زمزمههای جدید مذاکره؛ گفتگوهای اسلو ماشینجنگی نتانیاهو را متوقف میکند؟

گفتگوهای ایران و آمریکا پیس از حمله اسرائیل به ایران در ۵ دور برگزار شد. با این حال تنها دو روز پیش از دور ششم گفتگوها و درحالیکه امیدها به تحقق توافق افزایش یافته بود، اسرائیل به ایران حمله کرد.
پس از آغاز تجاوز اسرائیل، دونالد ترامپ سیگنال مذاکره ارسال کرد که شرط ایران برای پاسخ مثبت به آن، توقف حملات اسرائیل بود. با این حال حمله مستقیم آمریکا به تاسیسات هستهای کشورمان، مذاکرات را کاملا منتفی کرد.
بهدنبال آتشبس میان تهران و تلآویو، ترامپ باز هم تلاش کرد مذاکرات گذشته از سر گرفته شود ولی با بی میلی ایران روبرو شد. مجید تخت روانچی معاون وزیر خارجه کشورمان گفت هیچ قراری برای گفتگو با آمریکاییها گذاشته نشده و عباس عراقچی هم تاکید کرد بعید است به این زودی ها گفتگویی در کار باشد (بیشتر بخوانید).
این اظهارات پس از آن بود که ترامپ گفت که دیگر تمایلی به مذاکره با کشورمان ندارد!
خوشبینی عمان به آغاز دوباره مذاکرات
با وجود این فراز و نشیبها، امروز کانال ۱۲ اسرائیل گزارش داد که آمریکا در حال رایزنی برای آغاز دور جدید مذاکرات هستهای با جمهوری اسلامی است و انتظار میرود این گفتوگوها از هفته آینده در اسلو، پایتخت نروژ، از سر گرفته شود.
بر اساس این گزارش، رایزنیها میان استیو ویتکاف، نماینده ویژه دونالد ترامپ، و عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در جریان است.
براساس خبر این رسانه صهیونیستی، که اسرائیل چند روز پیش از این رایزنیها مطلع شده و ران درمر، وزیر امور راهبردی اسرائیل، در دیدار با مقامهای ارشد کاخ سفید در واشینگتن درباره مسئله هستهای جمهوری اسلامی و خطوط قرمزی که اسرائیل خواستار گنجاندن آنها در مذاکرات است، گفتوگو کرده است.
ورود ایران به فاز جدید گفتگوها میتواند در پی تهدید اروپا به فعالسازی مکانیسم ماشه و بازگرداندن تحریمهای شورای امنیت، حیاتی باشد.
همچنین با توجه به ادعای واشنگتن درباره اینکه تاسیسات هستهای ایران کاملا نابود شده، این گفتگوها فرصتی است برای اینکه ایران با تکیه بر همین ادعا، ادامه تحریمهای هستهای و فشارها بر ایران را نامشروع اعلام کند.
گفتگوهای احتمالی، با فرض اینکه باعث غافلگیری دوباره دربرابر احتمال مرحله دوم حملات اسرائیل به ایران نشود، فرصت مناسبی برای ارسال سیگنال مثبت به بازار و جلوگیری از جهش قیمتی است.
انتظار میرود دور تازه گفتگوها، چالشی برای بنیامین نتانیاهو باشد که میکوشد با هر روشی، مانع توافق تهران و قدرتهای غربی شود.
شاید برای همین است که نتانیاهو با عجله راهی واشنگتن شده تا شاید بتواند بار دیگر راهحلهای نظامی خود را جایگزین دیپلماسی کند.
از سرگیری گفتگوها با آمریکا البته منتقدانی جدی دارد. آنها ترامپ را متهم میکنند که با ابزار مذاکره ایران را فریب میدهد تا نتانیاهو فرصت حمله نظامی پیدا کند. برای همین در میانه جنگ ۱۲ روزه، ایران نه با آمریکا که با اروپا به گفتگو نشست اما این گفتگوها به نتیجه نرسید چراکه حمله آمریکا به ایران، جنگ را وارد فاز جدیدی کرد.
حالا باید منتظر ماند و دید که عباس عراقچی حاضر به مذاکره با فرستاده ترامپ خواهد شد؟ فرستاده کسی که دیگر تنها قاتل شهید سلیمانی نیست، بلکه رسما متجاوز به خاک کشورمان است. گفتگو با او شاید تکرار تجربه مذاکره با صدام برای آتش بس پس از ۸ سال جنگ باشد.