سیدمهدی موسوی روز دوشنبه در گفتوگو با ایرنا اظهار کرد: مطابق بند ۴ ماده ۲ منشور سازمان ملل، توسل به زور یا تهدید به آن در روابط بینالمللی ممنوع بوده و تنها در ۲ استثنا یعنی دفاع مشروع (ماده ۵۱) و اقدام با مجوز شورای امنیت (ماده ۴۲) توجیهپذیر است.
وی تصریح کرد: بر اساس اصول حقوق بینالملل، دفاع مشروع تنها در برابر حمله مسلحانه بالفعل یا قریبالوقوع امکانپذیر است و چیزی تحت عنوان دفاع پیشدستانه یا پیشگیرانه وجود ندارد. هرگونه عملیات نظامی که پیش از آغاز حمله از سوی طرف مقابل انجام شود، ماهیت تهاجمی دارد و بهعنوان تجاوز قلمداد میشود.
پیامدهای فاجعهبار انسانی
این استاد حقوق بینالملل دانشگاه با اشاره به خطرات گسترده حمله به تأسیسات هستهای هشدار داد: چنین حملاتی میتوانند منجر به نشت مواد رادیواکتیو و آلودگی پایدار در خاک، هوا و منابع آب شوند که اثرات آن نسلها باقی خواهد ماند.
وی یادآور شد: فاجعه چرنوبیل در سال ۱۹۸۶ و فوکوشیما در سال ۲۰۱۱ به خوبی نشان میدهند که انفجار در تأسیسات هستهای چه تبعات عظیم انسانی، زیستمحیطی و ژنتیکی میتواند داشته باشد. همچنین حمله رژیم صهیونیستی به رآکتور اوسیراک عراق در ۱۹۸۱ نیز از جمله نمونههای ثبتشده حمله به زیرساخت هستهای است.
موسوی ادامه داد: حمله به این نوع تأسیسات نه تنها ناقض اصول بنیادین حقوق بشر مبنی بر حق انسانها به محیط زیست سالم است، بلکه طبق کنوانسیون چهارم ژنو، اگر چنین عملیاتی منجر به آسیب به غیرنظامیان شود، جنایت جنگی محسوب میشود.
دفاع مشروع
این استاد حقوق بینالملل در تشریح مبانی دفاع مشروع ایران در برابر تهدیدات خارجی گفت: طبق ماده ۵۱ منشور ملل متحد، کشورها در صورت مورد تجاوز قرار گرفتن، حق دارند تا زمانی که شورای امنیت وارد عمل شود، از خود دفاع کنند.
وی تأکید کرد: هرگونه پاسخ دفاعی ایران به تهدید یا تجاوز نظامی از منظر حقوق بینالملل، مشروع است و نمیتوان آن را ناقض مقررات بینالمللی دانست؛ چرا که در قالب دفاع مشروع انجام میشود.
موسوی با انتقاد از عملکرد شورای امنیت در قبال تجاوزات رژیم صهیونیستی به خاک ایران گفت: با وجود برگزاری جلسه اضطراری، شورای امنیت هیچ اقدام مؤثر و ملموسی انجام نداد و حضور ایالات متحده بهعنوان عضو دائم و دارای حق وتو، مانع اصلی در مسیر اقدام بینالمللی بوده است.
وی با اشاره به نقش آژانس بینالمللی انرژی اتمی افزود: این نهاد صرفاً وظیفه نظارت فنی بر برنامههای هستهای را دارد و از منظر حقوقی و عملی قادر به مداخله مستقیم برای جلوگیری از حمله به تأسیسات هستهای نیست.
راهکارهای تقویت امنیت ملی
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: امنیت ملی ایران باید بر پایه افزایش توان بازدارندگی، تقویت وحدت داخلی، توسعه دیپلماسی فعال، خودکفایی اقتصادی و ارتقای امنیت سایبری استوار باشد.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران همواره بر اصل «دفاع در برابر تهدید» پایبند بوده و ضمن اتکا به توان داخلی و آمادگی نیروهای مسلح، بر پایه اصول "عزت، حکمت و مصلحت" از منافع ملی خود دفاع خواهد کرد.
به گزارش ایرنا، بامداد روز جمعه ۲۳ خردادماه، در پی حمله تروریستی رژیم صهیونی به تهران و تعدادی از شهرهای کشور، شماری از فرماندهان نظامی، دانشمندان و مردم غیرنظامی به شهادت رسیدند. به دنبال این جنایت رژیم صهیونیستی، رهبر انقلاب - جمعه شب - در یک پیام تلویزیونی تاکید کردند: نیروهای مسلح، رژیم رذل صهیونی را بیچاره خواهند کرد و انشاءالله با قدرت عمل و زندگی برای آنها تلخ خواهد شد و با آنها مماشات نخواهد شد.
جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به حمله وحشیانه رژیم صهیونیستی، عملیات وعده صادق ۳ را (شامگاه جمعه) با شلیک دهها فروند موشک به سمت سرزمینهای اشغالی آغاز کرد. مرحله دوم این عملیات نیز روز شنبه اجرا شد که گزارشهای میدانی، تصاویرماهوارهای و شنود اطلاعاتی حاکی از اصابت مؤثر دهها موشک به اهداف راهبردی است.
دقایقی پس از این حملات رژیم صهیونیستی، سومین مرحله از عملیات وعده صادق ۳ آغاز شد و سرزمین های اشغالی هدف قرار گرفت.
بر اساس گزارش سپاه پاسداران، حجم موشکهای تهاجمی سپاهیان اسلام به سرزمین های اشغالی در این عملیات ۲ برابر و بانک اهداف ۳ برابر انتخاب شد. در این مرحله از عملیات وعده صادق ۳، هفت موشک قیام در منطقه طبریا و کریات شمونا به هدف نشست.