به گزارش ایرنا سید مصطفی فاطمی روز پنجشنبه در یکصد و دهمین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان با موضوع "بررسی راهکارهای ارتقای گردشگری، حفظ میراث فرهنگی و ساماندهی صنایع دستی کرمان " به میزبانی اتاق بازرگانی کرمان اظهار کرد: از آثار ادویهجاتی که در شهر سوخته کشف شده است توانستیم مسیر راه ادویه را در ایران شناسایی کنیم، در مصر و مراکش هم این اتفاق افتاده است.
وی ادامه داد: این جاده از جزایر ادویه شروع شده و به کرمان میرسد و یک مسیر به شوش و به سمت شمال آفریقا میرود و یک مسیر دیگر به سمت اصفهان میرود و وارد ترکیه و اروپا میشود.
مدیرکل توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: برای همین نقش کرمان نقش کلیدی است و به نظر میرسد یک محور در خود شهر کرمان باید برای این کار اختصاص داده شود.
وی تاکید کرد: کاروانسرای هندوها میتواند در قالب تفاهمنامه مشترک با اوقاف به شرکت توسعه گردشگری واگذار شود و این شرکت در آنجا سرمایهگذاری کند که اداره کل میراث فرهنگی و اوقاف استان جلسه مشترکی را برگزار کنند تا شرایطی خوبی را برای بازسازی و بهره برداری این مکان فراهم کنیم.
بستههای تورآور تشکیل شود
فاطمی یادآور شد: باید بستههای تورآور برای ۱۰ بازار اصلی هدف گردشگری استان کرمان تشکیل شود که شامل آژانس گردشگری که بیشترین فعالیت را در آن کشور دارد، ۲ راهنمای مسلط به زبان آن کشور و از فعالان هتل داری در آن حضور داشته باشند و برای توسعه گردشگری از آن کشور برنامهریزی شود.
مدیرکل توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: زمینه برگزاری یک رویداد بین المللی در کرمان فراهم شود ما هم آن را پیگیری خواهیم کرد تا بخشی از عقب ماندگی کرمان در موضوع گردشگری جبران شود.
وی تاکید کرد: مهمترین چیزی که میتواند به عنوان طرح اول پیشرو گردشگری کرمان مدنظر قرار گیرد، وسیله قطار و رفع موانعی است که در حوزه قطار وجود دارد و میتواند در یک فعالیت بین بخشی وزارت میراث فرهنگی و وزارت راه و شهرسازی با همکاری استاندار کرمان بخشی از آن حل شود و ما این موارد را پیگیری خواهیم کرد.
نیاز به معین میراث فرهنگی در کرمان
فاطمی با بیان اینکه بافت تاریخی کرمان ارزشمند است و قابلیتهای زیادی دارد افزود: استان کرمان تجربه موفقی را در طرح معین اقتصادی داشت و اکنون ما به معین میراث فرهنگی نیاز داریم و همه صنایع استان متولی یکی از آثار تاریخی شوند که نیاز به یک مصوبه کلی دارد و میتواند در شورای گفت و گو مصوب و از طرف اتاق بازرگانی به صنایع ابلاغ شود.
وی گفت: هر کدام از صنایع یک اثر را انتخاب کنند و هم مرمت و هم حفاظت و تبلیغات اش را انجام دهند، اداره کل ما نیز در تابلوهایی که به عنوان تابلوی ثبت در ورودی مکان تاریخی است درج میکند این اثر در فهرست آثار ملی ثبت شده و مورد حمایت این شرکت است که برای آن شرکت ارزش افزوده ای هم خواهد داشت.
مدیرکل توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی ادامه داد: یکی از مواردی که میتواند بافت تاریخی کرمان را نجات دهد، خانههای دوم است و قبلا در یزد انجام شد و موفق بود. خانههایی که توسط بزرگان شهر خریداری و مرمت میشود و به عنوان خانه دوم برای خودشان مورد استفاده قرار میگیرد.
وی افزود: این کار مشکل اتباع در داخل بافت را حل میکند و ارزش افزودهای برای بافت تاریخی میآورد تا مردم هم سرمایه گذاری کنند. این خانهها میتواند تبدیل به مکانی برای خدمات شود ایدههای استارتاپها هم میتواند در این حوزه موثر باشد.
فاطمی گفت: خیرین و داوطلبان میراث فرهنگی و گروههای جهادی میتوانند در این حوزه کمک کنند.
وظیفه ما فقط مرمت و محافظت نیست
وی تصریح کرد: فقط مرمت و محافظت در وظایف ما نیست بلکه طرحهای بازآفرینی شهری خواناسازی شهری نیز از وظایف ماست و گاهی خواناسازی بسیار مهمتر است چون هویت بخشی میکند.
فاطمی گفت: باغها را نباید در کرمان فراموش کنیم باغ در کرمان و کویر هویت پیدا کرده است چون باغ هیچ وقت در کنار جنگل هویت پیدا نمیکند برای همین باغ شاهزاده ماهان نماد باغ ایرانی میشود.
وی یادآور شد: تعداد این باغها در کرمان زیاد ولی ناشناخته است برای اینکه شناسایی و معرفی باغهای ایرانی را انجام دهیم باید برنامهای برای مرمت اکثریت آنها داشته باشیم.
اهمیت مجازاتهای جایگزین در حوزه میراث
وی خاطرنشان کرد: مجازاتهای جایگزینی که برای متخلفان حوزه میراث در کرمان میتواند اتفاق بیفتد، در گذشته این تجربه را داشتیم که متخلفان برای تخلفهای حوزه میراث فرهنگی و گردشگری مثلا کاوشهای غیرمجاز یا هر اتفاق دیگری زندان نمیروند و آنها را به کارگاهها میفرستادند و خشت میزدند یا مرمت میکردند یا بروشور و پوستر برای گردشگران چاپ میکردند.
مدیرکل توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی افزود: درخواست دارم تمام این احکام را بگیرند و جمع کنند و به دوستان بدهند تا در کرمان هم این اتفاق بیفتد و بخشی از نیازهای ما را رفع کند.
وی ادامه داد: مهمترین بحثی که برای استان در حال رخ دادن است، رویداد ۱۴۰۵ است این رویکرد جدید کرمان است و دیروز هم یک اتفاق باشکوه در کرمان (نخستین جشنواره بومگردی ملی) رقم خورد.
فاطمی گفت: از استاندار کرمان خواستارم در شورای برنامهریزی و توسعه استان از همه دستگاههای اجرایی بخواهند که یک برنامه برای "لبخند دنیا به کرمان ۱۴۰۵" از طرف دستگاه خودشان ارائه بدهند و رونمایی پوستر آن را قبل از سال داشته باشیم.
وی اضافه کرد: به عنوان مثال اگر اداره ثبت میخواهد همایش گردشگری معدن را در سال بعد برگزار کند الان باید زمینه سازی آن را انجام دهد، پوستر آن را رونمایی و مراسم را برنامهریزی کند.
کرمان به عنوان پایلوت ژئوتوریسم
مدیرکل توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تاکید کرد: حاضریم کرمان را به عنوان پایلوت ژئوتوریسم (زمینگردشگری) قرار دهیم و دبیرخانه ژئوتوریسم را به کرمان منتقل کنیم.
وی بیان کرد: دبیرخانه رویداد ۱۴۰۵ در میراث فرهنگی شکل بگیرد و برنامهریزی برای این رویداد باید با شدت بیشتری اتفاق بیفتد.
فاطمی افزود: مشاوره با فعالان حوزه میراث فرهنگی و بخش خصوصی از الزامات این طرح است که باید در اداره کل میراث پخته و در اختیار استاندار قرار گرفته شود.
وی تصریح کرد: حمایت از سرمایهگذاری اصل و رکن اساسی است، اگر کسی بخواهد سرمایهگذاری کند از سرمایهگذاران پیشین نظر میگیرد و اگر آنها ناراضی باشند، سرمایهگذاری جدید شکل نمیگیرد.
مدیرکل توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همچنین تاکید کرد: تشکیل جلسه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید برای رفع مشکلات بخش خصوصی گردشگری استان الزام آور است.
نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان امروز اول خرداد ماه با حضور استاندار کرمان، مسئولان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، سازمان برنامه و بودجه، مدیران دولتی و بخش خصوصی استان، همزمان با برگزاری اولین جشن ملی بومگردی های ایران در کرمان با موضوع گردشگری برگزار شد.
اولین جشن ملی بوم گردیهای ایران روز گذشته (چهارشنبه) با حضور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در کرمان افتتاح شد و تا فردا ادامه دارد.