مروری بر تاریخچه پوشاک و لباس در ایران از دوره مادها تا قاجاریان+عکس

مروری بر تاریخچه پوشاک و لباس در ایران از دوره مادها تا قاجاریان+عکس
  ساعد نیوز: به طور کلی تاریخچه پوشاک بخشی از تاریخ تمدن و فرهنگ است. در ایران باستان، زنان و مردان را هیچگاه برهنه نمی‌بینیم. نسبت به محل زندگی، آب و هوا و شیوه کار و زندگی، در هر شهر و روستا پوشش‌‌های گوناگونی وجود داشته است.

به گزارش سرویس تاریخ ساعدنیوز، انسان برای اینکه بتواند با محیط پیرامون، خود را سازگار کند، از نیروی عقل و خرد بهره می‌گیرد تا بتواند زندگی خود را در طبیعت دلپذیر و با نشاط سازد. یکی از این وسایل می‌تواند پوشش و لباس باشد که بدن را آراسته می‌کند.

دوره مادها:

طبق نقوش برجسته و مجسمه‌های قبل از میلاد، پوشاک زنان این دوره از لحاظ شکل با کمی تفاوت با پوشاک مردان یکسان است. مرد و زن به واسطه اختلافی که میان پوشش سرشان وجود داشت، از هم تمیز داده می‌شدند.

مادها

دوره هخامنشیان:

نقاشی‌ای که بر روی فرش پازیریک مربوط به دوره هخامنشیان است، نشانگر این مطلب است که زنان در آن دوره سر اندر پا (پوششی شبیه به چادر) بر روی همه پوشاک خود داشتند.

هخامنشیان

دوره اشکانیان:

این نوع پوشش در زمان اشکانیان هم رواج داشت. و چادر زنان اشکانی به رنگ‌های شاد و ارغوانی و یا سفید بوده است. این چادر به نحوی روی سر می‌افتاده که عمامه (نوعی کلاه زنانه) را در قسمت عقب و پهلوها می‌پوشانیده است.

اشکانیان

دوره ساسانیان:

بانوان پیراهنی بلند با آستین یا بدون آستین پر چین و گشاد می‌پوشیدند و آن را با نواری در زیر سینه، مانند زنان اشکانی جمع می‌کردند.

ساسانیان

دوره صفویان:

بانوان اغلب پیراهن‌های گل‌دار، رنگارنگ و زر بافت ابریشمی می‌پوشیدند و روی آن قبای جلو باز بلند تا مچ پا، به تن می‌کردند و کمربندشان را طوری می‌بستند که محکم روی کمر قرار نگیرد.

صفویان

دوران زندیان:

پوشاک خانم‌ها شامل پیراهنی تنگ از جنس ابریشم و نخ بود. در این دوره، روی سر خود تور یا پارچه زیبا را به طور آزاد انداخته و با زیور و زینت، موهای خود را می‌آراستند و هنگام خروج از منزل چادر سیاه یا بنفش یا نیلی به سر می‌کردند و روی خود را با دو بنده کاملاً می‌پوشاندند.

زندیان

دوره قاجاریان:

مسافرت ناصرالدین شاه قاجار به فرنگ و روسیه و دیدن لباس‌های بالرین‌های پترزبورگ که شلوار بافته چسبان و نازکی به تن می‌کردند و بر روی آن، جامه بسیار کوتاهی به اندازه یک وجب می‌پوشیدند، شاه را بر آن داشت که لباس‌های زن‌های حرمسرای خود را به این شکل تغییر دهد.

قاجاریه

تغییر پوشاک زنان اندرون نیز که پس از سفرهای ناصرالدین شاه به اروپا آغاز شده بود، به تدریج از حرمسرای شاهی به خانه اعیان و سایر اقشار جامعه سرایت نمود.

رویدادهای اجتماعی و مسائل جامعه را از خوشه خبر بخوانید

برچسب
 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها