پویش «ایران جان» و بازتعریف جایگاه خوزستان در رسانه ملی

نعیم حمیدی سرپرست روابط عمومی و اموربین الملل استانداری خوزستان نوشت : آغاز پویش «ایران جان» از خوزستان و تمرکز رسانه ملی بر ظرفیتهای این استان، نقطه عطف مهمی در بازنمایی تصویری واقعیتر و جامعتر از خوزستان در سطح کشور بود.
رسانه ملی برای نخستینبار با شیوهای هدفمند و مستمر، یک هفتهی کامل را به معرفی توانمندیها، ظرفیتها، فرصتها و چالشهای خوزستان اختصاص داد. رویدادی که نهتنها بر سطوح مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، گردشگری و حتی کشاورزی استان تمرکز داشت بلکه تلاش کرد تا عمق تنوع و ریشهداری هویت خوزستان را برای مخاطبان سراسر کشور به شیوهای ملموس ترسیم کند.
تا پیش از برگزاری این پویش در رسانه ملی، پرداخت محتوایی به استانها عمدتاً کوتاه، پراکنده و مبتنی بر رویدادهای خاص بود و کمتر شاهد برنامهریزی ملی برای نمایش ظرفیتهای مغفول مانده استانها بهویژه خوزستان بودیم. با این حال، پویش ملی «ایران جان، خوزستان ایران»، این روند را دگرگون و توجه کشور را به توانمندیها و شایستگیهای مردم خوزستان جلب کرد.
رسانه ملی با پوشش گسترده و هماهنگ شبکههای سراسری و برونمرزی، تصویری جدید و فراتر از کلیشههای رایج درباره خوزستان ارائه داد؛ یعنی استانی با مردم سختکوش، فرصتهای بیبدیل اقتصادی، تاریخ و الهام فرهنگی که همواره بخشی جداییناپذیر از بدنه ایران بوده است.
تجربه این پویش، سه دسته تاثیر کلیدی در کشور داشت که به تفسیر بر آنها اشاره می شود. ارتقا تصویر خوزستان در افکار عمومی یکی از کلیدی ترین اثرات برگزاری این پویش است. رسانه ملی کارکرد یک پل ارتباطی قوی میان مردم خوزستان و دیگر نقاط کشور را ایفا کرد. روایت دستاوردها، استعدادها و زیباییهای این استان باعث شد نگاه عمومی نسبت به خوزستان تقویت شود و خاطره جمعی تازهای از این خطه شکل بگیرد.
شکستن تمرکز رسانهای بر بحرانها را می توان دیگر دستاورد کلیدی و موثر این پویش دانست. معمولاً نام خوزستان با اخباری نظیر گردوغبار، سیل یا مشکلات زیستمحیطی همراه میشود. اما در هفته «ایران جان»، تعادل محتوای رسانه، فرصت معرفی جنبههای مثبت و الهامبخش استان و شناخت واقعی از مردم و فرهنگ آن را ایجاد کرد تا چهرهای متفاوت تر از همیشه، واقعی و زیبا از خوزستان به کشور و جهان مخابره شود.
تقویت وحدت ملی و یکپارچگی حس وطن دوستی و وحدت اقوام نیز دیگر دستاورد کلیدی این پویش بود. با برجستهکردن سهم و نقش خوزستان در توسعه و شکوفایی ایران، این پیام تقویت شد که همه اقوام و مناطق بخشی از پیکره واحد کشور هستند و ظرفیتهای هر منطقه سرمایه ملی بهشمار میرود و باید به آنها نگاه ویژه داشت و به بهترین شکل از آن بهره مند شد.
پویش ملی «ایران جان، خوزستان ایران» نشان داد که رسانه ملی، اگر با نگاه ملی و راهبردی عمل کند میتواند نقش مؤثری در بازتعریف تصویر مناطق و استانهای ایران داشته باشد. این اقدام امیدبخش و نوآورانه باید تبدیل به جریانی مداوم برای سایر استانها شود زیرا معرفی ظرفیتهای کمتر دیدهشده مناطق کشور، ضمن ارتقاء انگیزه و امید اجتماعی، سرمایههای ملی را بیشتر همافزا و همبسته میکند.