به گزارش خبرنگار مهر، مهدی بقایی ظهر پنجشنبه در نشست هماندیشی با اصحاب رسانه با بیان اینکه آب شرب چاههای شهر کاملاً سالم است و هیچگونه آلودگی به دلیل آبیاری فضای سبز با پساب به منابع زیرزمینی نفوذ نمیکند، اظهار کرد: همچنین شبکه پساب تصفیهشده شهرداری با سیستم آب و فاضلاب شرکت آبفا تداخلی ندارد.
وی با اشاره به اینکه با راهاندازی تصفیهخانههای پیشرفته و شبکه انتقال پساب، توانستهایم از هرگونه آلودگی چاههای شرب جلوگیری کنیم، افزود: این اقدام نهتنها کیفیت آب شرب را حفظ کرده بلکه امکان استفاده از پساب تصفیهشده برای آبیاری فضای سبز را فراهم کرده است.
معاون محیطزیست و خدمات شهری شهرداری اصفهان با اشاره به فناوریهای نوین بهکار رفته در تصفیهخانههای پساب شهرداری، مانند تصفیهخانه سپاهانشهر خاطرنشان کرد: گندزدایی پساب با ازن یکی از روشهای کلیدی است. در این روش، حبابهای ازن در عمق هفت متری تزریق میشوند تا فرآیند تصفیه بهینه شود.
بقایی اضافه کرد: ما ابتدا مدلهای آزمایشگاهی را تست کردیم و پس از موفقیت در مقیاس کوچک، این فناوری را در مقیاس بزرگتر اجرا کردیم. نتایج نشان داد که پساب تصفیهشده استانداردهای زیستمحیطی را رعایت میکند و هیچ تداخلی با شبکه آبفا ندارد.
وی تاکید کرد: این سیستمها از نفوذ آلودگی به چاههای آب زیرزمینی جلوگیری میکنند و کیفیت آب شرب در پارکها و فضاهای سبز ایمن است.
شاخصهای آلودگی در پساب تصفیه شده کاهش یافت
معاون محیطزیست و خدمات شهری شهرداری اصفهان همچنین به آزمایشهای متعدد پساب اشاره کرد و گفت: نشان میدهد شاخصهای آلودگی مانند BOD، COD و کلیفرم در پساب تصفیهشده به صفر رسیده و این آب برای مصارف غیرشرب کاملاً مناسب است.
بقایی به بحران آب در اصفهان اشاره کرد و گفت: نیاز آبی فضای سبز شهر طبق طرح جامع، حدود ۹۰ میلیون مترمکعب در سال است. این میزان در شرایط خشکسالی به ۶۲ میلیون و در شرایط بحرانی به ۳۶ میلیون مترمکعب کاهش مییابد.
وی با اشاره به اینکه سال ۱۴۰۳ در مجموع ۲۷ میلیون مترمکعب از محل چاهها و جریان زایندهرود در مادیها برای فضای سبز شهر اختصاص یافت، افزود: با وجود کاهش منابع آبی، با استفاده از پساب تصفیهشده و چاههای مجاز تلاش میکنیم فضای سبز پنج هزار و ۷۱۴ هکتاری شهر را حفظ کنیم در حالی که از این میزان، چهار هزار هکتار بهصورت تفرجگاهی و اکولوژیک در اختیار شهرداری است.
معاون محیطزیست و خدمات شهری شهرداری اصفهان به اجرای طرحهای انتقال آب، مانند رینگهای توزیع ۹۶ کیلومتری داخلی و ۲۶ کیلومتری خارجی که برای رساندن آب به مناطق مختلف شهر طراحی شدهاند، اشاره کرد و افزود: این طرحها با هدف کاهش فشار بر منابع زیرزمینی و جلوگیری از فرونشست زمین اجرا میشوند.
بقایی همچنین به مشکلاتی مانند قطعی برق یا فشار نامناسب در شبکه اشاره و خاطرنشان کرد: این شرایط گاهی باعث شکستگی لولهها میشود و نیاز به مخازن ذخیره و لولههای مقاومتر را ضروری کرده است.
۷۰ درصد قراردادهای شهرداری با شرکتهای دانشبنیان است
وی به همکاری نزدیک شهرداری با شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان اشاره کرد و گفت: بیش از ۷۰ درصد قراردادهای شهرداری به ویژه در حوزه خدمات شهری با شرکتهای دانشبنیان است.
وی به پروژههای نوآورانهای مانند ردیابی موقعیت آتشنشانان با حسگرهای پیشرفته که عملیات اطفای حریق را بهبود داده است، اشاره کرد و گفت: ما ریسکپذیری را پذیرفتیم و با حمایت از این شرکتها، فناوریهایی مانند گندزدایی نانویی پساب را توسعه دادیم.
