به گزارش ایرنا از سازمان غذا و دارو، مهدی پیر صالحی روز شنبه در نشست خبری به مناسبت روز جهانی ایمنی غذا ( ۷ ژوئن برابر با ۱۷ خرداد) افزود: این روز به دلیل اهمیت سلامت غذا در زنجیره مصرف جهانی، هر سال گرامی داشته میشود، سالانه بیش از ۶۰۰ میلیون نفر در دنیا به دلیل مصرف غذاهای ناسالم به بیماری دچار میشوند و این آمار نشان میدهد که ایمنی غذا، موضوعی حیاتی برای سلامت عمومی است.
معاون وزیر بهداشت اظهار داشت: اگر به ایمنی غذا توجه کافی نشود، این موضوع به درمان و هزینههای سنگین درمانی منجر خواهد شد. در نتیجه، باید ایمنی غذا را بهعنوان یک اقدام پیشگیرانه مهم تلقی کرد و تمام سازمانهای مرتبط با سلامت، باید مراقبت از ایمنی غذا را در اولویت قرار دهند تا جامعهای سالم و پویا داشته باشیم.
وی با تأکید بر اینکه ایمنی غذا نقش پیشگیریکننده دارد، ادامه داد: در بحث ایمنی غذایی، باید به این سمت برویم که ببینیم ناظران این حوزه چه کارهایی انجام میدهند و عملکرد آنها به صورت مستمر بررسی و رصد شود.
پیرصالحی درباره بازگشت برخی محصولات غذایی صادراتی نیز اظهار کرد: در حوزه صادرات، فقط ۸ محصول خام گیاهی تحت رصد و نظارت سازمان غذا و دارو هستند و سایر محصولات توسط نهادهای دیگر تأیید میشوند، کالاهایی که از سوی این سازمان برای صادرات تأیید میشوند، میزان بازگشت بسیار اندکی دارند و برخی از بازگشتها نیز دلایل سیاسی و نه مسائل کیفی دارند.
وی با اشاره به میزان باقیمانده سموم و آفات در محصولات غذایی گفت: این میزان بسیار کم است و سازمان غذا و دارو تمام تلاش خود را برای کنترل همین مقدار اندک نیز در دستور کار قرار داده است.
رئیس سازمان غذا و دارو افزود: در بحث نظارت بر ایمنی غذا، باید به این نکته توجه داشت که نظارت از مزرعه تا سفره بر عهده وزارت جهاد کشاورزی است و انتظار میرود این وزارتخانه تا پایان برنامه هفتم توسعه، موضوع شناسهگذاری فرآوردههای غذایی را بهطور کامل اجرا کند. در صورت آغاز این فرایند، سازمان غذا و دارو نیز نظارت تخصصی خود را بر اساس کدهای شناسه اعمال خواهد کرد.
معاون وزیر بهداشت همچنین با اشاره به محصولات غذایی و آرایشی، بهداشتی که از طریق کولبری وارد کشور میشوند، هشدار داد و گفت: هیچگونه نظارتی بر اینگونه محصولات وجود ندارد و این موضوع میتواند سلامت مردم را تهدید کند. باید راهکارهای عملی برای حل این معضل در نظر گرفته شود.
صدور بیش از ۳۱ هزار گواهی بهداشت برای صادرات محصولات غذایی در یکسال گذشته
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو نیز در این نشست با اعلام صدور ۳۱ هزار و ۸۰۰ گواهی بهداشت صادراتی، از پایش سلامت هشت گروه از محصولات خام کشاورزی بهمنظور ارتقای ایمنی غذا و تسهیل صادرات خبر داد.
عبدالعظیم بهفر با اشاره به اهمیت دو مفهوم امنیت غذایی و ایمنی غذایی گفت: امنیت غذا به معنای دسترسی مردم به مواد غذایی و انرژی کافی است، در حالی که ایمنی غذا، تضمین سلامت و عاری بودن مواد غذایی از آلایندهها و مواد مضر را شامل میشود.
وی با تأکید بر اینکه ایمنی غذا فقط محدود به زمان حال نیست و به سلامت نسلهای آینده نیز مربوط است، افزود: سازمان غذا و دارو با نگاهی بلندمدت، ارتقای ایمنی غذا را به عنوان یکی از سیاستهای اصلی دنبال میکند.
بهفر با اشاره به شعار امسال روز جهانی ایمنی غذا در کشور با عنوان «ایمنی غذا، سرمایهگذاری برای تولید مبتنی بر دانش» تصریح کرد: این شعار بازتابی از نگاه علمی و دانشبنیان به تولید غذا در کشور است و بیانگر اهمیت ارتقای سطح فناوری و نظارت در حوزه صنایع غذایی بهشمار میرود.
وی در ادامه از پایش سلامت هشت محصول خام کشاورزی شامل کاهو، فلفل دلمهای، سیب درختی، گوجهفرنگی، بادمجان، کرفس، خیار و انگور خبر داد و گفت: با وجود اینکه مسئولیت اصلی پایش و شناسهگذاری این محصولات برعهده وزارت جهاد کشاورزی است، اما سازمان غذا و دارو به منظور تسهیل صادرات، سلامت این محصولات را بررسی و تأیید میکند.
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه اجرای دقیق پایشها نیازمند استقرار کامل نظام شناسهگذاری است، تأکید کرد: در صورت اقدام سریع وزارت جهاد کشاورزی برای شناسهگذاری محصولات، امکان ردیابی منشأ و بررسی دقیقتر سلامت محصولات کشاورزی فراهم میشود.
بهفر همچنین به تفویض اختیارات صدور پروانه ساخت به معاونتهای غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی اشاره کرد و گفت: این اقدام باعث افزایش سرعت صدور مجوزها، تسهیل فرآیند تولید و ارتقای نظارت کیفی شده است.
وی از راهاندازی سامانه صدور گواهی بهداشت صادراتی خبر داد و افزود: این سامانه به منظور تسهیل و تسریع صدور گواهیهای سلامت برای فرآوردههای غذایی طراحی شده و نقش مهمی در افزایش دقت، شفافیت و تسهیل تجارت بینالمللی دارد.
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو خاطرنشان کرد: در سال گذشته، بیش از ۳۱ هزار و ۸۰۰ گواهی بهداشت برای صادرات محصولات غذایی صادر شده است و این نشان از ظرفیت بالای کشور در حوزه تولید و صادرات فرآوردههای ایمن دارد.
وی افزود: در همین مدت ۲۸۶ هزار قلم فرآورده غیرمجاز شناسایی شده که ۲۵۴ هزار مورد از آنها جمعآوری شده است، همچنین برای ۳۰ مورد از محصولات وارداتی، مجوز عدم مصرف صادر شده است.
بهفر در پایان تأکید کرد: تحقق کامل ایمنی غذا در کشور نیازمند همکاری فراسازمانی و پرهیز از تصمیمات صرفاً اقتصادی است؛ چراکه نگاه سلامتمحور باید در تمام سطوح سیاستگذاری کشور نهادینه شود.