به گزارش خبرنگار ایرنا، دنیای پیچیده امروز رهبران، مدیران و رسانههای جمعی و گروهی را ناچار از اتخاذ روشهای منطقی و پیشبینی دقیق تمامی حالتها و وضعیتهای غیر عادی و بحرانی میکند و نیازمند بررسیهای علمی و دقیق است.
در عصر دیجیتال که به سوی رسانههای چند وجهی جهانی با فعل و انفعال متقابل میتازیم و رسانههای درهم تنیده در قالب مجموعههای غول پیکر و یکدیگر پیشی میجویند تا از فناوری ارتباطی آینده بهرهمند شوند، تبلیغات صلح کماکان در عصر موج کوتاه است.
بی شک مادامی که صاحبان «زر» و «زور» در نظام متلاطم بینالمللی حاضر، از هر ابزاری برای دستیابی به قدرتهای بیرقیب سیاسی و اقتصادی بهره جویند، سلوک و روش آنان پیروی از افکار و عقایدی است که بی هیچ اغماضی بر طبل جنگ کوفته هر چند صلح را لقلقه زبان خود قرار دهند.
در حقیقت در شرایط کنونی افکار و عقاید کسانی مانند ژوزف دومستر که میگوید: «وقتی روح انسان، نیروی خود را در اثر رفاه، بیایمانی و گناه که از عوارض افراط در مدنیت است، از دست بدهد، تنها با ریختن خون میتواند نیروی دوباره به دست آورد.»
در این میان نیچه نیز می گوید: «شما باید صلح را مانند ابزاری برای جنگهای جدید دولت بدارید و کوتاهترین مدت صلح را انتخاب کنید. جنگ خوب هر انگیزهای را مشروح میکند و بر جهان سلطه و سیطره دارد.
زیستن در این شرایط ناپایدار و بغرنج نیازمند پیشبینی و تمهیداتی است که یک نظام سیاسی بتواند در هر شرایط و موقعیتی بر حیات خود ادامه داده و آسیب پذیری شهروندان و کشورش را به حداقل ممکن تنزل دهد که یکی از شناخته شدهترین این تمهیدات اقدامات پدافند غیرعامل است.
اساسا در تعریف تهدیدات غیر طبیعی با دو رویکرد از تهدیدات، تحت عنوان تهدیدات نظامی و تهدیدات مشترک مواجه هستیم. تهدیدات نظامی شامل حملات زمینی، هوایی، دریایی، فضایی و تهدیدات مشترک نیز حوزه های اقتصاد، سایبر، بیولوژیک، گردشگری کشاورزی(آگروتوریسم)، جنگ الکترونیک و نظایر آن را در بر می گیرد که بخش قابل ملاحظه ای از تهدیدات عصر حاضر را تهدیدات نظامی و غیر طبیعی تشکیل می دهند.
جنگ یکی از عناصر پایدار تاریخ بشری است. به طوری که جامعه شناسان آن را به عنوان یک پدیده و واقعیت اجتماعی قلمداد کردهاند. بشریت در طول پنج هزار سال تاریخ تمدن خود ۱۴ هزار جنگ را دیده و در این جنگها بیش از چهار میلیارد انسان جان باختهاند.
گفتنی است در طول چند هزار سال تمدن بشری صرفا ۲۶۸ سال بدون جنگ و مناقصه بوده است. در طول ۴۵ سال(از سال ۱۹۴۵ تا ۱۹۹۰) در کره زمین فقط سه هفته بدون جنگ بوده و بیشتر این جنگها در کشورهای جهان سوم به وقوع پیوسته است.
تجارب حاصل از جنگهای دو دهه گذشته به ویژه هشت سال دفاع مقدس، جنگ ۴۳ روزه ۱۹۹۱ متحدین علیه عراق(جنگ اول خلیج فارس)، جنگ ۱۱ هفتهای ناتو علیه یوگسلاوی، حمله رژیم صهیونیستی به لبنان و غزه، جنگ دوم خلیج فارس و نظایر آن موید این نظر است که کشور مهاجم برای در هم شکستن اراده ملت و توان اقتصادی، نظامی و سیاسی کشور مورد تهاجم با اتخاذ راهبردی انهدام مراکز ثقل، توجه خود را صرف بمباران و انهدام مراکز حیاتی، حساس، مهم و همچنین مراکز شهری میکند.
از این رو انجام اقدامات دفاع غیرعامل، در جنگهای ناهمگون امروزی در جهت مقابله با تهاجمات خصمانه و تقلیل خسارات ناشی از حملات هوایی، زمینی و دریایی کشور مهاجم، موضوعی مهم و بنیادی است که باید بیشتر به آن پرداخت و آگاهی بخشی کرد.
آموزش عمومی برای مقابله با تهدیدات
یکی از وظایف کلیدی رسانه های جمعی و گروهی در زمان جنگ، آموزش شهروندان برای مقابله با خطرات جنگی شامل ارایه اطلاعات لازم درباره چگونگی رفتار در مواجهه با حملات، استفاده از پناهگاهها و واکنش به آژیرهای خطر است.
این آموزشها باید از طریق رسانههای رسمی، ملی و عمومی مثل صداوسیما، خبرگزاریها، سایتهای خبری، فضای مجازی، مراکز آموزشی، سازمانهای امدادی و دخیل در امر مدیریت بحران و سوانح با فضاسازی رسانهای و تکرار در اماکن عمومی انجام شوند؛ به طور مثال شهروندان باید بدانند در هنگام شنیدن آژیرخطر چگونه پناه بگیرند، به کجا بروند و اساسا معنی هرکدام از آژیرهای مختلف چیست؟
برای نمونه، آژیر خطر قرمز چه صدایی دارد، آژیر سفید چیست، تهدیدات مختلف مانند حملات هوایی یا حملات شیمیایی چه طور با آژیرهای هشدار مشخص میشوند، شهروندانی که در مجاورت مراکز نظامی سکونت دارند یا محل زندگی و کارشان در نزدیکی مراکز اتمی است، در صورت بروز خطر باید چه کنند و چه وقت با رفع شدن خطر میتوانند امور عادی زندگی را از سر بگیرند؟
غیرنظامیان باید بهدرستی آموزش ببینند که در هر مورد چگونه واکنش نشان دهند. این آموزشها بهویژه برای گروههای آسیبپذیر جامعه مانند کودکان، سالمندان و افراد دارای ناتوانی جسمی اهمیت دوچندان دارند.
استفاده از سیستمهای هشدار و اطلاعرسانی
سیستمهای هشدار سریع یکی از ابزارهای مهم دولتها و رسانه ها برای حفاظت از غیرنظامیان به ویژه زنان، کودکان و سالمندان است.
هشدارهای پیش از حملات به این گروه های حساس و سایر مردم عادی و غیر نظامی این فرصت را میدهند تا بهموقع به پناهگاهها بروند یا اگر امکان فوری آن وجود ندارد، به امنترین نقطه در جایی که هستند، بروند و جان خود و افراد آسیبپذیر همراه خود مثل کودکان، افراد سالمند یا معلولان را حفظ کنند.
دولتها، از جمله دولت جمهوری اسلامی و رسانههای جمعی با قرار گرفتن ایران در خطرات فزاینده و تهدیدات نظامی چهار روز گذشته از سوی رژیم صهیونی، بر اساس تعهدات بینالمللی و ملی موظف هستند که سیستمهای هشدار کارآمدی را ایجاد و بهطور منظم آنها را آزمایش کنند. این سیستمها باید به گونهای طراحی شوند که مردم بتوانند بهسرعت واکنش نشان دهند و به پناهگاهها منتقل شوند.
همچنین اطلاعرسانی دقیق و بهموقع از دیگر وظایف حیاتی دولتها و رسانههای جمعی است. رسانههای گروهی باید بهطور مستمر مردم را از وضعیت امنیتی مطلع کرده و دستورات لازم را ارایه دهند. اطلاعات در این زمینه باید به جز زبان فارسی، به زبانهای رایج محلی و برای تمامی شهروندان قابل فهم باشند.
از آنجا که کشور جمهوری اسلامی ایران، یکی از مهمترین اهداف دشمنان قسم خورده انقلاب اسلامی به ویژه آمریکای جنایتکار و رژیم صهیونیستی محسوب میشود لزوم توجه به حفظ سرمایههای انسانی و ملی در حوزههای مختلف نظیر شهرها، دفاع، صنعت، کشاورزی، انرژی، مالی و اقتصادی، بهداشت، سلامت و خدمات دوچندان میشود.
در زمان جنگ، آژیر قرمز بیشتر برای اعلام خطر حمله هوایی استفاده میشود. این آژیر به مردم هشدار میدهد که باید به پناهگاهها بروند.
بازتعریف آژیر قرمز در شرایط جنگی میتواند شامل تعریف انواع مختلف تهدیدها (مانند حملات موشکی، شیمیایی و یا سایبری) و ارائه دستورالعملهای دقیقتر برای هر نوع تهدید باشد.
این بازتعریف در هنگام جنگ شامل مشخص کردن انواع تهدیدها، ارائه دستورالعملهای واضح، استفاده از فناوریهای جدید، آموزش عمومی است مشخص کردن انواع تهدیدها به جای یک آژیر کلی، ممکن است آژیرهای مختلفی برای انواع مختلف حملات هوایی، موشکی و شیمایی در نظر گرفته شوند.
ارائه دستورالعملهای واضح همراه با آژیر، دستورالعملهای روشنی در مورد اینکه مردم باید چه کاری انجام دهند، اعلام شود.
به عنوان مثال، برای حمله شیمیایی، دستورالعملهایی در مورد استفاده از ماسکهای ضدگاز و بستن درها و پنجرهها داده شود.
استفاده از فناوریهای جدید میتوان از فناوریهای جدید مانند پیامهای متنی یا اپلیکیشنهای هشداردهنده برای اطلاعرسانی سریعتر و دقیقتر به مردم استفاده کرد.
آموزش عمومی قبل از وقوع جنگ، آموزش عمومی در مورد انواع آژیرها و دستورالعملهای مربوطه ضروری است.
آژیر حمله هوایی - صدای طولانی و ممتد که به مردم هشدار میدهد به پناهگاه بروند. آژیر حمله موشکی - صدای قطع و وصل شونده که به مردم هشدار میدهد به سرعت به دنبال سرپناه باشند. آژیر حمله شیمیایی - صدای بوق ممتد و یکنواخت که به مردم هشدار میدهد ماسکهای خود را بپوشند و درها و پنجرهها را ببندند. آژیر حمله سایبری - ممکن است به صورت پیام متنی یا اعلان در اپلیکیشنها باشد و به مردم هشدار دهد که از اتصال به اینترنت خودداری کنند و از اطلاعات شخصی خود محافظت کنند.
با بازتعریف آژیر قرمز و ارائه اطلاعات دقیقتر، میتوان به مردم در زمان جنگ کمک کرد تا آمادگی بیشتری داشته باشند و جان خود را حفظ کنند.
وضعیت سفید، زرد، نارنجی و قرمز از وضعیتهای عملیاتی پدافند غیرعامل هستند.
وضعیت سفید - در تعریف این وضعیت باید اینگونه عنوان کرد که شرایط عادی یا تحت کنترل میباشد و پیامد خاصی متصور نیست و احتمال وقوع تهدیدات و تهاجم دشمن در این وضعیت، ضعیف یا خیلی ضعیف است از ویژگیها و شرایط وضعیت سفید است.
وضعیت زرد - در تبیین این وضعیت نیز باید اینگونه بیان کرد که احتمال وقوع تهدید از کم تا متوسط احساس میشود و امکان کنترل و پیشگیری ازتوسعه تهدید وجود دارد و پیامدها، قابل کنترل بهنظر میرسند از ویژگیها و شرایط وضعیت زرد قلمداد میشود.
وضعیت نارنجی - در تشریح این وضعیت نیز با اینگونه تعریف کرد که در این وضعیت احتمال وقوع تهدید زیاد یا قریب الوقوع است، پیامدهای تهدید در این وضعیت گسترش یافته و خسارت، تلفات، اختلال و آسیب به زیرساختهای حائز اهمیت به احتمال زیاد متصوّر است و کنترل تهدید نیازمند آمادگی و بسیج منابع و تجهیزات میباشد و اعلام وضعیت در این شرایط برای دستگاههای اجرایی و زیرساختها انجام میشود.
وضعیت قرمز - در این وضعیت نیز باید اینگونه اعلام کرد که تهدید در آستانه وقوع بوده و احتمال آن خیلیزیاد است و دستگاههایاجرایی در حالت آماده برای مقابله قرار میگیرند، اقدامات دشمن با استفاده از جنگ ترکیبی با هدف برهمزدن امنیت، بصورت پنهان به اجرا گذاشته شده است. در این شرایط اعلام وضعیت اضطراری به صورت عمومی اطلاعرسانی میشود.
در وضعیت قرمز وقوع تهدید قطعی یا درحال وقوع است، پیامدهای تهدید گسترده و فراگیر شده و طرحهای عملیات پاسخ و مقابله اجرا میشوند و اقدامات دشمن با استفاده از تمام توان بهمنظور سلب امنیت و تخریب و ازکار انداختن زیرساختهای حائز اهمیت بهصورت آشکار در ابعاد گسترده به اجرا گذاشته شده است.
به گزارش ایرنا، بامداد روز جمعه ۲۳ خردادماه، در پی حمله تروریستی رژیم صهیونی به تهران و تعدادی از شهرهای کشور، شماری از فرماندهان نظامی، دانشمندان و مردم غیرنظامی به شهادت رسیدند.
به دنبال این جنایت رژیم صهیونیستی، رهبر انقلاب - جمعه شب - در یک پیام تلویزیونی تاکید کردند: نیروهای مسلح، رژیم رذل صهیونی را بیچاره خواهند کرد و انشاءالله با قدرت عمل و زندگی برای آنها تلخ خواهد شد و با آنها مماشات نخواهد شد.
جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به حمله وحشیانه رژیم صهیونیستی، عملیات وعده صادق ۳ را (شامگاه جمعه) با شلیک دهها فروند موشک به سمت سرزمینهای اشغالی آغاز کرد.
مرحله دوم این عملیات نیز روز شنبه اجرا شد که گزارشهای میدانی، تصاویرماهوارهای و شنود اطلاعاتی حاکی از اصابت مؤثر دهها موشک به اهداف راهبردی است.
رژیم تروریست صهیونیستی بعد ازظهر امروز یکشنبه ۲۵ خرداد با تشدید حملات وحشیانه خود، نقاطی از تهران را مورد هدف قرار داد.
محدوده بزرگراه همت، محدودههای میدان ولیعصر، منطقه نیاوران، و خیابان سهرودی از جمله مناطقی هستند که بعد از ظهر یکشنبه مورد هدف تهاجم قرار گرفتند.
دقایقی پس از این حملات رژیم صهیونیستی، سومین مرحله از عملیات وعده صادق ۳ آغاز شد و سرزمین های اشغالی هدف قرار گرفت.
بر اساس گزارش سپاه پاسداران، حجم موشکهای تهاجمی سپاهیان اسلام به سرزمین های اشغالی در این عملیات ۲ برابر و بانک اهداف ۳ برابر انتخاب شد. در این مرحله از عملیات وعده صادق ۳، هفت موشک قیام در منطقه طبریا و کریات شمونا به هدف نشست.