سورنا و دهل سنه در دانشگاه کردستان بدون همراهی هه‌لپه‌رکی

سورنا و دهل سنه در دانشگاه کردستان بدون همراهی هه‌لپه‌رکی

 سنندج- ایرنا- سنندج، شهر خلاق موسیقی، این رورها هفته فرهنگی خود را سپری می کند و دانشجویان دانشگاه کردستان با اصیل‌ترین ساز کردی، این هفته را گرامی داشتند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، از ۶ اردیبهشت هفته سنه(سنندج) آغاز شده است، هفته‌ای که در سومین روز خود برنامه‌های شادش را بخاطر داغی که بر دل ایران در بندرعباس نشست، تعطیل کرد و در سوگ بندرنشینان شریک شد.

امروز هم که در دانشگاه کردستان ویژه برنامه بزرگداشت روز سنه برگزار شد، گروه هنری هه‌لپه‌رکی( رقص کردی) به احترام هموطنان جان باخته، پایکوبی نکردند و تنها درباره ویژگی های این رقص که با تاریخ و ویژگی های قوم کرد در هم آمیخته، صحبت کردند.

۲۶ برنامه فرهنگی در طول این هفته در سنندج، اجرا شده و یا خواهد شد؛ سنندجی که اهالی این شهر آن را به نام سنه می شناسند و از آن به عنوان سنه باوان (خانه پدری) و سنه نازار( عزیز کرده) یاد می کنند.

این شهر به شهر هزار تپه، شهر مسجد و مناره، پایتخت دف جهان، پایتخت نوروز، شهر خلاق موسیقی یونسکو، پایتخت کتاب ایران و چندین عنوان دیگر شناخته می شود و وجود مشاهیر بسیار و مفاخر ارزشمند این شهر را از دیگر مناطق کشور و حتی شهرهای دیگر کردستان متمایز کرده است.

سنندج در آغوش آبیدر، پناهی برای همه مردم ایران از هر زبان و قومی است، چرا که در کنار شاخصه های برجسته فرهنگی، هنری و تاریخی، سنندجی ها از مهمان نوازترین مردمان هستند.

سورنا و دهل سنه در دانشگاه کردستان بدون همراهی هه‌لپه‌رکی

سنه باوان خانه پدری همه مردم

فرماندار سنندج در مراسم بزرگداشت روز سنه در دانشگاه کردستان اظهار کرد: سنندج تنها متعلق به مردم این شهر نیست و سنه باوان( خانه پدری) همه مردم است.

سیدغریب سجادی با بیان اینکه هویت و مبنای یک شهر تنها به کوچه و خیابان نیست، تاکید کرد: هویت یک شهر را فرهنگ و هنر و ادب و تاریخ آن می سازد چرا که زیرساختهای شهری قابل تغییر است ولی هویت آن نه.

وی همگام شدن دانشگاه کردستان برای معرفی سنندج را قابل تقدیر برشمرد و تاکید کرد: داستانها و روایتهای سنندج باید شناسانده شود و در این میان اساتید دانشگاهی نقش ارزنده ای در انتقال این تاریخ و هویت به آیندگان دارند.

به گفته فرماندار سنندج، تعلق خاطر و همبستگی شهروندان به یکدیگر باعث می‌شود تا رفتار اجتماعی به بهترین سطح خود برسد و این نیاز امروز جامعه است.

رئیس دانشگاه کردستان هم از سنندج به عنوان مبدا بزرگان ادب و فرهنگ کردی نام برد و گفت: دانشگاه کردستان و بزرگان و مفاخر علمی و هنری استان خدمات متقابلی به یکدیگر داشته اند.

عادل سی و سه مرده افزود: پژوهشکده کردستان شناسی دانشگاه کردستان در زمینه گذشته و حال کردستان تلاش کرده و برای آینده نیز امیدواریم برنامه‌های جامعی داشته باشد.

۱۲ سال تا حل مشکلات در چهارصدمین سالروز بازتاسیس سنه

جمال احمدی آیین از نویسندگان، محققان و پژوهشگران کردستانی می گوید: سنه در ۶ اردیبهشت سال ۱۰۱۶ خورشیدی باز تاسیس شد؛ یعنی این شهر از قبل بنا شده بود و در آن سال دوباره سازی شده است.

وی افزود: نامگذاری هفته سنه برای این است که بهانه‌ای پیدا کنیم که به این شهر و میراث بزرگی که دارد توجه و به مشکلات آن پرداخته و مشکلات آن رسیدگی و برطرف شود.

این پژوهشگر کرد ادامه داد: سنندج مشکلات زیادی از نظر ترافیک، رفت و آمد شهری و زیرساخت‌های فرهنگی از جمله موزه ها دارد.

