نوشیدنیهای سرد ممکن است باعث اختلالات خطرناک قلبی شوند

به گزارش خبرگزاری برنا از اصفهان، نتایج یک پژوهش که در مجله تخصصی Journal of Cardiovascular Electrophysiology (JCE) منتشر شده، حاکی از آن است که نوشیدنیهایی نظیر چای یخ، نوشابه سرد و لیموناد خنک میتوانند در برخی از افراد – بهویژه کسانی که سابقه مشکلات قلبی دارند – باعث آغاز ناگهانی فیبریلاسیون دهلیزی شوند.
فیبریلاسیون دهلیزی یکی از شایعترین انواع آریتمیهای قلبی است که طی آن، ضربان قلب نامنظم و اغلب سریعتر از حد طبیعی میشود. این وضعیت میتواند به کاهش کارایی پمپاژ قلب منجر شده و زمینهساز لخته شدن خون در دهلیزها، سکته مغزی و حتی ایست قلبی باشد.
در این مطالعه، پژوهشگران وضعیت سلامت و عادات غذایی بیش از 600 بیمار مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی را طی بازهای ششماهه بررسی کردند. آنها دریافتند که در بخش قابل توجهی از این بیماران، آغاز علائم آریتمی به فاصلهی کوتاهی پس از مصرف نوشیدنیهای بسیار سرد گزارش شده است.
دکتر الکس یانگ، متخصص قلب و پژوهشگر ارشد این مطالعه، در گفتگو با JCE گفت:
«ما متوجه شدیم که مصرف ناگهانی مایعات بسیار سرد، میتواند در برخی بیماران با تحریک عصب واگ، باعث تغییرات الکتریکی در قلب و بروز آریتمی شود.»
اگرچه این نخستین مطالعهای است که بهصورت مستقیم رابطه نوشیدنیهای سرد و فیبریلاسیون دهلیزی را بررسی کرده، پیش از این نیز برخی تحقیقات اروپایی تأثیر سرما بر عملکرد سیستم عصبی خودکار و تأثیر آن بر ریتم قلب را مورد اشاره قرار داده بودند.
پژوهشگران میگویند که سرمای شدید در گلو و معده ممکن است باعث فعال شدن سیستم عصبی پاراسمپاتیک شود که به نوبه خود، میتواند به اختلال در عملکرد الکتریکی قلب منجر شود.
با توجه به یافتههای این تحقیق، متخصصان به افراد دارای سابقه بیماریهای قلبی یا آریتمی توصیه میکنند از نوشیدنیهای بسیار سرد بهویژه در فصول گرم سال با احتیاط بیشتری استفاده کنند. نوشیدن آب خنک بهآرامی و در دمای معتدل به جای مصرف یکبارهی مایعات بسیار سرد، یکی از راهکارهای پیشنهادی است.
دکتر یانگ در پایان هشدار داد: «در صورت بروز علائمی مانند تپش قلب، سرگیجه، بینظمی در ضربان، یا احساس ضعف بلافاصله پس از نوشیدن مایعات سرد، فرد باید سریعاً به مراکز درمانی مراجعه کند.»
این تحقیق بهخوبی نشان میدهد که حتی رفتارهای سادهای مانند مصرف نوشیدنی سرد میتواند در برخی افراد تبعات قلبی جدی به همراه داشته باشد. اهمیت آگاهیبخشی عمومی درباره سبک زندگی، عادات غذایی و سلامت قلب بیش از هر زمان دیگری احساس میشود.
انتهای پیام