انرژی‌های تجدیدپذیر، راهکاری پایدار برای رفع ناترازی برق در سیستان و بلوچستان

انرژی‌های تجدیدپذیر، راهکاری پایدار برای رفع ناترازی برق در سیستان و بلوچستان

 زاهدان - ایرنا - ناترازی انرژی به‌ویژه در روزهای گرم سال سبب قطعی برق در استان‌های مختلف کشور از جمله سیستان و بلوچستان شده که مسائل و مشکلاتی را برای مردم و مشاغل مختلف ایجاد کرده است؛ کارشناسان و مسوولان تاکید دارند که مدیریت و اصلاح الگوی مصرف و توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر، راهکار اساسی برای رفع این چالش به‌شمار می‌آید.

به گزارش ایرنا، قطعی‌ برق در سیستان و بلوچستان همزمان با سراسر کشور در فصل گرما و به‌دلیل ناترازی انرژی، زندگی روزمره مردم، فعالیت اصناف و بخش‌های تولیدی را تحت تاثیر قرار داده است؛ در واقع با افزایش دما و استفاده از وسایل سرمایشی، مصرف برق نیز بیشتر شده در حالی که ظرفیت تولید آن در استان محدود است.

از طرفی به گفته کارشناسان، شبکه‌ برق سیستان و بلوچستان به‌دلیل قدمت و فرسودگی، مستعد خرابی و قطعی است؛ این امر باعث می‌شود حتی در صورت وجود ظرفیت تولید کافی، انتقال برق به مناطق مختلف در برخی موارد با مشکل مواجه شود، در کنار این مسائل استفاده از تجهیزات ماینر باعث فشار مضاعف بر شبکه توزیع برق، ایجاد نوسان در شبکه و در نهایت خسارت به لوازم برقی مشترکان می‌شود.

جمعیت بیش از سه میلیون و ۳۷۵ هزار نفری این خطه به علت شرایط اقلیمی با دمای هوای بالای ۴۰ درجه مواجه هستند به‌طوریکه در برخی روزها، تعدادی از شهرستان های این استان پهناور رکورددار گرمترین نقاط کشور اعلام می‌شوند، مردم شمال استان نیز همزمان با گرمای شدید با طوفان‌ شن و گرد و غبار مواجهند و در جنوب استان دمای هوا به بالاترین حد خود می رسد.

مشکلات ناشی از قطعی‌ برق

قطعی برق برای صنوف مختلف چالش هایی ایجاد کرده و گلایه صاحبان مشاغل موجود در شهرک های صنعتی تا نانوایان و دامداران را به‌همراه داشته است زیرا نوسان برق ناشی از قطعی‌ می‌تواند به تجهیزات برقی صنعتی آسیب برساند و هزینه‌های تعمیر و نگهداری آنها را افزایش دهد.

چندی پیش نیز فیلم کوتاهی از انتقاد خبازان سیستان و بلوچستان درباره قطعی برق در شبکه های اجتماعی منتشر شد که یکی از نانوایان منطقه سیستان در آن تاکید می کند قطعی برق در بین ساعت ۱۰ تا ۱۵ باعث شده است بخش زیادی از خمیر نانوایی فاسد و غیرقابل‌ استفاده شود.

علاوه بر تیربرق هایی که در برخی از نقاط در طول روز روشن است، نورپردازی نامتعارف و شبانه ساختمان‌های چند طبقه نیز افزایش یافته که باید متولیان امر در این زمینه نیز چاره اندیشی کنند

مردم در نقاط مختلف سیستان و بلوچستان با چالش های متفاوتی در این رابطه مواجه شده اند اما در کنار آنها نیز مسائل دیگری مانند روشن ماندن چراغ‌های معابر در روز و نورپردازی های غیر متعارف در برخی ساختمان ها مورد انتقاد شهروندان قرار گرفته است.

برخی از شهروندان زاهدانی به خبرنگار ایرنا گفتند: در حالی‌ که به‌دلیل ناترازی انرژی برق خانه‌ها قطع می‌شود، علاوه بر تیر برق هایی که در برخی از نقاط در طول روز روشن مانده، نورپردازی نامتعارف و شبانه ساختمان‌های چند طبقه نیز افزایش یافته است که باید متولیان امر در این زمینه چاره اندیشی کنند.

از طرفی برخی دیگر از شهروندان نیز تاکید کردند که همزمان با خاموشی های ۲ ساعته، مردم به‌ویژه در زاهدان با قطع یا افت فشار آب روبه‌رو می‌شوند که این مشکل در ساختمان های چند طبقه نمود بیشتری دارد و مشکلات زیادی برای آنها بوجود آورده است.

انرژی‌های تجدیدپذیر، کلید رهایی از مشکلات شبکه برق

توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر، الگویی موفق در اقتصاد مقاومتی

در این میان، راهکارهایی برای مدیریت مصرف برق وجود دارد که ترویج استفاده از وسایل برقی کم‌ مصرف، تنظیم دمای مناسب برای وسایل سرمایشی و خاموش کردن وسایل برقی غیرضروری بخشی از آن است و می‌تواند به کاهش مصرف برق کمک کند.

همچنین توسعه استفاده از انرژی‌ خورشیدی و بادی در سیستان و بلوچستان می‌تواند به کاهش وابستگی به نیروگاه‌های فسیلی و تامین پایدار برق کمک کند که به گفته متولیان امر، طرح نصب پنل‌های خورشیدی توسط بسیج سازندگی سپاه سلمان با مشارکت قرارگاه‌های غدیر و «پیشرفت و آبادانی»، نقطه امیدی برای مناطقی است که سال‌ها از زیرساخت های مورد نیاز محروم مانده بودند.

در این طرح، تاکنون ۲۰۰ هزار پنل خورشیدی پنج کیلوواتی در شمال سیستان و بلوچستان نصب شده و به گفته مسوولان، نصب ۵۰۰ پنل دیگر در دست اقدام است؛ طرحی که علاوه بر تأمین انرژی پاک، به اشتغال، توانمندسازی خانوارهای کم‌برخوردار و کاهش وابستگی به شبکه برق کمک کرده و به الگویی موفق در مسیر تحقق اقتصاد مقاومتی تبدیل شده است.

توسعه استفاده از انرژی‌های خورشیدی و بادی در سیستان و بلوچستان، می‌تواند به کاهش وابستگی به نیروگاه‌های فسیلی و تامین پایدار برق کمک کند

بازسازی و نوسازی شبکه‌های انتقال و توزیع برق نیز راهکار دیگری است که می‌تواند از هدر رفتن انرژی جلوگیری کرده و قابلیت اطمینان شبکه را افزایش دهد اما به گفته کارشناسان، مسوولان نیز باید برنامه‌ها و مشوق‌هایی برای تشویق شهروندان به استفاده از انرژی‌های پاک تدوین کنند.

یکی از ابتکارات مؤثر در مدیریت مصرف انرژی، شرکت در پویش «۲۵ درجه» است؛ این پویش به‌منظور افزایش آگاهی درباره صرفه‌جویی در مصرف انرژی راه‌اندازی شده که با تنظیم دمای محیط بر روی ۲۵ درجه سانتیگراد می‌توان به کاهش بار شبکه برق کمک و از قطعی‌های مکرر جلوگیری کرد.

تامین پایدار انرژی با گسترش استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر

هشدار دادگستری سیستان و بلوچستان به اداره‌های پرمصرف برق

رییس کل دادگستری سیستان و بلوچستان نیز با اشاره به افزایش دمای هوا و محدودیت‌های ناشی از آن در شبکه برق از مردم استان خواست با مدیریت صحیح مصرف در تامین برق مطمئن و پایدار همکاری کنند.

حجت‌الاسلام والمسلمین علی موحدی‌راد با تاکید بر اینکه محدودیت‌های شبکه برق موضوعی ملی و مرتبط با ناترازی انرژی در کل کشور است، مدیریت مصرف برق را تنها راهکار عبور از این شرایط دانست و رعایت راهکارهای ساده اما اثر بخش را در این زمینه موثر خواند.

رییس کل دادگستری سیستان و بلوچستان با تذکر دادن به اداره‌ها و مراکز پر مصرف اعلام کرد که مصرف برق در اماکن مختلف به‌طور جدی پایش می‌شود و در صورت رعایت نشدن مصرف بهینه با متخلفان برخورد جدی خواهد شد.

انرژی‌های تجدیدپذیر، راهکاری پایدار برای رفع ناترازی برق در سیستان و بلوچستان

انرژی‌های تجدیدپذیر؛ کلید حل بحران برق

استاندار سیستان و بلوچستان نیز بر اهمیت بهره‌گیری از فرهنگ غنی مردم استان برای اصلاح الگوی مصرف و ترویج استفاده از انرژی‌های پاک و تجدیدپذیر تأکید کرد و گفت: ایجاد مشوق‌های هدفمند و فرهنگ‌سازی مناسب از راهکارهای کلیدی مدیریت بهتر انرژی است.

منصور بیجار با بیان اینکه در این زمینه اقداماتی ویژه درحال انجام است، به اهمیت توسعه پنل‌های خورشیدی در اداره‌ها و روستاها، تاکید کرد و گفت: گسترش استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر، کلید کاهش فشار بر شبکه برق و تضمین تامین پایدار انرژی است.

وی ادامه داد: استانداری سیستان و بلوچستان برای تسهیل‌گری و ارائه حمایت‌های فنی و مالی برای استفاده از انرژی های تجدیدپذیر در کنار مردم و بخش خصوصی است.

بیجار همچنین با بیان اینکه رویکرد ما مبتنی بر مدیریت منعطف و متناسب انرژی با شرایط اقلیمی خاص و گستردگی جغرافیایی سیستان و بلوچستان است، گفت: همکاری نزدیک با بخش خصوصی، اصناف و صنایع استان ضروری است تا ضمن مدیریت مصرف از توقف فعالیت واحدهای تولیدی جلوگیری شود.

استاندار سیستان و بلوچستان تصریح کرد: در تلاشیم تا ناترازی برق در این خطه از میانگین کشوری فراتر نرود و همزمان حقوق استان را در سطوح عالی به‌طور جدی و مستمر پیگیری می‌کنیم.

وی همچنین تاکید کرد که مدیران صنعت و برق موظفند با برنامه‌ریزی دقیق، اطلاع‌رسانی شفاف و هماهنگی کامل برای مدیریت بهینه ناترازی انرژی و کاهش آثار آن اقدام کنند.

 انرژی‌های پاک، امید به آینده‌ای روشن

صرفه‌جویی؛ حکم اسلامی و یک وظیفه شرعی

نماینده ولی‌فقیه در سیستان و بلوچستان نیز یکی از مسائل مهم کشور را ناترازی در بخش‌هایی مانند برق دانست و گفت: دولت و مدیران کشور باید با آینده‌نگری، برنامه‌ریزی دقیق و تدبیر مناسب از بروز چنین ناترازی‌هایی جلوگیری کنند اما اکنون که این پدیده شکل گرفته‌ است باید برای رفع آن‌ برنامه‌های کوتاه و بلند مدت تدوین و اجرا شود.

آیت الله مصطفی محامی ادامه داد: بخشی از مسوولیت مصرف بهینه برق نیز به مردم باز می‌گردد، صرفه‌جویی یک حکم اسلامی و وظیفه شرعی است و در عین حال، یکی از نیازهای فوری جامعه امروز ما نیز به‌شمار می‌آید بنابراین مردم و مسوولان برای رفع ناترازی‌ و بهبود کیفیت زندگی عمومی باید همکاری و همراهی داشته باشند.

امام جمعه زاهدان خاطرنشان کرد: بالا بودن میانگین مصرف انرژی در ایران به مسائلی مانند استاندارد نبودن وسایل و تجهیزات و فرهنگ مصرف بازمی‌گردد، در بسیاری از منازل به‌دلیل فرهنگ نادرست، اسراف صورت می‌گیرد بنابراین باید فرهنگ مصرف اصلاح شود.

پویش 25 درجه؛ انرژی برق پایدار، هوای پاک، زندگی سالم

پویش ۲۵ درجه؛ همراهی برای تامین برق پایدار و هوای سالم

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق سیستان و بلوچستان نیز با دعوت از همه مشترکان برای همکاری در مدیریت مصرف برق و پیوستن به پویش «۲۵ درجه‌»، گفت: با توجه به افزایش دمای هوا و مصرف برق از همه هم‌استانی ها درخواست می‌شود به این پویش بپیوندند.

محمد رییسی ادامه داد: شهروندان با تنظیم کولر گازی روی دمای ۲۵ درجه در محل زندگی و محیط کار خود می‌توانند در این پویش شرکت کنند.

وی با تشکر از همدلی و تعامل همیشگی مشترکان با صنعت برق، تاکید کرد: با پیوستن به این پویش ضمن کمک به حفظ پایداری شبکه سراسری برق به کاهش آلودگی هوا و حفظ سلامت و بهره مندی همه هموطنان از انرژی برق کمک خواهیم کرد.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق سیستان و بلوچستان به بیان چند راهکار ساده اما مهم در مدیریت مصرف برق اشاره کرد و افزود: استفاده نکردن از وسایل پر مصرف برقی در ساعت اوج مصرف (۱۳ تا ۱۸ و ۲۰ تا ۲۳)، استفاده از سایه‌بان برای سیستم های سرمایشی و خاموش کردن لامپ های اضافی از جمله این راهکارهای ساده اما مهم است.

به گزارش ایرنا ، برق ۱۴ اداره پرمصرف سیستان و بلوچستان اواخر اردیبهشت امسال به‌دلیل رعایت‌ نکردن شیوه‌نامه‌ نحوه صرفه‌جویی با اخطار قبلی قطع شد. همچنین به ۵۴ اداره که تخطی مصرف بیش از حد مجاز داشتند، تذکر داده شد.

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها