دولت آمریکا روز جمعه پس از آنکه دونالد ترامپ ، رئیس جمهور آمریکا، در این ماه متعهد شد که این اقدامات را برای کمک به بازسازی سوریه پس از یک جنگ داخلی ویرانگر لغو کند، دستوراتی صادر کرد که به گفته آنها، عملاً تحریمهای سوریه را لغو خواهد کرد.
خبر آنلاین به نقل ازرویتز در ادامه نوشت ، وزارت خزانهداری مجوز عمومی صادر کرد که معاملات مربوط به دولت موقت سوریه به رهبری رئیس جمهور احمد الشرع(الجولانی) و همچنین بانک مرکزی و شرکتهای دولتی را مجاز میکند.
وزارت خزانهداری در بیانیهای اعلام کرد: این مجوز عمومی که با نام GL25 شناخته میشود، «معاملات ممنوعه طبق مقررات تحریمهای سوریه را مجاز میکند و عملاً تحریمهای سوریه را لغو میکند.»
در این بیانیه آمده است: «GL25 سرمایهگذاری جدید و فعالیت بخش خصوصی را مطابق با استراتژی «اول آمریکا»ی رئیس جمهور امکانپذیر میکند.»
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، نیز در بیانیهای اعلام کرد که طبق قانون سزار، معافیت ۱۸۰ روزه صادر کرده است تا اطمینان حاصل شود که تحریمها مانع سرمایهگذاری نمیشوند و تأمین برق، انرژی، آب و فاضلاب را تسهیل کرده و تلاشهای بشردوستانه را امکانپذیر میسازد.
روبیو گفت: «اقدامات امروز اولین گام در تحقق چشمانداز رئیسجمهور در مورد رابطه جدید بین سوریه و ایالات متحده است.» او افزود که ترامپ انتظار خود را مبنی بر اینکه لغو تحریمها با اقدام دولت سوریه همراه خواهد بود، به روشنی بیان کرده است.
کاخ سفید پس از دیدار ترامپ با الشرع در هفته گذشته اعلام کرد که رئیسجمهور از سوریه خواسته است در ازای لغو تحریمها، به چندین شرط پایبند باشد، از جمله اینکه به همه شبهنظامیان خارجی دستور دهد سوریه را ترک کنند، آنچه را که او تروریستهای فلسطینی نامید، اخراج کنند و به ایالات متحده در جلوگیری از ظهور مجدد داعش کمک کنند.
روبیو گفت: «رئیسجمهور ترامپ به دولت سوریه این فرصت را میدهد تا صلح و ثبات را هم در داخل سوریه و هم در روابط سوریه با همسایگانش ترویج دهد.»
سوریه اوایل امروز( شنبه ، سوم خرداد)از لغو تحریمها استقبال کرد، که وزارت امور خارجه آن را «گامی مثبت در جهت درست برای کاهش رنجهای انسانی و اقتصادی این کشور» خواند. این وزارتخانه در بیانیهای اعلام کرد که سوریه مشتاق همکاری با سایر کشورها «بر اساس احترام متقابل و عدم دخالت در امور داخلی» است. سوریه معتقد است که گفتگو و دیپلماسی بهترین راه برای ایجاد روابط متعادل است.
بیشتر تحریمهای ایالات متحده علیه سوریه در سال ۲۰۱۱ پس از آغاز جنگ داخلی در آنجا علیه دولت بشار اسد، رئیس جمهور سوریه و افراد کلیدی اعمال شد. الشرع رهبری شبهنظامیانی را بر عهده داشت که در ماه دسامبر اسد را سرنگون کردند.
این مجوز عمومی، الشرع را که قبلاً با نام ابومحمد الجولانی تحریم شده بود، در میان افراد و نهادهایی قرار میدهد که اکنون معاملات با آنها مجاز است. همچنین در این مجوز، خطوط هوایی عربی سوریه، بانک مرکزی سوریه و تعدادی دیگر از بانکها، چندین شرکت نفت و گاز دولتی و هتل فور سیزنز دمشق ذکر شده است.
ترامپ هفته گذشته به طور غیرمنتظرهای اعلام کرد که به دستور ولیعهد عربستان سعودی، تحریمها را لغو خواهد کرد، که یک تغییر سیاست عمده ایالات متحده بود که او قبل از دیدار کوتاه با الشرع در ریاض انجام داد.
