجع به ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران/صیانت از حق ایران برای استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای را از طریق طرف عمانی تبادل می‌کنند.

اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه در گفتگو با خبرنگاران اعلام کرد: سومین دور مذاکرات غیرمستقیم ایران- آمریکا که از حدود ساعت ۱۰ صبح شروع شده است، به روال دو دور قبلی با تسهیل‌گری میزبان عمانی و با حضور روسای هیات‌های نمایندگی ایران و آمریکا در سالن‌های مجزا در حال انجام است.

بقائی افزود: هیات فنی- کارشناسی ایران به ریاست معاونان سیاسی و حقوقی-بین‌المللی وزارت امور خارجه نیز با ترکیب کارشناسان مجرب حوزه تحریم، از جمله متخصصین اقتصادی-بانکی، و کارشناسان مرتبط با حوزه هسته‌ای و تعامل با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در محل مذاکرات حضور داشته و به وظایف خود مشغولند.

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران در مواضع اصولی خود راجع به ضرورت خاتمه تحریم‌های ظالمانه و آمادگی برای اعتمادسازی در مورد ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران ثابت‌قدم است.

بقائی خاطر نشان کرد: به تجربه ثابت شده است که نیل به تفاهم مستلزم احترام به حقوق مشروع ایران وفق معاهده منع اشاعه و اطمینان‌بخشی در مورد خاتمه موثر تحریم‌ها است.

سخنگوی وزارت خارجه ایران با رد شایعات رسانه‌ای، اعلام کرد که موضوع توان دفاعی و موشکی در مذاکرات مطرح نبوده و نیست.

«اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با رد ادعای برخی رسانه‌های غربی تاکید کرد موضوع توان دفاعی و موشکی کشور در مذاکرات غیر مستقیم با آمریکا مطرح نبوده و نیست.

پیش از این خبرگزاری رویترز که سابقه طولانی در خبرسازی‌های رسانه‌ای دارد، به نقل از «یک مقام مطلع ایرانی» مدعی شده بود که «برنامه موشکی ایران، در مقایسه با غنی‌سازی اورانیوم مشکل بزرگتری در مسیر توافق با آمریکا در مذاکرات روز شنبه خواهد بود».

ایران بارها اعلام کرده مذاکرات با آمریکا صرفا درباره موضوع هسته‌ای است.

ایالات متحده و ایران در حالی امروز شنبه، دور سوم مذاکرات غیرمستقیم با یکدیگر را آغاز می‌کنند که کارشناسان این دور را به دلیل مشخص‌شدن دقیق شرایط واشنگتن، «سخت‌تر» از دو دور قبلی توصیف کرده‌اند.
سی‌ان‌ان در گزارشی تأکید کرده که مذاکرات روز شنبه می‌تواند پیچیده‌تر باشد زیرا قرار است به جزئیات فنی برنامه هسته‌ای ایران پرداخته شود؛ بخشی که همچنان محل اختلافات عمیق تهران و واشنگتن است.
این شبکه تصریح کرده که حالا دیگر واشنگتن به‌صراحت، شرایط خود را مطرح کرده و همین مسئله مذاکرات را وارد مرحله سخت‌تری می‌کند.

غنی‌سازی، محل اختلاف جدی ایران و آمریکا

یکی از مسائل مهمی که به نظر می‌رسد می‌تواند در پیشبرد مذاکرات خلل ایجاد کند؛ موضع‌گیری‌های اخیر مسئولان آمریکایی در مورد مسئله غنی‌سازی اورانیوم در ایران است.
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، روز چهارشنبه اعلام کرد که آمریکا معتقد است ایران نباید اورانیوم موردنیاز برای برنامه انرژی صلح‌آمیز خود را در داخل غنی‌سازی کند بلکه باید این سوخت را وارد کند.
این در حالی است که تهران بارها اعلام کرده که حق غنی‌سازی اورانیوم یک حق غیر قابل مذاکره است.
از سوی دیگر، رئیس‌جمهور آمریکا دونالد ترامپ همچنان با وجود «رضایت‌بخش بودن» مذاکرات از سوی هر دو طرف، به تهدیدات خود ادامه داده و اعلام کرده در صورت عدم‌پذیرش توافق از سوی ایران، احتمال حملات نظامی به این کشور وجود دارد.

به گزارش خبرنگار اعزامی تابناک به مسقط عمان، سومین دور مذاکرات ایران و آمریکا روز شنبه در مسقط، پایتخت عمان آغاز شد.

گفت‌وگوی خصوصی «البوسعیدی» و «عراقچی» پیش از ظهر امروز (شنبه ) و قبل از شروع دور سوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط انجام شد.

هیات ایرانی به ریاست عراقچی ساعتی پیش محل اقامت خود را به مقصد محل برگزاری مذاکرات ترک کرده است.

شبکه المیادین به مسقط اعلام کرد که دور سوم مذاکرات غیر مستقیم میان ایران و آمریکا ساعت 11 به وقت ایران آغاز می‌شود.

وی اضافه کرد: ابتدا مذاکرات فنی میان دو کشور آغاز شده و بعد از آن مذاکرات سیاسی انجام می‌شود.

خبرنگار اعزامی شبکه المیادین بیان کرد: دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا برای تعیین روند مذاکرات بسیار مهم است.

سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه ایران که برای انجام گفت وگوهای غیرمستقیم با آمریکا عازم مسقط، پایتخت عمان شده است، در دو نوبت با «بدر بوسعیدی» همتای عمانی دیدار کرد.

فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت در گفتگوی اختصاصی با شبکه خبری NHK ژاپن، با اشاره به آغاز دور تازه‌ای از رایزنی‌ها با دولت ایالات متحده اظهار کرد: «ما به هر مذاکره‌ای با اطمینان وارد می‌شویم و برای منافع ملی و صلح مردم، هر آنچه لازم باشد انجام خواهیم داد. امیدواریم این مذاکرات در زمان مناسب به نتیجه برسد.»

به گفته وی، نخستین نشست در سطح کارشناسی برای بررسی جزئیات توافقات، روز شنبه برگزار می‌شود.

سخنگوی دولت ایران تصریح کرد: ایران همچنان نسبت به نیات واقعی دولت آمریکا محتاط است و از گفتگو بدون فشار و تهدید حمایت می‌کند.

مهاجرانی همچنین در پاسخ به سوالی درباره تلاش‌های دولت ترامپ برای وارد کردن موضوعات غیر برجامی از جمله برنامه موشکی ایران و حمایت تهران از گروه‌های مقاومت در منطقه، تأکید کرد: «این مذاکرات صرفاً به موضوع هسته‌ای محدود است و ما هرگونه تلاش برای گسترش محور گفتگوها را رد می‌کنیم.»

«دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور ایالات متحده گفت: «فکر می‌کنم که با ایران به توافق خواهیم رسید» و افزود که «هیچ‌کس بجز من نمی‌توانست این کار را انجام دهد!»

در مصاحبه خود با مجله تایم به مناسبت صدمین روز آغاز ریاست‌جمهوری‌اش، ترامپ در پاسخ به این پرسش که آیا برای دیدار با «مسعود پزشکیان» یا رهبر انقلاب ایران آمادگی و تمایل دارد، گفت: «حتماً.»

رئیس‌جمهور آمریکا همچنین این ادعا را که مانع از اقدام نظامی رژیم صهیونیستی علیه تاسیسات هسته‌ای ایران شده، تکذیب کرد و گفت: «من جلویشان را نگرفتم، بلکه از تسهیل شرایط خودداری کردم، چون باور داریم می‌توانیم توافق کنیم، امیدوارم که بتوانیم.»

او در پاسخ به این پرسش که آیا ممکن است «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی پای آمریکا را به جنگ با ایران باز کند، گفت حتی اگر اسرائیل با ایران وارد جنگ شود، ایالات متحده به این جنگ «کشیده نخواهد شد.»

ترامپ سپس تصریح کرد که منظورش از عدم کشیده شدن به جنگ، درگیری ناخواسته و بدون تمایل است. او گفت: «به جنگ کشیده نمی‌شویم، اما اگر توافق حاصل نشود، ممکن است کاملا مشتاقانه وارد جنگ شویم و رهبری گروه را بر عهده خواهم داشت.»

سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان که برای انجام گفت وگوهای غیرمستقیم با آمریکا عازم مسقط، پایتخت عمان شده است، در دو نوبت با «بدر بوسعیدی» همتای عمانی دیدار کرد.

رایزنی درباره ترتیبات اجرایی سومین دور از مذاکرات غیرمستقیم ایران و ایالات متحده که از صبح شنبه ۶ اردیبهشت ماه آغاز خواهد شد، محور این دو دیدار وزرای خارجه ایران و عمان بوده است.

«استیو ویتکاف» نماینده ویژه رئیس‌جمهوری آمریکا در امور خاورمیانه وارد مسقط شد.

خبرگزاری اسپوتنیک گزارش داد که هواپیمای حامل ویتکاف در مسقط به زمین نشست.

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها