تاریخچه مراسم بیل زنی در عزاداری حسینی

میان مراسمات عزاداری که به طور معمول بین چند شهر و روستا مشترک است؛ آئین "بیل زنی" تنها در ظهر عاشورا منطقه خوسف دیده میشود.
علی سلطانی فعال حوزه گردشگری با اشاره به قدمت ۲۵۰ ساله این مراسم به خبرنگار حوزه اجتماعی خبرگزاری برنا میگوید: این مراسم برای اولین بار به همت ملا علی اکبر خوسفی بنیان گذار حوزه علمیه خوسف برگزار شد. اگرچه مراسم بیل زنی هم اکنون به شماره ۵۰۸-۹۱/۰۶/۲۰ در فهرست میراث معنوی کشور قرار دارد.
سلطانی با اشاره به نحوه برگزاری این مراسم ادامه میدهد: در این مراسم در دست افرادی که به صورت دایرهوار کنار یکدیگر میایستند؛ بیل قرار دارد که در هنگام حرکت "حیدرعلی" گویان به هوا میپرند. در این لحظه است که تیغه بیلها به هم برخورد میکند؛ این برخورد بیل، نمادی از رویارویی لشکریان کفر با لشکریان امام حسین (ع) و به نحوی، تداعی کننده فضای جنگ لشکریان یزید علیه لشکر کوچک امام حسین (ع) و مظلومیت ایشان است.
این فعال گردشگری مراسم بیل زنی را نماد حزن بیپایان مردم این دیار برای دفن پیکرهای آسمانی مانده در زیر آفتاب صحرای کربلا میداند و ادامه میدهد: به غیر از عوامل مذهبی و آئینی، اهالی شهرستان خوسف در خراسان جنوبی بر این اعتقاد هستند که بیل زدن، سال و محصولات خوب و مرغوبی را به ارمغان میآورد.
سلطانی با اشاره به جلوهگری این مراسم در روز عاشورا و تاسوعای حسینی خاطرنشان میکند: این مراسم نوعی شبیه سازی از عزاداری و تلاش طایفه بنی اسد در صحرای کربلا است که پس از سه شبانه روز در ۱۳ محرم سال ۶۱ هجری در میان حزن و اندوه، پیکر مطهر شهدا را با بیل و یا ابزار دیگری که در دست داشتند به خاک سپرند.
انتهای پیام/