به گزارش خبرگزاری مهر، آیت الله احمد مروی در دیدار جمعی از موکبداران شهر سامرا عراق که در تالار ولایت حرم مطهر امام رضا (ع) انجام شد؛ با بیان اینکه خادمی حضرات معصومین (ع) موهبتی بزرگ است که ارزش حقیقی آن در روز قیامت روشن خواهد شد، اظهار کرد: خادمی اهلبیت (ع) مفهومی فراگیر و فراتر از مکان و جغرافیای خاصی است، هرگاه انسان با نیتی خالص، به نام و برای رضایت ائمه اطهار (ع) قدمی در راه خیر بردارد، در زمره خادمان آن بزرگواران قرار میگیرد.
تولیت آستان قدس رضوی خاطرنشان کرد: خادمی محدود به پوشیدن لباس مخصوص در حرمهای مطهر و انجام وظایف مشخص در آن محیطهای قدسی نیست، بلکه هر کنش خیرخواهانهای که به نیت تقرب به حضرات معصومین (ع) انجام شود، مصداقی از خادمی آن بزرگواران است.
وی با بیان اینکه در هر زمان و مکانی میتوان به گونهای در مسیر خدمت به ساحت اهل بیت (ع) گام برداشت، ادامه داد: حضرات معصومین (ع) حاضر و ناظر بر اعمال ما هستند و محدود به مکان و زمان خاصی نیستند؛ بنابراین، خادمی اهلبیت (ع) دامنهاش تنها به صحنهای نورانی حرمهای مطهر محدود نمیشود و سراسر زمین میتواند صحن خدمت باشد.
زیارت «عارفاً بحقه»؛ شرط بهرهمندی از آثار معنوی
مروی به ضرورت ارتقا معرفت نسبت به اهلبیت (ع) و تأثیر آن بر سیره فردی و اجتماعی انسان اشاره و اظهار کرد: مطالعه و شناخت سیره حضرات معصومین (ع) وظیفهای برای همه شیعیان است؛ شیعیان باید در حد توان و امکان، معرفت و شناخت خویش نسبت به اهلبیت عصمت و طهارت (ع) را ارتقا دهند.
تولیت آستان قدس رضوی افزود: در احادیث مربوط به فضیلت زیارت، عبارت «عارفاً بحقه» بارها ذکر شده است که دلالت بر جایگاه ویژهی معرفت نسبت به اهلبیت (ع) دارد. در این روایات، «عارفاً بحقه» شرط اصلی بهرهمندی از آثار معنوی زیارت معرفی شده و اهمیت شناخت دقیق و معرفتی نسبت به اهلبیت (ع) برجسته گردیده است.
وی در ادامه با بیان اینکه معرفت نسبت به اهلبیت (ع) باید در سه محور «شناخت مقام عرشی»، «آشنایی و پیروی از آداب، آموزهها و سبک زندگی»، و «سیره مبارزاتی» آنان صورت بگیرد، تصریح کرد: اهلبیت عصمت و طهارت (ع) نه انسانهای عادی بلکه بهترین بندگان خداوند و مقربترین آنان در درگاه الهی هستند.
اهلبیت (ع)؛ الگوی عملی زندگی فردی و اجتماعی
مروی با بیان اینکه دومین محور، معرفت نسبت به اهل بیت (ع)، پیروی از آداب، آموزهها، سبک زندگی، روشها و اخلاق ائمه اطهار (ع) است؛ خاطرنشان کرد: شناخت این ویژگیها تنها به جهت معرفت نظری کافی نیست، بلکه باید در سطح عملی نیز در زندگی فردی و اجتماعی نیز جاری و ساری شود.
تولیت آستان قدس رضوی با تأکید بر اینکه سیرهی اهلبیت (ع) باید به عنوان الگوی کامل انسانی و اسلامی، راهنمای رفتارهای فردی و اجتماعی ما قرار گیرد؛ اظهار کرد: شناخت و پیروی از حضرات معصومین (ع) ابتدا در زندگی فردی و سپس در فضای اجتماعی جامعه شیعه باید به شکلی ملموس و مؤثر قابل مشاهده باشد.
اهلبیت (ع)؛ نماد ظلم و استکبارستیزی
وی سومین محور زندگی اهل بیت (ع) را ظلم ستیزی آن حضرات معرفی و اظهار کرد: از وجوه مهم شناخت نسبت به اهلبیت (ع)، توجه به جنبههای سیاسی و مبارزاتی آن حضرات است؛ بعدی که نباید در لابهلای تأکید بر عبادات، زهد و معنویت آن حضرات مغفول بماند.
مروی افزود: تاریخ گواهی میدهد که هیچیک از امامان معصوم (ع) به مرگ طبیعی از دنیا نرفتهاند؛ بلکه همگی به شهادت رسیدهاند. این واقعیت تاریخی پرسشی بنیادین را در پی دارد و آن اینکه چرا ائمه اطهار (ع) علیرغم شخصیت الهی، علمی و عبادی والا، مورد دشمنی دستگاههای حکومتی زمان خود قرار گرفتند؟
تولیت آستان قدس رضوی خاطرنشان کرد: پاسخ به این پرسش را نمیتوان صرفاً در کنشهای عبادی و مذهبی جستوجو کرد، زیرا بسیاری از خلفا و حکمرانان جور که عامل شهادت ائمه (ع) بودند، از جمله هارونالرشید و مأمون عباسی، خود را متشرع نشان میدادند و به ظواهر دینی چون نماز، حج و روزه اهتمام داشتند؛ بنابراین، عامل اصلی این تضاد، مناسک ظاهری دین نبوده است.
وی ادامه داد: آنچه مایهی نگرانی حکومتهای استبدادی از ناحیهی ائمه (ع) بوده، جهتگیریهای سیاسی و اجتماعی آن حضرات و تلاششان برای بیدارسازی امت و افشای ماهیت انحرافی حکومتهای وقت بوده است؛ ائمه اطهار (ع) همواره در تلاش بودند تا مردم را نسبت به حقیقت اسلام ناب محمدی آگاه سازند و مستکبران را که در تضاد با اصول دین و عدالت بودند، افشا کنند. اگر این آموزههای سیاسی امامان در جامعه گسترش مییافت، جایی برای تثبیت قدرت حاکمانی چون معاویه، یزید، هارون و مأمون باقی نمیماند.
مروی خاطرنشان کرد: از این منظر، شناخت بعد سیاسی اهلبیت (ع) نهتنها بخشی از معرفت جامع نسبت به آنان است، بلکه ضرورتی معرفتی به شمار میرود و بدون درک این ساحت، نمیتوان سیمای کامل و حقیقی ائمه اطهار (ع) را ترسیم کرد.
آمریکا؛ مصداق بارز استکبار و نظام سلطه
تولیت آستان قدس رضوی گفت: یکی از مهمترین وظایف شیعیان، پایبندی عملی به سیره و سلوک اهلبیت (ع) در زندگی فردی و اجتماعی است. محبت به اهلبیت (ع) در منظومه فکری تشیع تنها در سطح عاطفی و درونی باقی نمیماند، بلکه باید به تعهد، عمل و موضعگیریهای روشن در عرصههای گوناگون زندگی منجر شود، بهویژه در حوزهی مواجهه با ظلم و ستم.
وی افزود: اگرچه امروز مستکبرانی همچون مانند معاویه، یزید، هارونالرشید و مأمون دیگر حضور فیزیکی ندارند، اما مصادیق ظلم، استکبار و ستمپیشگی در جهان معاصر همچنان وجود دارند و به اشکالی نوین و ساختاریافته، به ظلم علیه ملتها ادامه میدهند. یکی از مصادیق برجسته این جریان، نظام سلطهگر آمریکاست که در مناسبات سیاسی، نظامی و اقتصادی خود، سیاستهایی استکباری، سلطهجویانه و ضد انسانی را دنبال میکند.
مروی خاطرنشان کرد: از منظر آموزههای دینی، مؤمن موظف است در برابر طاغوت و شیطان موضعی روشن و مبتنی بر برائت اتخاذ کند. قرآن کریم بهصراحت میفرماید «إِنَّ الشَّیْطَانَ لَکُمْ عَدُوٌّ فَاتَّخِذُوهُ عَدُوًّا، بیتردید شیطان دشمن شماست، پس او را دشمن خود بدانید.»
تولیت آستان قدس رضوی گفت: امروز رژیم صهیونیستی به عنوان مظهر عینی ظلم و خباثت در دنیاست که با حمایت مستقیم و بی قید و شرط آمریکا، جنایاتی گسترده علیه مردم مظلوم فلسطین، بهویژه در نوار غزه مرتکب میشود. این جنایات که شامل محاصره کامل اقتصادی، قطع دسترسی به آب، غذا، دارو و بهداشت برای میلیونها انسان بیدفاع است، شاید در تاریخ از نظر گستردگی و شدت کمنظیر باشد.
وی گفت: واقعیت آن است که رژیم اشغالگر قدس بدون حمایتهای آمریکا، حتی یک روز قادر به ادامه حیات نخواهد بود. بنابراین، موضعگیری در برابر چنین حمایتی بخشی از تعهد دینی مسلمانان است.
مروی افزود: نمیتوان محبت به اهلبیت (ع) را در دل داشت و در عین حال نسبت به ظلمها و جنایتهایی که با حمایت آمریکا علیه امت اسلامی، بهویژه در فلسطین، صورت میگیرد بیتفاوت بود. همانگونه که محبت امیرالمؤمنین علی (ع) با محبت معاویه در یک دل جمع نمیشود، دوستی با ائمه اطهار (ع) نیز با دوستی و همراهی با دشمنان امت اسلامی قابل جمع نیست.
وحدت ایران و عراق، موجب شکست توطئههای استکبار است
تولیت آستان قدس رضوی با تأکید بر اینکه دشمنان نمیخواهند بین دو ملت بزرگ ایران و عراق اتحاد و همدلی باشد؛ خاطرنشان کرد: تجربهی تاریخی ملت عراق نیز گواهی دیگر بر این واقعیت است. نباید فراموش کرد که گروه تروریستی داعش چگونه در عراق ظهور کرد، چه کسانی آن را تجهیز و تقویت کردند و در مقابل، چه کسانی در خط مقدم مبارزه با آن ایستادند.
وی تأکید کرد: آمریکا هیچگاه از سر دلسوزی برای مردم عراق وارد عمل نشد و صدام را سرنگون نکرد؛ بلکه منافع اقتصادی خود را دنبال میکرد. وحدت، بصیرت و آگاهی امت اسلامی، بهویژه در کشورهای مهمی چون ایران و عراق، میتواند نقش تعیینکنندهای در ناکام گذاشتن اهداف سلطهطلبانه استکبار جهانی ایفا کند.