آیت‌الله علم‌الهدی: روحانی و همتی بدون دلیل به من توهین کردند؛ شهید رئیسی خیلی ناراحت این فشارها بود

 آیت‌الله علم‌الهدی: روحانی و همتی بدون دلیل به من توهین کردند؛ شهید رئیسی خیلی ناراحت این فشارها بود

  نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی گفت: شهید آیت الله رئیسی، سرباز مطیع ولایت و نماد عظمت انقلاب اسلامی بود و شهادت وی؛ نقطه عطفی در تاریخ انقلاب و نظام جمهوری اسلامی است.

آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی، چهره‌ای برجسته در تاریخ معاصر انقلاب اسلامی، نه تنها به‌واسطه خدمات فراوان خود بلکه به دلیل پایبندی عمیق و اصولی به ولایت فقیه، جایگاهی ویژه در قلب مردم و رهبری یافت. او که فقیهی متعهد و سیاسی بود، همواره تلاش کرد مسیر انقلاب را با دقت و اعتقاد راسخ ادامه دهد. شهادت ایشان، فراتر از یک حادثه تلخ، نمادی از اقتدار و عظمت انقلاب اسلامی شد و پیوند ناگسستنی مردم ایران با آرمان‌های انقلاب را بیش از پیش نمایان ساخت. این گفت‌وگو نگاهی دارد به زندگی، باورها و تاثیرات بزرگ این مرد انقلابی که ماندگاری و اثرگذاری او، همچنان زنده و پویاست.

شهید آیت الله رئیسی چه جایگاهی در فهم ولایت فقیه داشتند؟

شهید رئیسی فقیه بود؛ اعتقادشان به ولایت فقیه نه از سر احساسات بلکه کاملاً اصولی و مبتنی بر اجتهاد و فقاهت بود. وقتی ایشان ولایت را از منظر فقاهت پذیرفت، معتقد بود که هر کار سیاسی باید با رضایت یا اذن ولی فقیه انجام شود. بنده نیز اعتقاد دارم که ما حق دخالت معمولی در امور سیاسی را بدون اجازه ولی فقیه نداریم. همین پایبندی عمیق باعث می‌شد که تحت تأثیر جوهای سیاسی قرار نگیرند و همواره استوار باقی بمانند.

پس می‌توان گفت پایبندی ایشان به ولایت، یک اصل غیرقابل تغییر بود؟

دقیقاً همین نگاه عمیق به ولایت فقیه باعث شده بود که همه عملکردهای سیاسی و اجتماعی‌شان نیز حول محور این باور شکل بگیرد.

تأثیر شهادت آیت الله رئیسی را چطور ارزیابی می‌کنید؟

شهادت ایشان تأثیر بسیار بزرگی بر توسعه اسلام و انقلاب داشت؛ فراتر از تمام خدمات و زحمات ایشان در طول زندگی. مقام معظم رهبری اشاره کردند که یک رهبر کشور خارجی در مراسم تشییع پیکر این شهید بزرگوار به ایشان گفته بود: «در قضیه شهادت رئیسی فهمیدیم ایرانی‌ها به انقلاب وابسته‌اند و تفکیک آن‌ها از انقلاب ممکن نیست.» ایشان تاکید کردند که عشق مردم به آیت الله رئیسی ناشی از گفتمان انقلابی ایشان بود؛ حرکات و شعارهایش همه بر مبنای انقلاب بود. پس اگر مدیری گفتمانش انقلاب باشد، از دست دادن او باعث اضطراب و هیجان زیادی در مردم می‌شود.

نه تنهادر کشور ما بلکه در هیچ کشوری از دنیا؛ مورد مشابهی نبود که بعد از سانحه‌ای برای رئیس جمهور، 10 کشور عزای عمومی اعلام کنند و پرچم‌ها نیمه‌افراشته شوند. سازمان ملل و شورای امنیت هم در جلسه خود برای احترام به ایشان چند دقیقه سکوت اعلام کردند. این‌ها نشانه اقتدار انقلاب و نظام ما بود، نه فقط شخصیت شخصی ایشان. حضور رؤسای کشورهای مختلف بدون تشریفات معمول نیز بر عظمت این اتفاق صحه گذاشت.

نظر مقام معظم رهبری درباره شهید آیت الله رئیسی چیست؟

رهبر انقلاب فرمودند برکات و تأثیر شهادت ایشان در توسعه اسلام و انقلاب از کارها و خدماتشان در طول زندگی بیشتر بود.

موضوع ولایت فقیه چه جایگاهی در عمل و تفکر شهید جمهور داشت؟

شهید آیت الله رئیسی بسیار ذوب در ولایت بودند و همواره دنبال تأمین نظر مقام معظم رهبری بودند. دیدگاه رهبری هم این بود که نباید به اروپا و غرب تکیه کرد، بلکه باید روی خودمان و منافع ملی تمرکز کنیم. ایشان دقیقاً این سیاست را در دیپلماسی بین المللی و اقتصاد مقاومتی عملی کردند.

ایشان در خصوص وابستگی به ولایت فقیه شعار نمی‌دادند، بلکه عمل‌شان نشان‌دهنده وابستگی واقعی به رهبری بود. در هر نقطه‌ای که به محرومان کمک می‌کردند، این به دلیل پیروی از خط رهبری بود. وقتی می‌گفتند «من طلبه و سرباز رهبری هستم»، مردم مطمئن می‌شدند که این وابستگی عمیق است.

وابستگی به ولایت فقیه در فرهنگ خانوادگی شما چه جایگاهی دارد؟

در فرهنگ خانوادگی ما، به رهبری «آقا» گفته می‌شود، نه «آقای خامنه‌ای». مثلاً یک سیاست‌مدار وقتی به دیدار بنده آمده بود؛ پنج بار به جای «مقام معظم رهبری» گفت «آقای خامنه‌ای» و این نشان می‌دهد که وی اعتقاد عمیق به رهبری ندارد. وابستگی واقعی یعنی اعتقاد به ولایت اهل بیت(ع)، یعنی قبول داشتن امام زمان(عج) به عنوان حجت خدا و باور داشتن حجت ایشان یعنی ولی فقیه.

حضور خانواده ایشان در دوران انتخابات چطور بود؟

خانواده ناخواسته وارد مسائل می‌شدند اما ایشان خیلی مراقب بودند که وابستگان‌شان در جایگاهی قرار نگیرند که ممکن بود دخالت کنند. مثلاً وقتی رئیس جمهور شدند، نامه‌ای از 170 استاد دانشگاه پیام نور آمد که پسر بنده را به عنوان رئیس دانشگاه معرفی کنند، اما ایشان تاکید کردند تا وقتی من رئیس جمهورم، پسر بنده رئیس دانشگاه نشود.

پس حتی خانواده هم نباید مسئولیتی می‌گرفتند؟

بله! چون ممکن بود این مسائل باعث سوءاستفاده شود، حتی دامادهایشان که از نظر رهبر انقلاب افراد توانمندی بودند، سمت و مسئولیتی نگرفتند. حتی دختر ایشان که می‌خواست با بعثه به مکه برود؛ گفتند مانند همه نوبتش که شد برود مکه؛ لذا دختر ایشان همه طلاهایشان را فروختند تا فیش حج بخرند و به مکه مشرف شدند.

درباره حمایت‌ها و فشارهایی که شما از بابت حمایت از ایشان تحمل کردید، بگویید.

بنده در دوران ریاست جمهوری ایشان دو بار شدیداً مورد اهانت قرار گرفتم. اولین بار در مناظره بود که آقای همتی به من توهین کرد و کسی از من دفاع نکرد، حتی مجری و صداوسیما هم سکوت کردند. بعداً آقای همتی برای دیدار با شهید رئیسی آمد و ایشان به آقای همتی گفتند اشکالی ندارد به من هر چه گفتید، اما چرا به آیت‌الله علم‌الهدی توهین کردید؟ آقای همتی در پاسخ گفته بود، هر زمان به مشهد بروم از ایشان عذرخواهی خواهم کرد، اما هنوز به دیدار بنده نیامده است.

در سال 96 که شهید آیت الله رئیسی با آقای روحانی رقابت می‌کردند، آقای روحانی در مشهد به من اهانت زیادی کرد. در حالی که بنده به احترام اینکه ایشان رئیس جمهور وقت کشور بودند در سخنرانی شهید رئیسی که همزمان با سخنرانی او در ورزشگاه تختی بود شرکت نکردم؛ ایشان در مراسم سخنرانی خود به بنده نسبت دادند که ضد فرهنگ و هنر هستم و با فردوسی دشمنی دارم، در حالی که موضوع پاک کردن اشعار فردوسی از روی دیوار مربوط به آستان قدس رضوی بود که آنهم نه به خاطر اشعار فردوسی بلکه به خاطر اینکه شهرداری این کار را کرده بود، مرحوم آیت الله طبسی دستور دادند که نوشته ها پاک شود و بنده بعد از یک هفته این موضوع را متوجه شدم. برخی افراد هم از روی هیجان و غرض‌ورزی با این سخنان آقای روحانی در مراسم علیه بنده شعارهای توهین آمیزی داده بودند. شهید آیت‌الله رئیسی بعدها به آقای روحانی گفت چرا به آیت‌الله علم‌الهدی توهین کردید؟ آقای روحانی گفت نمی‌دانم کجا توهین کردم و اگر بفهمم جبران می‌کنم اما هنوز نکرده است.

واکنش شهید آیت الله رئیسی در برابر این فشارها چگونه بود؟

خیلی ناراحت بود که ما در حمایت از ایشان چنین هزینه‌هایی دادیم. هر زمان که صحبت می‌کردیم، نسبت به این اتفاقات اظهار دلسوزی می‌کرد، بنده هم می‌گفتم این اتفاقات عوارض شغل شماست؛ اشکالی ندارد.

انگیزه ایشان برای ریاست جمهوری چه بود؟

ایشان اعتقاد داشتند که در قوه قضائیه تنها گریبان فساد گرفته می شود در حالی که اگر ما می توانیم برویم یک جایی بایستیم که فساد را از سرچشمه قطع کنیم، آن مسئولیت مقدم است و فکر می کرد اگر در قوه مجریه باشند، بهتر می‌تواند جلوی فساد را بگیرد. در دوره خودشان کسی در کارشان فساد نکرد. انگیزه اصلی‌شان این بود که از سرچشمه فساد جلوگیری کنند. بعدها این انگیزه قوی‌تر شد.

بعد ایشان پیش مقام معظم رهبری رفت تا اجازه شرکت در انتخابات ریاست جمهوری را بگیرد که مقام معظم رهبری فرمودند: «به خاطر قوه قضائیه برای شما ممانعت ایجاد نمی‌کنم، شما می خواهید در قوه مجریه فعالیت کنید، بروید؛ اما بدانید وقتی در قوه قضاییه باشید در موقعیت مطالبه‌گری هستید اما در قوه مجریه در مقام پاسخگویی هستید» با این وجود شهید رئیسی می‌دانست در قوه قضائیه نقش مطالبه‌گری دارد ولی در قوه مجریه مسئول پاسخگویی است اما باز هم تصمیم گرفت به این حوزه وارد شود.

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها