به گزارش ایرنا، ۶۶۶ هزار هکتار از اراضی زراعی کردستان به کشت گندم اختصاص یافته که از این میزان ۶۲۵ هزار هکتار آن کشت دیم و ۴۱ هزار هکتار کشت آبی گندم است؛ بیشترین سطح زیرکشت گندم در استان به ترتیب مربوط به شهرستانهای بیجار، دیواندره، سقز، قروه و دهگلان است.
یکی از چالش های مزارع غلات استان به ویژه گندم مربوط به ریزش آفت سن در ۲ مرحله مادر و پوره است که از اواخر اسفند سال گذشته عملیات مبارزه با آفت سن مادر در مزارع استان آغاز شد و تا اواسط اردیبهشت ادامه داشت.
حال مبارزه با مرحله پوره آفت سن در مزارع استان شروع شده است و به گفته مسئولان ذیربط ریزش این مرحله آفت را بیشتر در مزارعی که با مرحله مادر آن مبارزه نکرده اند، شاهد هستند.
آغاز مبارزه با آفت سن غلات در مرحله پوره
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی کردستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: بیشترین میزان سطح مبارزه با سن غلات در شهرستان های بیجار با ۱۱۰ هزار و ۱۰۵ هکتار، سقز با ۶۰ هزار و ۴۱۸ هکتار و قروه با ۵۲ هزار و ۴۰۰ هکتار است.
امیر عزیزیان بیان کرد: در شهرستان دیواندره هم ۵۰ هزار و ۱۲۸ هکتار، دهگلان ۳۸ هزار و ۸۵۳ هکتار، کامیاران ۱۹ هزار و ۴۳ هکتار و سنندج ۲۴ هزار و ۲۵ هکتار تاکنون با سن مضر غلات مبارزه شده است.
وی با اشاره به اینکه مبارزه با مرحله پوره سن غلات در استان آغاز شده است، افزود: عمده آلودگی به پوره سن در مزارعی که علیه سن مادر سمپاشی نشده مشاهده شده است.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی کردستان ادامه داد: مبارزه با پوره سن غلات در مزارع شهرستان های سقز، کامیاران و دهگلان در حال انجام است.
عزیزیان با بیان اینکه نحوه مبارزه با پوره سن در شهرستان های درگیر این آفت در استان اطلاع رسانی شده است، یادآور شد: پیش بینی می شود در سطح حدود ۱۵۰ هزار هکتار مبارزه با آفت سن در مرحله پوره انجام شود.
به گفته کارشناسان بخش کشاورزی وجود تنها یک سن مادر در هر متر مربع در مزرعه گندمی با تناژ حدود ۱.۲ تن در هکتار می تواند باعث کاهش ۴۵ تا ۳۶۵ کیلوگرم عملکرد در هر هکتار شود.
افزون بر کاهش عملکرد، وجود این سن موجب افت کیفیت محصول گندم هم می شود به گونه ای که گندمی که سن زدگی بالای ۲ درصد داشته باشد خاصیت نانوایی خود را از دست می دهد.
گندمکاران نیاز به حمایت ویژه دولت دارند
یکی از کشاورزان کامیارانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا یکی از مشکلات کشاورزان را بینه مالی ضعیف آنها خواند و گفت: مراکز توزیع کود و سم از کشاورزان پول نقد می خواهند و بسیاری از ما توان پرداخت نقدی آن را نداریم.
عثمان خسروی ادامه داد: انتظار داریم دولت از قشر کشاورز به ویژه گندمکاران به طور ویژه حمایت و هزینه کود و سم آنها را به طور بلاعوض پرداخت کند.
وی افزود: سال گذشته هزینه زیادی بابت خرید سم و کود کردم و امسال تاکنون هزینه ای بابت سم و سمپاشی مزرعه خود نکرده ام چراکه براساس مشاهدات خودمان که برگرفته از تجربه چندین ساله است؛ وضعیت مزرعه و محصول ما مطلوب است و نیازی به سمپاشی ندارد.
این کشاورز کامیارانی بیان کرد: امروزه همه ما می دانیم آلوده شدن یک مزرعه به آفات و بیماری ها موجب شیوع آن به مزرعه های دیگر می شود و برای اینکه محصول خود و همسایههای ما دچار خسارت نشود در صورت مشاهده هر نوع آفتی باید به جهاد کشاورزی اطلاع دهیم.
مبارزه با آفت سن غلات در دو مرحله «سن مادر» و «پوره» انجام می شود که در این میان، مرحله سن مادر از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ چرا که هم زمان مناسبتری برای کنترل آفت به شمار میرود و هم عملیات سمپاشی در این مرحله با سهولت بیشتر و هزینه کمتری انجام میشود.
به طور معمول، مبارزه با سن مادر از اواخر اسفندماه و اوایل سال آغاز میشود با این حال، بهدلیل تغییرات اقلیمی در سالهای اخیر، بهویژه در سال جاری که افزایش دمای هوا زودتر از موعد رخ داده است، زمان مبارزه نیز بهطور محسوسی جلو افتاده و زودتر از سالهای گذشته آغاز شده است.
بر اساس گزارشها، تاکنون عملیات سمپاشی برای کنترل و مدیریت آفت سن در بیش از ۳۵۸ هکتار از مزارع استان انجام شده است. این در حالی است که در سال زراعی گذشته، سطح مبارزه در مرحله سن مادر ۳۶۱ هزار هکتار و در مرحله پوره نیز ۱۱۰ هزار هکتار بوده است.