وقتی آقازاده ویتکاف غیرقانونی پول پارو میکند!

گزارش تازه وال استریت ژورنال به بررسی فعالیتهای استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ به خاورمیانه، و البته پسرش زک ویتکاف در پروژه کریپتویی ورلد لیبرتی فایننشال پرداخته است. این گزارش به روابط پیچیده بین وظایف دیپلماتیک استیو ویتکاف و فعالیتهای تجاری زک در حوزه ارزهای دیجیتال، بهویژه با تمرکز بر تعارضات احتمالی منافع، پرداخته است.
استیو ویتکاف، سرمایهگذار املاک و مستغلات و دوست دیرینه دونالد ترامپ، سال گذشته بهعنوان فرستاده ویژه آمریکا در خاورمیانه منصوب شد. او که تجربه دیپلماتیک قبلی نداشت، در مذاکرات منجر به آتشبس و تبادل اسرا بین اسرائیل و حماس نقش داشت.
همچنین، او بهعنوان نماینده غیررسمی ترامپ در مذاکرات با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، فعالیت کرد و البته که نماینده آمریکا در مذاکرات هستهای با ایران است. اما ویتکاف، بنیانگذار و رئیس گروه ویتکاف، سابقهای طولانی در سرمایهگذاری املاک هم دارد و دارایی خالص او توسط فوربس در می 2025 حدود 2 میلیارد دلار تخمین زده شده است.
او در پروژههای املاک با صندوقهای سرمایهگذاری دولتی کشورهای خاورمیانهای مانند قطر و امارات متحده عربی همکاری داشته است، که این موضوع به دلیل نقش دیپلماتیک کنونیاش، تعارض منافع احتمالی ایجاد میکند.
پسر ویتکاف چه میکند؟
WLFI یک پلتفرم مالی غیرمتمرکز است که دو ماه پیش از انتخابات ریاستجمهوری 2024 آمریکا توسط خانواده ترامپ (دونالد ترامپ، دونالد جونیور، اریک و بارون) و استیو ویتکاف تأسیس شد. زک ویتکاف، پسر استیو، یکی از سه مدیر اصلی این پروژه است که عملیات روزمره آن را هدایت میکند. دیگر مدیران کلیدی شامل چیس هرو و زک فولکمن هستند، که هر دو سابقهای بحثبرانگیز در پروژههای رمزارز دارند.
کاسبی خانواه ترامپ و ویتکاف
دونالد ترامپ بهعنوان «رئیس حامی رمزارز»، دونالد جونیور و اریک بهعنوان «سفیران وب3» و بارون بهعنوان «چشمانداز اصلی» معرفی شدهاند. استیو ویتکاف در بخش «سرمایهگذاری نهادی» و زک ویتکاف در بخش «هوشمندی» فعالیت دارند. شرکت آنها وابسته به خانواده ترامپ، 60 درصد از سهام را در اختیار دارد و 75 درصد از درآمد فروش توکنها(پس از کسر ذخایر) به این شرکت تعلق میگیرد. آنها تاکنون 550 میلیون دلار از فروش توکنهای خود جمعآوری کرده، اما این مقدار بسیار کمتر از هدف 450 میلیون دلاری فروش اولیه توکنها بود. توکنهای آنها هنوز قابل معامله نیستند و ارزش آنها نامشخص است، زیرا معاملهپذیری آنها به رأیگیری حکومتی و رعایت قوانین آمریکا بستگی دارد.
از امارات تا پاکستان،سفره ویتکاف پهنتر میشود
زک ویتکاف در یک کنفرانس رمزارز در دبی اعلام کرد که استیبلکوین WLFI به نام USD1 برای سرمایهگذاری 2 میلیارد دلاری شرکت MGX (وابسته به دولت امارات) در صرافی بایننس استفاده خواهد شد. این معامله میتواند سالانه دهها میلیون دلار برای خانواده ترامپ و سهامداران WLFI، از جمله استیو و زک ویتکاف، درآمد ایجاد کند. این موضوع نگرانیهایی درباره نقض قانون اساسی آمریکا (بند اموال خارجی) ایجاد کرده که مقامات فدرال را از دریافت مزایا از دولتهای خارجی بدون تأیید کنگره منع میکند. زک ویتکاف به همراه هرو و فولکمن به پاکستان سفر کرد و با نخستوزیر محمد شهباز شریف و رئیس ستاد ارتش عاصم منیر دیدار کرد. این دیدار، که با تشریفات رسمی و اسکورت پلیس همراه بود، منجر به توافقی برای تسریع پذیرش ارزهای دیجیتال در پاکستان شد. این سفر، که به نظر ترکیبی از منافع تجاری و دیپلماتیک بود، انتقادات زیادی را برانگیخت.
جیببری خانواده ترامپ
کارشناسان اخلاقی، از جمله لری نوبل، استاد دانشگاه آمریکایی و مشاور سابق کمیسیون انتخابات فدرال، هشدار دادهاند که سرمایهگذاری دولتهای خارجی یا صندوقهای دولتی دراین شرکت میتواند نقض بند اموال خارجی قانون اساسی آمریکا باشد. این نگرانی بهویژه با توجه به نقش دیپلماتیک استیو ویتکاف در خاورمیانه و مذاکراتش با کشورهایی مانند امارات و قطر، که پیشتر با او در پروژههای املاک همکاری داشتهاند، تشدید میشود. دیگر اینکه چیس هرو و زک فولکمن یعنی شرکای پسر ویتکاف که پیشتر در یک پروژه دیگر فعالیت داشتند، با انتقادات جدی مواجهان. چرا که شرکت آنها سال گذشته هک شد و 2 میلیون دلار از دست داد. همچنین، هرو و فولکمن سابقه فعالیت در پروژههای بحثبرانگیزی برای آموزشهای آنلاین برای «جذب زنان» دارند! سناتور دموکرات الیزابت وارن این پروژه را به شدت مورد انتقاد قرار داده و آن را به تلاش خانواده ترامپ برای «پر کردن جیبهای خود» از طریق قانونگذاری کریپتویی مانند متهم کرده است. وارن معتقد است این معاملات میتواند به نفوذ خارجی و فساد منجر شود.