به گزارش ایرنا، گرمسار در مجموع افزون بر پنج هزار بهرهبردار بخش کشاورزی دارد که از این تعداد یکهزار و ۷۰۰ بهرهبردار گندمکار و یکهزار و ۴۰۰ نفر جوکار هستند.
فعالیت ۳۲ مرکز خرید تضمینی گندم شامل ۲۴ مرکز به صورت مباشرتی، چهار کارخانه آردسازی و چهار مرکز دولتی، با آغاز برداشت گندم در مناطق مختلف استان سمنان برنامهریزی شد و اکنون هشت مرکز فعال است.
کاهش تولید ۶ تا ۱۰ درصدی تولید گندم
رییس جهاد کشاورزی گرمسار با اشاره به کمبود بارشها، کاهش حقابه و افزایش دمای ناگهانی در فصل رشد گندم، روز یکشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا، بیان کرد: عملکرد مزارع گندم این شهرستان متاثر از عوامل با افت کیفیت و کمیت گندم مواجه است و ارزیابی مجموع خسارت کشاورزان در انتظار نتیجه کارشناسی صندوق بیمه محصولات کشاورزی است.
علی جورابلو درباره میزان برداشت و خرید تضمینی گندم در این شهرستان بیان کرد: سطح زیرکشت گندم شهرستان در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ پنج هزار هکتار بود و حدود ۱۳ هزار تن مازاد بر مصرف کشاورزان، گندم در مراکز خرید تحویل شد. امسال با وجود افزایش حدود ۶ تا ۱۰ درصدی سطح زیرکشت، میزان خرید تضمینی همچنان ۱۳ هزار تن باقی ماند که نشاندهنده کاهش عملکرد در هر هکتار نسبت به سال گذشته است.

بخشی از گندمزارها زمستان را بدون آبیاری گذراندند
وی با اشاره به کشت گندم در شرایط دشوار کمآبی و تامیننشدن حقابه پاییز، افزود: بخشی از گندمزارهای گرمسار زمستان را بدون آبیاری گذراندند و آبی که با پیگیری مسوولان از سد برای پاییندست رهاسازی شد، به دلیل برداشتهای غیرمجاز در مسیر، به طور کامل به کشاورزان گرمساری نرسید.
رییس جهاد کشاورزی گرمسار با اشاره به اینکه گندمکاران در دوره داشت نیز با کمآبی مواجه هستند، گفت: افزایش ناگهانی دما در بهار موجب شد دانههای گندم پیش از رسیدن کامل پر شود. در حالی که برخی ارقام گندم برای رسیدن کامل، به ۴۰ تا ۶۰ روز زمان نیاز دارند.
جورابلو ادامه داد: این شرایط موجب کاهش کیفیت گندم تولیدی شد و اگرچه میزان برداشت تغییر چشمگیری نکرد، اما کیفیت دانهها تحت تاثیر قرار گرفت.
برآورد خسارت گندمکاران گرمسار
وی خاطرنشان کرد: امسال نخستین سالی است که وزارت جهاد کشاورزی با هدف حمایت از تولید محصول راهبردی گندم، بیمه اجباری کشت را اجرا کرد و تمام مزارع گندم گرمسار تحت پوشش بیمه قرار گرفت. صندوق بیمه محصولات کشاورزی با همکاری کارشناسان جهاد کشاورزی در حال برآورد میزان خسارت است که پس از تعیین آن، مبلغ خسارت به ازای هر هکتار به حساب کشاورزان واریز میشود.
وی در پاسخ به پرسشی درباره زمان پرداخت خسارت گفت: مدتزمان مشخصی برای پرداخت خسارت تعیین نشد و با توجه به فرآیند کارشناسی و بررسیهای لازم، ممکن است چند ماه به طول بینجامد.
بحران کمآبی و ضرورت اصلاح الگوی کشت
رییس جهاد کشاورزی گرمسار با اشاره به تداوم خشکسالی و کاهش بارندگی در سالهای اخیر افزود: کمبود آب در شهرستان محسوس است و علاوه بر آن، برداشت نامناسب آب در بالادست نیز موجب بروز خسارتهای فراوان در بخش کشاورزی شده است.

وی اظهار کرد: در قالب الگوی کشت ابلاغی، گرمسار باید در راستای تامین امنیت غذایی، حدود ۱۵ هزار تن گندم تحویل دهد که لازمه آن برنامهریزی دقیق و کشت ارقام کمآببر و زودرس است. گندم بهطور میانگین هشت هزار مترمکعب آب نیاز دارد و پیشنهاد شد استفاده از ارقام زودبازده و کممصرف در اولویت قرار گیرد.
تغییر الگوی باغی از انار و انجیر به پسته و زیتون در گرمسار
رییس جهادکشاورزی گرمسار با اشاره به اصلاح الگوی کشت در باغهای گرمسار گفت: گونههایی مانند انار و انجیر که نیاز آبی بیش از ۱۵ تا ۱۶ هزار مترمکعب دارند، به تدریج جای خود را به محصولات کمآببر مانند پسته و زیتون دادند که با چهار تا پنج هزار مترمکعب آب میتوانند عملکرد قابل قبولی داشته باشند.
برآورد خرید تضمینی گندم استان سمنان طی سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ حدود ۹۵ هزار تن است و با توجه به آثار و پیامدهای شرایط اقلیمی، خشکسالی و کمبارشی، خرید تضمینی بیش از سال گذشته دور از انتظار است.گندم به عنوان غله راهبردی در ایران و جهان، نقش محوری در تامین امنیت غذایی کشور دارد و دولت با هدف حمایت از تولید در بخش کشاورزی و کمک به تامین امنیت غذایی کشور، با تمام توان برای اجرای هرچه بهتر عاملیت خرید تضمینی گندم در کشور تلاش میکند.