رویترز در گزارش خود ابراز امیدواری کرده و نوشت: امید است که کاهش تحریمهای سوریه، راه را برای تعامل بیشتر سازمانهای بشردوستانه فعال در سوریه هموار کند و سرمایهگذاری و تجارت خارجی را در حین بازسازی این کشور تشویق کند. اما ایالات متحده لایههایی از اقدامات را علیه سوریه اعمال کرده است، آن را از سیستم بانکی بینالمللی جدا کرده و بسیاری از واردات را ممنوع کرده است و احتمال بازگشت تحریمها علیه یک کشور میتواند سرمایهگذاری بخش خصوصی را کاهش دهد.
ایالات متحده برای اولین بار این کشور را در سال ۱۹۷۹ در فهرست حامیان دولتی تروریسم قرار داد و از آن زمان تاکنون مجموعههای دیگری از تحریمها، از جمله چندین دور پس از قیام این کشور علیه اسد در سال ۲۰۱۱، را به آن اضافه کرده است.
دستور تازه ترامپ درباره انرژی هسته ای و غنی سازی
دونالد ترامپ رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا روز جمعه به وقت محلی مجموعهای از دستورات اجرایی جدید را با هدف افزایش توان تولید انرژی هستهای، کاهش مقررات نظارتی و گسترش صنعت غنی سازی اورانیوم این کشور امضا کرد در حالیکه به دنبال ایجاد محدودیت در مورد سایر کشورها از جمله غنی سازی اورانیوم است.
ایرنا گزارش داد، این دستورهای اجرایی روز جمعه به وقت محلی در مراسمی در دفتر بیضی کاخ سفید امضا شد و از کمیسیون مستقل نظارت بر انرژی هستهای ایالات متحده (NRC) خواسته شده است تا مقررات سختگیرانه را کاهش داده و فرآیند صدور مجوز برای ساخت راکتورها و نیروگاههای هستهای را تسریع کند.
بر اساس گزارش رسانه های آمریکایی، هدف از دستورهای اجرایی جدید ترامپ، اصلاح تحقیقات انرژی هستهای در وزارت انرژی، ایجاد راهکار برای ساخت راکتورهای هستهای در اراضی تحت کنترل دولت، بازنگری در کمیسیون تنظیم مقررات هستهای و گسترش استخراج و غنیسازی اورانیوم در آمریکا است.
هدف این دستورات، اجرای «اصلاحات کامل و همهجانبه» در کمیسیون نظارت هستهای ایالات متحده (NRC) و تسریع در راهاندازی راکتورهای جدید هستهای در کشور است.
بر اساس این دستورات اجرایی، چارچوب قانونی جدیدی را برای همکاری وزارتخانههای انرژی و دفاع آمریکا در ساخت راکتورهای هستهای بر روی اراضی فدرال فراهم میکنند.
مقامات کاخ سفید روز جمعه اعلام کردند که این اقدام زمینه را برای «تأمین انرژی ایمن و قابل اعتماد برای مراکز حساس دفاعی و دیتاسنترهای هوش مصنوعی» فراهم خواهد کرد.
بر اساس یکی از این دستورات، کمیسیون نظارت بر انرژی هستهای آمریکا موظف شده است تا ظرف ۱۸ ماه درباره مجوز ساخت راکتورهای جدید تصمیمگیری کند؛ فرآیندی که در شرایط عادی ممکن است بیش از یک دهه به طول بینجامد؛ اقدامی که روند تایید معمول را بهشدت کوتاه خواهد کرد.
ترامپ همچنین، دستوراتی برای افزایش استخراج اورانیوم داخلی و گسترش ظرفیت غنیسازی اورانیوم در آمریکا صادر کرده است.
ترامپ در این مراسم و در کنار مدیران عامل شرکتهای فعال در صنعت هستهای، پیت هگست وزیر دفاع، و داگ برگم وزیر کشور گفت: «این یک صنعت درخشان است. شما باید آن را درست انجام دهید.»
داگ برگم، وزیر کشور آمریکا، به خبرنگاران گفت که اقدامات رئیسجمهور ترامپ، «زمان را به قبل از ۵۰ سال مقررات دست و پاگیر در صنعت هستهای بازمیگرداند.»
دستورات اجرایی ترامپ همچنین شامل بررسی تعداد کارکنان کمیسیون نظارت هستهای و همچنین دستور به وزارتخانههای انرژی و دفاع ایالات متحده برای همکاری در ساخت نیروگاههای هستهای در اراضی فدرال میشود.
یکی از مقامات دولت آمریکا پیش از امضای این دستورات در جمع خبرنگاران اعلام کرده بود که هدف از ساخت راکتورهای بیشتر، پاسخگویی به نیازهای فزاینده انرژی ناشی از توسعه فناوریهای هوش مصنوعی است.