به گزارش رکنا از اصفهان؛ در ششمین روز ماه محرم مراسم رونمایی از لوح ثبت آداب سنت نذری ماه محرم سادات دهه دار روستای نشلج در فهرست میراث ناملموس و رونمایی از لوح ثبت درخت چنار کهنسال این روستا در فهرست میراث طبیعی کشور با حضور امام جمعه مشهداردهال ، فرماندار ویژه شهرستان کاشان ، رئیس و معاونین اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری کاشان، بخشدار نیاسر، دهیار و اعضای شورای روستای نشلج ،جمعی از مسئولان محلی و اقشار مختلف مردم در میدان تعزیه روستای نشلج از توابع بخش نیاسر کاشان برگزار شد.

کارشناس مردم شناسی اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کاشان در حاشیه این مراسم در مورد آداب سنت نذری ماه محرم سادات دهه دار نشلج گفت: دادن نذری توسط طایفه ی سادات، ریشه تاریخی، فرهنگی و دینی دارد، طوری که امروزه به عنوان سنت شناخته می‌شود، اما این سنت در انحصار یکی ۲ طایفه از سادات نشلج قرار دارد.

ترابزاده یاد آورشد: طایفه حسینی و موسوی که از زمان های دور در طول دهه ی اول محرم از تعزیه خوانان و عزاداران پذیرایی می کردند که بر اساس قباله‌ای که از سالیان دور نوشته شده تمامی هزینه برگزاری نمایش تعزیه، روضه خوانی، عزاداری و پذیرایی از آنان را عهده دار هستند که در اصطلاح به این خانواده‌ها «دهه دار» می گویند.

وی تصریح کرد : بر این پایه، از روز اول محرم تا روز عاشورا دهه دارها مطابق با نوبت بندی که به صورت موروثی به آن ها رسیده علاوه بر پرداخت هزینه برپایی مجلس تعزیه، با صرف ناهار از تعزیه خوانان و عزاداران پذیرایی می کنند

وی با بیان اینکه نکته درخور توجه، انتقال سنت دهه دار به نسل بعدی است که فقط به فرزند ارشد ذکور می رسد و این در قباله قید شده است. افزود: غذای نذری دهه دارها گوشت لوبیا، حلیم، شیربرنج همراه با شیره ی انگور است.

ترابزاده همچنین با اشاره به ثبت درخت چنار کهنسال این روستا در فهرست میراث طبیعی کشور گفت: این درخت به همراه چند درخت چنار کهنسال دیگر از روستاهای اطراف کاشان، با قدمتی بیش از پنج قرن، در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده‌اند.

شایان ذکر است روستای نشلج روستای هدف گردشگری به عنوان بزرگترین و پرجمعیت ترین روستاهای استان اصفهان شناخته می شود که در ۴۳ کیلومتری جنوب غربی کاشان واقع شده است.

آمار میراث فرهنگی ناملموس ثبت شده کاشان به 52 اثر رسید

مجتبی راعی در این مراسم با تاکید بر اهمیت صیانت از میراث فرهنگی ناملموس، ضمن قدردانی از تلاش تمامی دست‌اندرکاران ثبت این آثار فاخر، اظهار داشت:با ثبت این دو اثر، تعداد آثار ناملموس ثبت‌شده شهرستان کاشان به ۵۲ اثر افزایش یافته که از این میان، ۱۶ اثر به آیین‌ها و سنت‌های عاشورایی اختصاص دارد. این امر نشان‌دهنده عمق باور، ایمان و پایبندی مردم شهرستان کاشان به فرهنگ عاشورا و بهره‌گیری از سیره و روش اهل بیت (ع) است.

فرماندار ویژه کاشان همچنین ضمن تقدیر ویژه از خانواده‌های محترم سادات و مردم روستای نشلج مشارکت‌کننده در این آیین‌ها تصریح کرد:ثبت و پاسداشت این آیین‌ها به عنوان میراث فرهنگی، نقشی مهم در انتقال معارف دینی، ایجاد انسجام اجتماعی و اتحاد بین اهالی و توسعه فرهنگ عاشورا ایفا می‌کند.

وی در پایان ابراز امیدواری کرد که ایام ماه محرم و مناسبت‌های مذهبی، فرصتی برای ارتقاء معرفت نسبت به اهل بیت (ع) و توسعه فرهنگ دینی در سطح جامعه باشد.