احمدی آیین به کمبود فضای فرهنگی در سنندج هم اشاره کرد و افزود: تلاش شده تا روز سنندج بهانه‌ای برای رفع همه این مشکلات باشد.

وی عقیده دارد تا چهارصدمین سال باز تاسیس سنندج در سال ۱۴۱۶ یعنی ۱۲ سال دیگر، باید یک برنامه دراز مدت تدوین شود تا بتوان بخش بزرگی از این مشکلات را مرتفع کرد.

این محقق زبان و ادبیات کردی ادامه داد: مدیریت شهری یک علم است و در درجه اول باید از مدیرانی که علم این کار را دارند، استفاده شود و مهمتر از آن این است که برنامه اول شورای استان مورد بررسی قرار گیرد و همه مدیران استان آن را پشتیبانی کنند تا سنندج که میراث گذشتگان و از بزرگترین کشورهای بلاد اسلامی در گذشته بوده است امروز هم بتواند گذشته درخشان خود را احیا کند.

سورنا و دهل سنه در دانشگاه کردستان بدون همراهی هه‌لپه‌رکی

حافظه تاریخی به نسل های بعد برسد

اسعد اردلان، نویسنده، پژوهشگر و دیپلمات بازنشسته هم می گوید: آنچه که ما از گذشته داریم باید پاس بداریم و بر اساس یک اصل که به آن خاطره جمعی یا حافظه تاریخی گفته می‌شود، از نسل های حاضر به نسل بعد انتقال یابد.

وی افزود: این خاطرات و حافظه تاریخی از گذشته‌ها به شکل بنا، شعر، ادبیات، موسیقی و روایت‌های مختلف و در یک قالب کلی به شکل فرهنگ که سازنده هویت مردم هر مکانی است، به ما رسیده است.

این پژوهشگر اعتقاد دارد این هویت در هر جا که باشد، چه روستا، چه شهر و چه کشور و چه مناطق گسترده‌تر از آن، باید پاس داشته و به مرور زمان از آسیب‌هایی که متوجه آن است نگهداری شود.

وی تاکید کرد: انتقال درست حافظه تاریخی، خاطره جمعی و خاطره فرهنگی از نسل حاضر به آیندگان راه حفظ این هویت است؛ همانطور که گذشتگان آن را به ما منتقل کردند؛ ما نیز بتوانیم چنین یادگاری بگذاریم.

اردلان ادامه داد: از روز سنه نباید به عنوان بزرگداشت گذشتگان بلکه به عنوان یک نقطه عزیمت به سمت توسعه و آبادانی و رفاه و بهره‌برداری بیشتر مردم استفاده شود که این از ثمرات و ویژگی‌های برجسته تاریخی و فرهنگی روز سنه است.

پژوهشکده کردستان نشاسی مکانی برای بازیابی هویت کردستان

بختیار سجادی از بنیانگداران پژوهشکده کردستان‌شناسی و استاد زبان و ادبیات کردی هم به خبرنگار ایرنا گفت: دانشگاه کردستان تنها دانشگاه در سراسر ایران است که دارای پژوهشکده کردستان شناسی است.

وی افزود: این پژوهشکده که در ابتدا به عنوان مرکز پژوهش‌ها آغاز به کار کرده بود در سال ۱۳۹۵ به پژوهشکده ارتقا یافت.

به گفته سجادی، در این پژوهشکده چهار گروه علمی و پژوهشی در زمینهای تاریخ کردستان، فرهنگ کردستان، زبان و ادبیات کردی، زبانشناسی و همچنین مطالعات راهبردی فعالیت دارند.

وی ادامه داد: در این پژوهشکده تاکنون نزدیک به ۱۰۰ جلد کتاب در حد منابع دانشگاهی به چاپ رسیده و کارگاه‌های آموزشی، ده‌ها سمینار و ده‌ها همایش ملی و بین المللی نیز برگزار شده است.

سجادی ادامه داد: این پژوهشکده نه تنها در کشورمان، بلکه در منطقه نیز جایگاهی برای خود پیدا کرده است و یکی از افتخارات این پژوهشکده انتشار پژوهشنامه زبان و ادبیات کردی است که تنها نشریه زبان کردی سراسر جهان به شمار می‌رود که دارای شاخص تاثیر و قابل استناد سنجی است که از نظر علمی نمونه چنین نشریه‌ای را حتی در کشورهای اطراف هم نداریم.

وی یادآور شد: دانشگاه کردستان چه از لحاظ کارهای پژوهشی و مطالعات کارشناسی و چه زبان و ادبیات کردی در سال‌های اخیر توانسته قدم‌های بسیار بزرگی را بردارد.

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها

از بین اخبار