گنج سکّههای طلای 2300 ساله در کنار «کوزههای خاکستر کودکان» کشف شد

ساعدنیوز: در جریان کاوشهای سال 2023، باستانشناسانی که در محل نیایشگاه توپت در شهر باستانی کارتاژ در تونس امروزی مشغول کاوش بودند، مجموعهای از نذورات مذهبی را کشف کردند. به گفته وزارت امور فرهنگی تونس، در میان این یافتهها پنج سکه طلای 2300 ساله و بقایای سوزاندهشده نوزادان نیز دیده میشود.
به گزارش سرویس چند رسانه ای ساعدنیوز ، این سکههای طلا در کنار سنگنوشتهها و چندین کوزۀ حاوی بقایای حیوانات، نوزادان و جنینهای مرده در محل نیایشگاه توپت پیدا شدهاند. این مکان تاریخی که روی تپهای مشرف به خلیج تونس قرار دارد، حدود 2900 سال پیش توسط فینیقیها بنیانگذاری شد. کارتاژ در دوران باستان یکی از مهمترین مراکز تمدن پونیک در قاره آفریقا بود و بعدها به پایتخت استان آفریقای امپراتوری روم تبدیل شد.
درون نیایشگاه توپت، باستانشناسان اشیای گوناگونی را کشف کردهاند. بخش مخصوص نیایشگاه به نذورات قربانی اختصاص داشته و بخش گورستان، محل دفن درگذشتگان بوده است.
یکی از یافتههای چشمگیر این کاوش، پنج سکه طلای بسیار نادر از قرن سوم پیش از میلاد است. هر کدام از این سکهها حدود 2.5 سانتیمتر قطر دارند و تصویر الهه باستانی «تانیت» (که نماد باروری و مادرانگی است) بر آنها نقش بسته است.
این سکهها توسط پرستشکنندگان ثروتمند به خدایان اصلی نیایشگاه، یعنی «حمّون» و «تانیت» تقدیم شدهاند تا احترام خود را نشان دهند و خشنودی الهی را جلب کنند.
اهمیت این کشف تنها در ارزش مادی آن خلاصه نمیشود. پروفسور سید عماد بن جربانیه، مدیر بخش برنامهریزی، انتشارات و آموزش در مؤسسه ملی میراث تونس میگوید: «این سکههای طلا نشاندهنده ثروت آن دوران تاریخی و ارزش فرهنگی شهر کارتاژ هستند».
گنج " loading="lazy" />
نیایشگاه توپت که به خدایان تانیت و بعلحمون اختصاص داشته، بهعنوان یکی از برجستهترین آثار تمدن پونیک شناخته میشود. با این حال، این مکان تاریخی خالی از جنجال نیست. متون باستانی و یافتههایی مانند بیش از 20 هزار کوزه حاوی خاکستر کودکان، نشاندهنده احتمال قربانیکردن کودکان در این نیایشگاه است.
گرچه برخی منابع تاریخی این موضوع را تأیید میکنند، اما در میان پژوهشگران درباره این مسئله اختلاف نظر وجود دارد؛ برخی بر این باورند که این کوزهها ممکن است صرفاً محل نگهداری بقایای کودکانی باشند که بهدلایل طبیعی جان باختهاند.