معاون محیطزیست و خدمات شهری شهرداری اصفهان با بیان اینکه حتی اگر برخی پروژهها در مقیاس کوچک شکست بخورند، نتایج بلندمدت آنها ارزش سرمایهگذاری را دارد، ابراز کرد: یکی از نمونههای موفق، تولید مدل آزمایشگاهی برای گندزدایی پساب بود که پس از موفقیت در تستهای اولیه، در مقیاس بزرگتر اجرا شد.
به گفته بقایی، این همکاریها نهتنها مشکلات شهری را حل کرده بلکه بازار کار جدیدی برای شرکتهای دانشبنیان ایجاد کرده است.
وی همچنین به پروژه نورپردازی با استفاده از آینهها برای انتقال نور خورشید به ساختمانها اشاره کرد و افزود: این پروژه دانش بنیانی در منطقه ۱۳ بهصورت آزمایشی اجرا شده و نتایج مثبتی داشته است.
تهاتر ۱۰ هزار میلیارد تومانی شهرداری برای استفاده از پساب اصفهان
بقایی با بیان اینکه طی تفاهمنامههای اخیر با شرکت آب منطقهای تا سال ۱۴۰۵ ظرفیت تأمین پساب برای شهر اصفهان به یک هزار لیتر در ثانیه افزایش خواهد یافت، خاطرنشان کرد: در طرح مولدسازی اراضی وزارت نفت در منطقه هزارجریب که اعتبار ۳۵ هزار میلیارد تومانی آن برای پروژههای آبی اصفهان اختصاص یافته، مدیریت شهری اصفهان در تهاتر عدد ۱۰ هزار میلیارد تومان برای صدور پروانهها در این پروژه، یک هزار لیتر بر ثانیه پساب را خریداری کرده است که در صورت بهره برداری خط انتقال آب ماندگان به اصفهان، عملیاتی شود.
وی با بیان این امر امکان تأمین آب پایدار را برای فضای سبز فراهم میکند، ابراز کرد: طبق توافق با شرکت آب منطقهای درصورت تأمین این میزان پساب، ما بهرهبرداری از شماری از چاهها را تعطیل و بهجای آن، پساب تصفیهشده را جایگزین خواهیم کرد تا فشار بر منابع زیرزمینی کاهش یابد و این اقدامات به حفظ کیفیت خاک و جلوگیری از فرونشست زمین کمک میکند.
معاون محیطزیست و خدمات شهری شهرداری اصفهان با بیان اینکه این شهر در کنار بحران آب، درگیر چالش آلودگی خاک نیز شده است، تصریح کرد: درصورت تداوم شرایط موجود در اصفهان در آینده نه چندان دور با بحران خاک رو به رو خواهیم شد که به اندازه بحران آب جدی است و نیاز به برنامهریزی بلندمدت دارد.
۱۰ درصد صرفهجویی مصارف خانگی بحران فضای سبز اصفهان را برطرف میکند
بقایی در ادامه با اشاره به مصرف سالانه ۳۵۰ میلیون مترمکعب آب شرب در اصفهان، از رسانهها خواست تا با فرهنگسازی، مردم را به کاهش ۱۰ درصدی مصرف آب تشویق کنند.
وی تصریح کرد: اگر هر فرد فقط ۱۰ درصد صرفهجویی کند، معادل ۳۵ میلیون مترمکعب آب ذخیره میشود که میتواند بحران فضای سبز اصفهان را برطرف کند.
معاون محیطزیست و خدمات شهری شهرداری اصفهان به اقدامات سادهای مانند کاهش زمان استحمام یا استفاده بهینه از آب در مصارف خانگی اشاره کرد و افزود: این اقدامات کوچک میتواند تأثیرات بزرگی بر کاهش مصارف آب شهری داشته باشد.
حقآبه شهر اصفهان باید در جدول منابع و مصارف گنجانده شود
بقایی همچنین به مشکل تخصیص نیافتن حقآبه فضای سبز شهر اصفهان در جدول منابع و مصارف آب شرکت آب منطقهای اشاره کرد و گفت: شهرداری در تلاش است تا این حقآبه بهصورت رسمی در جدول گنجانده شود.
وی تأکید کرد: با وجود چالشهای چندساله در حوزه آب و خاک، شهرداری اصفهان با بهرهگیری از فناوریهای نوین، همکاری با دانشگاهها و شرکتهای دانشبنیان، و تعامل با نهادهای دولتی، در مسیر مدیریت پایدار منابع حرکت میکند.
معاون محیطزیست و خدمات شهری شهرداری اصفهان افزود: ما با ریسکپذیری و نوآوری، آینده بهتری برای اصفهان میسازیم و از همه شهروندان، رسانهها و نهادها دعوت میکنیم تا در این مسیر همراه ما باشند و با همکاری جمعی، بحرانهای موجود را پشت سر بگذاریم.