افزایش ۱۳۳ درصدی استعمال دخانیات بین دختران نوجوان

برنا- گروه اجتماعی: دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران از افزایش ۱۳۳ درصدی استعمال دخانیات بین دختران نوجوان خبر داد.
نشست خبری هفته ملی بدون دخانیات روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت با حضور محمدرضا مسجدی، دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران، شریف ترکمننژاد مشاور علمی، نادر عسگری مشاور فنی، حمیدرضا شاهسون دبیر اجرایی طرح پاد و خانم صدر مدیر واحد زنان جمعیت برگزار شد.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری برنا، امسال شعار جهانی روز بدون دخانیات «پردهبرداری و افشای تاکتیکهای صنعت دخانیات برای جذاب کردن محصولات نیکوتینی و شعار ملی آن «افشای ترفندهای صنایع دخانی؛ برای نسلی عاری از دخانیات» تعیین شده است.
مسجدی در این نشست با بیان اینکه نزدیک به ۲۰ تا ۲۲ درصد مردان کشور دخانیات مصرف میکنند، اظهار کرد: در حالی که در کشورهای منطقه همچون ترکیه، مصر و لبنان مصرف دخانیات در بین زنان بالاست، در ایران میزان استعمال زنان کمتر از ۵ درصد است که یک مزیت قابل توجه به حساب میآید. با این حال، دختران و بانوان به شدت در تیررس مافیای دخانیات قرار دارند و باید هوشیار باشیم.
وی ادامه داد: بیشترین دغدغه سلامت در خانوادهها بر دوش مادران است، در حالی که صنایع دخانی با تمام قدرت به دنبال سود هستند، ما به دنبال حفظ سلامت جامعهایم. نمیشود به بهانه مسائل اقتصادی مثل ناترازی انرژی، از اهمیت سلامت غافل شد.
مسجدی با اشاره به آمار مرگومیر در کشور گفت: ۷۰ درصد مرگها ناشی از پنج بیماری عمده شامل بیماریهای قلبیـعروقی، سرطان، بیماریهای تنفسی، دیابت و اختلالات اعصاب است. سالانه حدود ۱۶۰ هزار مرگ ناشی از بیماری قلبی، ۱۲۵ هزار بر اثر سکته مغزی و ۸۰ هزار به دلیل سرطان در کشور رخ میدهد. اگر بتوانیم مصرف دخانیات را کاهش دهیم، آمار ابتلا به سرطان تا یکسوم قابل کاهش است.
وی افزود: در کشور قانونی داریم که مطابق بند ۳ آن، هرگونه تحریک و تبلیغ مصرف دخانیات ممنوع است. با وجود گذشت ۲۰ سال از تصویب این قانون، همچنان اجرا نمیشود. از سال ۱۳۸۵ تاکنون استعمال دخانیات در دختران ۱۳ تا ۱۵ ساله، ۱۳۳ درصد افزایش یافته است. این زنگ خطر جدی است.
مسجدی از ترفندهای نوین صنعت دخانیات نیز پرده برداشت و گفت: مافیا امروز به سراغ تولید سیگارهای نیکوتینی با بو و طعم جذابتر برای نوجوانان رفته است. آنها تلاش میکنند با معرفی سیگارهای الکترونیکی بهعنوان محصولی بیضرر، چهرهای جدید از مصرف دخانیات ارائه دهند؛ در حالی که این محصولات هم وابستگیآورند و هم عوارض متعدد دارند.
وی گفت: طبق آمار، در کشور بین ۷۰ تا ۷۵ میلیارد نخ سیگار مصرف میشود و هر پاکت حدود ۴۵ هزار تومان به فروش میرسد. اگر میانگین قیمت هر نخ را هزار تومان در نظر بگیریم، گردش مالی این صنعت نجومی است. در مقابل، صنایع سلامت مانند تولید اسپریهای تنفسی با کمبود منابع مواجهاند و متأسفانه تنها محصولی که علیه ایران تحریم نشده، دخانیات است.
دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات با بیان اینکه بیش از ۹۰ درصد صنعت جهانی دخانیات در اختیار آمریکاییهاست، تأکید کرد: در حالی که رهبری بارها بر تولید محصولات استراتژیک تأکید کردهاند، بهترین زمینهای کشاورزی استانهایی، چون گلستان و کردستان به کشت تنباکو اختصاص یافته است.
وی با اشاره به تأثیر رسانهها و چهرههای هنری و ورزشی در گرایش به دخانیات گفت: رسانهها میتوانند تا ۷۰ درصد در رفتار مصرف دخانیات تأثیر بگذارند. وقتی در سریالهای شبکه خانگی و فضای مجازی سیگار کشیدن نمایش داده میشود، نوجوانان با تأثیرپذیری بالا به این رفتار روی میآورند.
مسجدی همچنین از اجرای «طرح چهل پاد» برای نسلی بدون دخانیات خبر داد و گفت: این طرح با همکاری آموزشوپرورش و معاونت پرورشی در ۴۰ شهرستان در حال اجراست. از این تعداد، آموزشوپرورش در ۳۲ شهرستان و جمعیت مبارزه با دخانیات در ۸ شهرستان آن را اجرا میکنند. شهرهایی مانند تاکستان، قم، قزوین، پاکدشت، اردبیل و سمنان پیشگام اجرای این طرح بودهاند. قرار است هر استان یک شهرستان را برای اجرای طرح معرفی کند.
وی افزود: در قالب طرح «نفس پاک»، آموزش مفاهیم مرتبط با دخانیات از طریق نمایش و تئاتر به کودکان و نوجوانان ارائه میشود تا آیندهای سالمتر برای نسلهای آینده رقم بخورد.
مسجدی در پایان اظهار کرد: در حال مذاکره با وزارت ورزش و جوانان هستیم تا با استفاده از مالیات دخانیات، امکان استفاده رایگان از ورزشگاهها برای جوانان فراهم شود و انرژی آنان به شکل مثبت تخلیه شود.
انتهای پیام/