به گزارش خبرنگار دفاعی ایرنا، امیر سرتیپ علیرضا شیخ روز یکشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ در ششمین همایش سراسری تربیت و آموزش آجا که در سازمان عقیدتی سیاسی ارتش برگزار شد، گفت: پایدار بودن در هر سازمانی نیازمند تحول اساسی و ماندگار است، که این تحول به تغییرات در نظام تربیت و آموزش و همچنین ساختار سازمانی بازمیگردد. اگر نتوانیم تغییرات بنیادینی در نظام تربیتی ایجاد کنیم که متناسب با نیازهای روز باشد و آموزشهای امروز بتواند پاسخگوی نیازهای فردای مأموریت ما باشد، امکان مانایی در صحنه رقابت و مسئولیت وجود نخواهد داشت.
وی افزود: با توجه به تغییرات محیطی و ورودیهای سیستم، به ویژه ورودیهای فراگیران که به طور مستمر با تغییرات تطبیق مییابند، معلم به عنوان پایهگذار میتواند با همراهی خود با نسل جدید، دانش سازمانی را منتقل کند و بر اساس عقلانیت خویش، آینده سازمان را دنبال کند.
معاون تربیت و آموزش ارتش بیان کرد: یک گزاره مهم در ادبیات نظامی از گذشته تا به امروز وجود دارد که در حوزه نظامی، ارتشها به شیوهای میجنگند که آموزش دیدهاند؛ باید طوری بجنگید که بدانید چه خواهد شد، نه به گونهای که ببینید چه میشود. نکته کلیدی این است که پیروزی از کلاس درس آغاز میشود و در میدان عملیات تثبیت میگردد.
سرتیپ شیخ عنوان کرد: این همایش سالیانه در ارتش جمهوری اسلامی ایران، با حضور فرماندهان اهمیت دوچندانی دارد و درک ما از فناوریها و حوزههای برتر، آمادگی لازم برای ورود به عرصههای آینده را فراهم میآورد. فناوری مانند اسب سرکش است؛ به میزانی که شما توانایی سوارکاری بر آن را داشته باشید، میتوانید آن را به راحتی هدایت کنید. بنابراین، میزان آشنایی ما با اصول سوارکاری میتواند این اسب سرکش را در اختیار ما قرار دهد.
معاون تربیت و آموزش ارتش اظهار کرد: تواناییهای امروز برابر با قابلیتهای سازندهای است که میتواند شگفتیهای فناورانه را خلق کند. به عنوان مثال، هوش مصنوعی هر هفت ماه دو برابر توسعه مییابد و توانایی پردازش سیستمهای کوانتومی هر سال دو برابر میشود. ظرفیت پردازش و استقلال عملکرد رباتها نیز در سال دو برابر میگردد و بازدهی سلاحهای انرژیمحور هر ۱۸ ماه دو برابر میشود. فناوری هستهای نیز به عنوان یک غافلگیری مطرح است. هنر در استفاده از این فناوریها، خلق توانمندیها را ممکن میسازد.
سرتیپ شیخ گفت: با این حجم از تنوع و پیشرفت فناوریها، ما چه اقداماتی باید انجام دهیم، آینده سازمان نیازمند تفکر اصولی در این زمینههاست. در این فردای غیرقابل پیشبینی، چه باید کرد؟ چه نوع آموزشی باید ارائه دهیم تا بتوانیم باقیمانده پس از جنگ را مشخص کنیم؟ کسی که در جنگ باقی بماند، پیروز است. امروز چه آموزشی باید ارائه دهیم تا این هدف محقق شود؟ این سوال کلیدی و بنیادی خانواده آموزش است.
وی در ادامه به چالشهای تربیتی و راهحلهای سازمانی اشاره کرد و گفت: واقعیت این است که نگاه سیستمی به مقوله تربیت، آموزش و کل سیستم ارتش، ضروری است. ارتش تنها مجموعهای است که میتواند با نگاه سیستمی مدیریت شود، به شرطی که اجزای سیستم به درستی شناخته و بهکار گرفته شوند. آموزش، حلقه واصل تمام این حلقههاست و باید بتوانیم در حوزه تربیت و آموزش با القاء تفکر سیستمی و وصل کردن چرخه منطقی آموزش، یعنی اطلاعات و عملیات، به نیازهای فردای عملیاتی پاسخ دهیم.
وی افزود: نظام آموزشی باید پاسخگوی نیاز عملیاتی فردا باشد و نگاه سیستمی میتواند این قاعده را به درستی تبیین کند. در چرخه بزرگ نظام آموزشی، هر یک از اساتید در هر جای تخصصی که قرار دارند، زنجیره نظام آموزش را تکمیل میکنند. پوسیدگی یا خرابی یک حلقه میتواند زنجیر را از هم بگسلد؛ بنابراین، ما نباید آن حلقه ضعیف باشیم.
در این مراسم حجتالاسلام والمسلمین «عباس محمدحسنی» رئیس سازمان عقیدتی سیاسی ارتش، امیر دریادار حبیبالله سیاری رئیس ستاد و معاون هماهنگکننده ارتش، امیر دریادار «سید محمود موسوی» معاون عملیات ارتش، امیر سرتیپ «علیرضا شیخ» معاون آموزش و تربیت ارتش، امیر سرتیپ «علیرضا صباحیفرد» فرمانده قرارگاه مشترک پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص)، فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش، امیر سرتیپ خلبان «حمید واحدی» فرمانده نیروی هوایی ارتش، امیر سرتیپ «نوذر نعمتی» جانشین فرمانده نیروی زمینی ارتش و جمعی از فرماندهان نیروهای مسلح حضور داشتند.