محسن پاکآیین، سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان، در گفتوگو با خبرنگار بینالملل ایرنا درباره اهداف و اهمیت سفر رئیسجمهور کشورمان به جمهوری آذربایجان و دستاوردهای آن اظهارداشت: سفر رئیسجمهور به جمهوری آذربایجان نشاندهنده اراده عمیق جمهوری اسلامی ایران برای تقویت روابط با کشورهای همسایه، بهویژه در منطقه قفقاز است. با توجه به اهمیت جمهوری آذربایجان بهعنوان مهمترین کشور قفقاز، آقای پزشکیان نخستین سفر خود را در این حوزه به این کشور اختصاص داد. این سفر میتواند در حوزههای اقتصادی، فرهنگی، امنیتی و حملونقل، نزدیکی بیشتری میان دو کشور ایجاد کند.
وی افزود: این سفر در شرایطی انجام میشود که پس از آزادی قرهباغ، صلح، ثبات و امنیت در منطقه برقرار شده و فضای مناسبی برای تعامل ایران با کشورهای قفقاز فراهم آمده است. جمهوری اسلامی ایران همواره از صلح، امنیت و تمامیت ارضی کشورهای این منطقه، بهویژه جمهوری آذربایجان، دفاع کرده است. در جنگهای اول و دوم قرهباغ نیز ایران همواره در کنار این کشور همسایه بوده است.
پاکآیین ادامه داد: روابط ایران و آذربایجان، گذشته از همسایگی، دارای پیوندهای عمیق تاریخی و فرهنگی است. ما بیش از یک دوست، یک خویشاوند تاریخی هستیم و اشتراکات دینی، مذهبی، فرهنگی، تاریخی و زبانی متعددی داریم. این اشتراکات میتواند ما را به شرکای راهبردی خوبی در آینده تبدیل کند.
سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان با اشاره به تحرکات اخیر اقتصادی میان دو کشور اظهار کرد: برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور به ریاست خانم فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی، نشان داد که ظرفیتهای گستردهای برای همکاری در حوزههای حملونقل، انرژی، تجارت، گردشگری، کشاورزی و بانکی وجود دارد.
پاکآیین در بخش دیگری از سخنانش به اهمیت همکاریهای امنیتی پرداخت و گفت: هماهنگیهای امنیتی برای مقابله با تهدیداتی نظیر تروریسم، قاچاق مواد مخدر و جرائم سازمانیافته میتواند به ثبات پایدار در منطقه کمک کند. به نظر من، سفر آقای پزشکیان یک سفر مهم و تأثیرگذار در مقطع کنونی است و امیدواریم نتایج مثبتی در پی داشته باشد. بهطور طبیعی، پس از این سفر منتظر سفر آقای الهام علیاف، رئیسجمهور محترم آذربایجان، به تهران نیز هستیم. بهطور کلی، این سفر را فصل جدیدی در روابط دو کشور میدانم که آینده روشنی برای آن متصورم.
این دیپلمات پیشین ایران تصریح کرد: استقبال گرم مقامات باکو و نوع برخورد رئیسجمهور آذربایجان نشاندهنده تمایل افکار عمومی جمهوری آذربایجان به سمت ایران و حمایت از روابط دو کشور است.
پاکآیین همچنین با اشاره به روابط جمهوری آذربایجان با رژیم صهیونیستی تأکید کرد: به دلیل درگیری ۳۰ ساله با ارمنستان، جمهوری آذربایجان برای تأمین نیازهای تسلیحاتی خود بهناچار به رژیم صهیونیستی روی آورد؛ اما هدف اصلی این رژیم، تخریب روابط تهران - باکو است. ایران تحرکات این رژیم در مرزهای خود را با دقت رصد میکند و جمهوری آذربایجان نیز باید هوشیار باشد که تحت تأثیر القائات رسانهای این رژیم قرار نگیرد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: سفر نخستوزیر رژیم صهیونیستی، بنیامین نتانیاهو، به باکو تا پیش از اعلام سفر آقای پزشکیان اصلاً مطرح نبود؛ اما پس از اعلام این سفر، رسانههای صهیونیستی خبر از سفر احتمالی نتانیاهو به باکو در ماه مه دادند. هدف این فضاسازی رسانهای، تحتالشعاع قرار دادن سفر رئیسجمهور ایران است که باید در برابر آن هوشیار بود.
به گزارش ایرنا، «مسعود پزشکیان» روز گذشته به همراه هیاتی بلندپایه متشکل از ۷ وزیر و مشاور به جمهوری آذربایجان سفر کرد؛ سفری رسمی به دعوت رسمی «الهام علیاف» رئیسجمهور این کشور که اگرچه قرار بود در دو روز انجام شود اما به گفته رئیس جمهور، به دلیل حادثه ناگوار بندر شهید رجایی هرمزگان و لزوم حضور و پیگیری موضوع، در یک روز خلاصه شد؛ اما پزشکیان تاکید کرد ایجاد صمیمیت و تعمیق روابط با کشور دوست و همسایه جمهوری آذربایجان آن قدر مهم هست که در این شرایط نیز برنامه این سفر لغو نشود.
در همین زمینه فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در یاداشتی درمورد سفر پزشکیان به باکو نوشت: رابطه میان ایران و جمهوری آذربایجان ریشهدارتر از چهارچوبهای رسمی و دیپلماتیک است. خاطرههای تاریخی مشترک و آیینهای نزدیک، ارزشهای دینی همسو و شبکههای اجتماعی خویشاوندانه میان مردم دو کشور، به خودی خود بستری برای تفاهم و همافزایی فراهم میکند. چنین پیوندهایی در مقاطع حساس، میتواند به نیرویی برای عبور از سوءتفاهمها و تثبیت همکاریهای پایدار میان دولتها تبدیل شود.
مهاجرانی در ادامه یادداشت خود آورده است: در مجموع سفر آقای پزشکیان به جمهوری آذربایجان را باید گامی عملی و حسابشده در مسیر تقویت روابط دوجانبه، تثبیت ثبات منطقهای و همسایگی و نیز بهرهبرداری از ظرفیتهای مشترک دو کشور دانست؛ ظرفیتی که میتواند در خدمت صلح، امنیت و توسعه پایدار در قفقاز جنوبی قرار بگیرد.