روستای حسن گاوداری؛ نگینی در میان کوه‌های سربه ‌فلک‌ کشیده سیروان

 روستای حسن گاوداری؛ نگینی در میان کوه‌های سربه ‌فلک‌ کشیده سیروان
 روستای حسن گاوداری از توابع شهرستان سیروان استان ایلام، در دامنه کوه‌های سر به فلک کشیده "سیوان"، "مله گاون" و "سم خر" قرار گرفته است. این روستا با طبیعت چشم ‌نواز و هوای پاک، گویی تکه‌ای از بهشت است که هر رهگذری را مجذوب خود می‌کند. اما پشت این زیبایی‌های خدادادی،رنج‌های بسیاری نهفته است؛ رنج‌هایی که سال‌هاست بر دوش مردم صبور و مقاوم این دیار سنگینی می‌کند.

به گزارش خبرگزاری برنا از ایلام؛ در دل کوه‌های استوار این دیار، "روستای حسن گاوداری" همچون مرواریدی گرانبها می‌درخشد. هوای لطیفش رقص‌ کنان از میان درختان بلوط می‌گذرد و چشم‌اندازهای حیرت‌انگیزش،هر بیننده‌ای را به تأمل وا می‌دارد. اما افسوس که پشت این نقاشی زیبای طبیعی، داستانی تلخ از محرومیت و فراموشی نهفته است. مردمانش سال‌هاست با چشمانی منتظر به آسمان می‌نگرند، شاید روزی باران عدالت بر زخم‌های کهنه‌ شان ببارد.

حسن گاوداری تنها یک روستا نیست؛ گنجینه‌ای از رشادت است. در روزهای سخت دفاع مقدس، جوانان این دیار با تن‌های نحیف اما اراده‌های پولادین،از خاک میهن دفاع کردند.امروز اما، ۱۰ شهید، ۱۵۰ جانباز و آزاده این روستا، گواهان زنده‌ای هستند که مردمش پیش از آنکه به فکر خویش باشند، به فکر سرزمین مان ایران بودند.آیا امروز نوبت مسئولان استانی و ملی نیست که به فکر آنان باشد؟

در خلوت کوه‌های سربه ‌فلک ‌کشیده سیروان،جایی که سیوان و مله گاون و سم خر چون نگهبانان استوار ایستاده‌اند، جوانان روستای حسن گاوداری با مشکل بیکاری مواجه بوده و از نداشتن زیرساخت ها و امکانات ی اولیه در رنجند.اینجا، جایی که بوی نان گرم محلی با عطر بلوط ‌های کهنسال می‌آمیزد،جایی که صدای زنگوله‌های گوسفندان، آوای زندگی را در دامنه کوه‌ها می‌پراکند، امروز تنها صدای مهاجرت و فراموشی به گوش می‌رسد.

روستای حسن گاوداری با همه زیبایی‌های طبیعی و مردمان سخت‌ کوشش، امروزه حال و روز خوبی ندارد. جوانانش یا مجبور به مهاجرت شده‌اند یا در آرزوی کوچک‌ترین امکانات زندگی می‌سوزند.این روستا که روزی مهد رشادت و ایثار بود،امروز نیازمند عدالت زیرساختی است.

متأسفانه مشکلات زیرساختی، کمبود امکانات اولیه و بی‌توجهی مسئولان باعث شده که در طول سال‌های گذشته، بیش از ۴۰۰ خانوار از این روستا به شهرهای مختلف از جمله ایلام و تهران و دیگر شهرهای کشور مهاجرت کنند.جوانان این روستا در دوران دفاع مقدس، حماسه‌آفرینی‌های بی‌نظیری از خود به جای گذاشتند؛ ۱۰ شهید، ۱۵۰ جانباز و آزاده، گواهی زنده بر این مدعاست که مردم حسن گاوداری همان‌گونه که در جنگ از میهن دفاع کردند، امروز نیز سزاوار زندگی بهتر و امکاناتی در خور شأنشان هستند.

حسن گاوداری تنها یک روستا نیست؛ نماد مقاومت و ایثار است.مردمانش در سخت‌ترین روزهای جنگ از این سرزمین دفاع کردند، مردمان این روستا ولایتمدار و در خط رهبری هستند و هر زمان که نیاز باشد از نظام و آرمان های انقلاب جانانه دفاع می کنند، اما امروز گویی کسی صدایشان را نمی‌شنود.آیا وقت آن نرسیده که مسئولان، گوش‌هایشان را به فریاد مردم این دیار بسپارند؟

در دل کوه‌های سیروان، کشاورزی دیم تنها منبع درآمد بسیاری از خانوارهای حسن گاوداری بوده است. اما امسال بیش از ۹۰ درصد مزارع دیم در سال جاری به دلیل خشکسالی کاملا بی بازده بوده‌اند و کشاورزان سالخورده که تمام عمر خود را صرف کشت این زمین‌ها کرده‌اند، امروز با چشمانی اشکبار شاهد مرگ تدریجی زمین هایشان هستند.

دامداری شغلی که دیگر صرفه اقتصادی ندارد و چشمه های "کلاه سیاه و مله گاون" که محل آبشخور احشام بود بدلیل فرو ریختن کوه بر روی چشمه و عدم توجه امور عشایری استان به دامداران و عدم اجرای طرح ترمیم و بهسازی چشمه، روز به روز از تعداد دامداران کاسته می شود.

دامپروری که روزی ستون اقتصادی روستا بود، امروز به دلیل افزایش چند برابری قیمت نهاده‌های دامی، کمبود علوفه ناشی از خشکسالی و غیره به فعالیتی زیانده تبدیل شده است. بسیاری از دامداران مجبور به فروش اجباری دام‌های خود با قیمت نازل شده‌اند و برخی هم بدلیل عدم توان خرید دام مجدد این شغل شریف را رها و به مشاغل کاذب روی آورده‌اند. کشاورزی و دامداری این روستا در حال احتضار است. اگر امروز چاره‌ای اندیشیده نشود، فردا برای نجات بسیار دیر خواهد بود و جوانان، این سرمایه‌های آینده روستا، یا به شهرها پناه برده‌اند یا در آرزوی کوچک‌ترین امکانات زندگی می‌سوزند.

تنها یک دبستان ابتدایی، تمامی آرزوهای تحصیلی کودکان این روستا را در خود جای داده است.دانش‌آموزان برای ادامه تحصیل باید هر روز کیلومترها راه را تا روستاهای همجوار یا شهر لومار طی کنند. بسیاری از آنان در فصل سرما و هنگام بارش باران، مجبور به ترک تحصیل می‌شوند.خانواده‌های بی‌بضاعتی که توان پرداخت هزینه حمل‌ونقل را ندارند، چشم‌های کودکانشان را از نور دانایی محروم می‌کنند.

تشنگی‌ به جان روستا افتاده است و" قسمت سفلی" روستا با بحران بی‌آبی دست و پنجه نرم می‌کند.شبکه آبرسانی فرسوده که مربوط به قبل از انقلاب است، گاه برای حمام کردن و شست‌وشوی لباس‌ها بخصوص در قسمت سفلی روستا نیز آبی در اختیار مردم نمی‌گذارد.

در طول سال‌های گذشته، بیش از ۴۰۰ خانوار از ترس بیکاری، فقر و محرومیت، روستا را ترک کرده‌اند.جوانان، این سرمایه‌های آینده روستا، یا به شهرها پناه برده‌اند یا در آرزوی کوچک‌ترین امکانات زندگی می‌سوزند و کوچه‌های روستا که روزی پر از هیاهوی کودکان بود، امروز تنها سکوت و اندوه را در خود جای داده‌اند.

پیشنهاد برای رفع برخی از مشکلات روستای حسن گاوداری؛ نوسازی شبکه آبرسانی و احداث مخزن ذخیره‌ساز برای بخش سفلی روستا، اتصال زمین‌های کشاورزی به شبکه آبیاری دشت سیروان به‌ منظور ایجاد اشتغال، ایجاد جاده بین مزارع زمین های کشاورزی، بهسازی چشمه های "کلاه سیاه و مله گاون" به‌عنوان آبشخور دام‌ها - علیرغم طرح‌ریزی سالیان گذشته، این پروژه تاکنون محقق نشده است، بهسازی، بازسازی و آسفالت جاده عشایری مله گاون برای رفع بن‌بست جغرافیایی، اختصاص اعتبار ویژه برای آسفالت کوچه، خیابان و معابر و تکمیل طرح هادی به ‌ویژه در محله برآفتاب روستا، تأسیس مدرسه برای مقطع متوسطه از پایه هفتم تا دوازدهم جهت تحقق عدالت آموزشی، راه‌اندازی سرویس رایگان دانش‌آموزی برای پیشگیری از ترک تحصیل به ویژه دختران، ایجاد دفتر پیشخوان دولتی و دستگاه خودپرداز، احداث نانوایی در روستا و افزایش سهمیه آرد عشایر، افزایش تخصیص نهاده‌های یارانه‌ای خوراک دام به دامداران، اعطای وام قرض‌الحسنه کم‌ بهره به کشاورزان و دامداران، خروج زمین‌های کشاورزی پلاک ۲۱۳ از اراضی ملی و واگذاری به اهالی روستا.

برای بررسی تازه‌ترین اخبار استان‌ها، به خوشه خبر سر بزنید

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها